Fransa'da şehri yayalar aydınlatacak

Yayalar yürürken çevrelerini aydınlatmaya yetecek kadar enerji üretiyor: Şehir sokaklarının aydınlatılması konusunda devrim yaratabilecek bir deneye Fransa'nın Toulouse kentinde imza atılıyor

Fransa'da şehri yayalar aydınlatacak
  Yaya ö ; zel olarak hazırlanmış kaldırımda yü ; rü ; rken 50 vat kadar enerji ü ; reterek , yerdeki minik lambaları ve sokak lambalarını yakabiliyor . Ü ; stelik bunu yaparken en ufak ç ; evre kirliliğine dahi yol aç ; mıyor .

Yayalar , kaldırıma dö ; şenen 65x65 boyutlarındaki pleksiglas tabakalarına bastıklarında plakalar 1 cm kayıyor . Bu kayma hareketi ve adım atılırken ortaya ç ; ıkan minik sarsıntılar , jeneratö ; r tarafından elektrik enerjisine ç ; evriliyor , bu enerji de aydınlatmada kullanılıyor .

Projeye ö ; ncü ; lü ; k eden Belediye Başkan Yardımcısı Alexandre Marciel , ' Birkaç ; hafta sü ; recek deney sırasında kaldırımlar temiz enerji kaynakları olacak ' dedi .

Kaldırımdaki ö ; zel dü ; zeneği bir Hollanda firması hazırladı . Aynı şirket , Rotterdam ' da da daha ö ; nce pistte dans eden insanların enerjisiyle ü ; retilen elektrikle kısmen aydınlatılan gece kulü ; bü ; projesine imza atmıştı . Firma yetkilisi Jaap van den Braak , AFP muhabirine , ' Toulouse projesi , insan hareketlerinin sokakları aydınlatabileceğini gö ; steriyor ' dedi .

Şirket ; bu sistemi havalimanları , garlar ve ticaret merkezleri gibi kalabalık yerlerde ö ; ncelikle kurmayı tasarlıyor .