Nil'de tehlike çanları çalıyor

Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde bir araya gelen Nil Havzası ülkeleri, Nil sularının paylaşımı konusunda anlaşmaya varamadı.

Nil'de tehlike çanları çalıyor
  Suyun kaynağında yer alan 7 ü ; lke , Mısır ve Sudan ' ın itirazlarını kıramayınca kendi aralarında bir anlaşma imzalama kararı aldı . Mısır ve Sudan devlet başkanları Hü ; snü ; Mü ; barek ile Ö ; mer Hasan el Beşir ' in , krizi ç ; ö ; zmek iç ; in 7 ü ; lke lideri ile temasa geç ; tiği ancak başarılı olamadıkları aç ; ıklandı .

55 milyar metre kü ; ple Nil suyunun yarısından fazlasını kullanan Mısır ve 18 milyar metre kü ; pü ; nü ; kullanan Sudan , yeni anlaşma ile Nil ' den aldıkları payın dü ; şeceğini belirtiyor .

Nil ' in kaynağında yer alan Etiyopya , Uganda , Kenya , Tanzanya , Demokratik Kongo Cumhuriyeti , Ruanda ve Burundi , kaynağında yer aldıkları Nil ' in suyunu kullanamadıklarını belirterek daha ö ; nce yapılan anlaşmaların yeniden dü ; zenlenmesini talep ediyor .

Mısır ve Doğu Afrika ' da işgalci ü ; lke durumunda bulunan İngiltere arasında 1929 ve 1959 tarihlerinde yapılan anlaşmalarla Nil sularının kullanımı konusunda Mısır ' a bü ; yü ; k haklar tanınmıştı . Anlaşmalara gö ; re hem Nil sularının ç ; ok bü ; yü ; k bir kısmının kullanımı Mısır ' a verilmiş ve hem de Nil ' in kaynağında yer alan ü ; lkelerin yapacağı barajlar ya da sulama kanalları konusunda Mısır ' a veto hakkı tanınmıştı .

Ancak bö ; lge ü ; lkelerinin bağımsızlıklarını kazanması ve ardından gö ; sterdikleri ekonomik kalkınma hamleleri ve hızlı nü ; fus artışları bö ; lgenin tek su kaynağı Nil ' e olan ilgiyi de artırmıştı .

Nil ' in kaynağında yer alan ü ; lkeler ( Etiyopya hariç ; ) tropikal bö ; lgede yer aldıklarından ç ; ok fazla yağış alıyor ancak suyu verimli kullanamıyor . Etiyopya ise Nil sularının yü ; zde 80 ' inden fazlasına kaynaklık etmesine rağmen dü ; nyanın en kurak ü ; lkeleri arasında yer alıyor .

Şarm el Şeyh ' te Salı gü ; nü ; başlayan ve iki gü ; n sü ; ren toplantıdan ortak bir karar ç ; ıkmamasına rağmen Nil ' in kaynağında yer alan 7 ü ; lkenin 14 Mayıs ' ta anlaşma imzalayacakları ve Nil sularının kullanımı konusunda aldıkları kararları bir yıl sonra uygulamaya koyacakları belirtiliyor . Kararda sulama kanalları ve barajlarının inşa edilmesi de dahil ö ; nemli maddelerin bulunduğu ifade ediliyor .

Mısır , Nil ' in kaynağında yer alan ü ; lkelere payını etkileyecek projelere imza atmamaları iç ; in ortak ç ; alışma ö ; neriyor ve suyun verimli kullanımı konusunda teklifler sunuyor .

Mısır , 1990 ' lı yılların başında kişi başına Nil ' den aldıkları su miktarının bin 213 metre kü ; p olduğunu , bunun artan nü ; fusla paralel olarak 2035 yılında yarıya dü ; şeceğini , dolayısıyla hiç ; bir şekilde kendi paylarının dü ; şmesine mü ; saade etmeyeceğini belirtiyor .

Mısır , daha ö ; nce de Etiyopya ' nın birtakım sulama projelerini durdurması iç ; in bu ü ; lkeyi tehdit etmişti . Mısır , İsrail ' in bö ; lge ü ; lkeleriyle ilişkilerini geliştirerek , bu ü ; lkeleri Nil sularını daha fazla kullanma konusunda cesaretlendirdiğini de ö ; ne sü ; rü ; yor .

Kaynak : Cihan