Bdp Diyarbakır İl Kongresi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz Kenan Evren'in ve etrafındaki bir grup paşanın halka zorla dayattığı anayasa için gerekirse sandığa gitmeyeceğiz" dedi.

  Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu ' nda yapılan 1 . Olağanüstü BDP İl Kongresi ' ne BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak , Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal , Batman Milletvekili Ayla Akat Ata , Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , alt kademe belediye başkanları , il ve ilçe teşkilatı ve çok sayıda partili katıldı . Kongrede asılan Türk bayrağı dikkat çekerken , BDP Genel Başkanı Demirtaş ve beraberindekilerin salona gelmesiyle birlikte Kürtçe şarkılar çalındı .
Kongreye divan başkanı olarak seçilen Akın Birdal , Ahmet Türk ' e yapılan saldırıya değinerek , " Sayın Ahmet Türk ' e atılan yumruk onun barışçı kimliğine siyasi kimliğine ve aynı zamanda Kürt halkının barış özlemine atılmış bir yumruktur . Buradan bu faşist ve ırkçı saldırıyı lanetliyoruz " dedi .
Demirtaş , Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak şunları söyledi :
" Düşününki bir anayasa önemli ölçüde sadece Kürt halkını inkar üzerine konulmuş , Kürt halkını yok etme üzerine kurulmuştur . Düşününki bir hükümet on ay önce adını başta Kürt açılımı koyduğu bir süreç başlatıyor . Bu süreç içerisinde bir anayasa değişikliği paketi oluşturuyor . Fakat bu paketin içerisinde Kürt sorunu çözümüyle ilgili tek bir madde koymayı bile aklına getirmiyor . Bu nedenle yapılan reformun demokratikleşme ile Kürt sorunun çözüm ile yakından ve uzaktan ilgisi yoktur . Bizim halkımızın kendini
içinde görmediği bir anayasaya evet deme zorunluluğu da yoktur . Bu noktada halkımızın ve partimizin tavrının çok iyi anlaşılması lazım . Biz bir tutum ve karalılık sahibiyiz . BDP olarak ne CHP ve MHP ' nin ırkçı politikalarının yanında olmak zorundayız nede AK Parti ' nin tekçi politikalarının yanında olmak zorundayız . Bizim bir seçeneğimiz var . Demokratik özgür bir ülke ve toplum yaratma . Buna hizmet etmeyecek hiç bir anayasa değişikliği b . izim tarafımızdan onaylanamaz " dedi .
Demirtaş , " Pazartesi başlayacak anayasa tartışmalarında görülen o ki , hükümet kendi açısından bir kararlılık sergileyecek . Kendini kurtarmaya yönelik bu anayasa değişikliği konusunda referandumda ısrarcı olacak . Bizde diyoruz ki AK Parti CHP ve MHP 12 Eylül anayasasının çemberi içerisinde tartışa dursunlar . Biz Türkiye ' ye yeni bir anayasanın nasıl olması gerektiğini anlatacağız . Biz halkımızla birlikte yeni bir anayasa yaratmanın direnişini ve mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz . Onların yapacağı
Kenan Evren anayasasını kurtarmak olacaktır . Biz Kenan Evren ' in ve etrafındaki bir grup paşanın zorla halka dayattığı bir anayasa için gerekirse sandığa da gitmeyeceğiz . Bu anayasa ile uzaktan yakından alakamız yoktur " dedi .