Erdoğan: Obama'dan bunu beklemiyorum

Washington'daki son gecesinde Marriot Otel'deki “Piri Reis'ten Kâtip Çelebi”ye Osmanlı Haritaları” sergisine katılan Başbakan Recep Tayip Erdoğan Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı açıklamayla ilgili olarak 'Ermeni sorunundan 'soykırım' olarak söz etmesi', “Böyle bir şeyi beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye d

Erdoğan: Obama'dan bunu beklemiyorum
Açılışta gazetecilerin sorularına yanıt veren Erdoğan, Obama’nın 24 Nisan’da yapacağı açıklamayla ilgili olarak (Ermeni sorunundan ‘soykırım’ olarak söz etmesi), “Böyle bir şeyi beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye düşünüyorum” dedi.
İşte Erdoğan’a sorulan sorular ve yanıtları:
Her zaman üçüncü ülkelerin Türkiye ile Ermenistan arasına girmemesini ve yasa tasarılarının kabul edilmemesini istiyorsunuz. Obama’ya bu konudaki tavrınızı net ilettiniz mi?
Her zaman söylediğim neyse aynısını ilettim. Tayyip Erdoğan’ın bir huyu vardır. Kapının önünde başka, kapının arkasında başka konuşmayı hiç sevmez. Gizli ajanda hiç taşımam yanımda. Siyaseti böyle yapmayı öğrendim. Bu süreci devam ettiriyorum, ettireceğim.
Siz bu kadar net konuşunca Obama size net bir yanıt verdi mi?
Göreyim Mevlam neyler. Neylerse güzel eyler.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bir anma toplantısında, ‘Türkiye bizimle ön koşulu koyan bir dille konuşamaz’ şeklinde mesajlar verdi. Acaba Türkiye-Ermenistan sınırları açılabilecek mi?
Zürih’te yapılan toplantıda, orada imzalanan metinde ön koşulsuz ifadesinin yanında çok önemli bir ifade var. Bölgesel barışı tesis etmek. Dolayısıyla Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ihtilafın çözülmesi gerek. Azerbaycan-Ermenistan kapısının açılmasını ve bunun da bizim kapıların açılmasına vesile olacağını görmemiz lazım. Her şeyden önce Türkiye-Ermenistan kapısı niçin kapanmıştır? 1993’te bu kapı neden kapandı? Ermenistan-Azerbaycan arasında meydana gelen olaylar, işgaller sebebiyle kapandı. Açılabilmesi oradaki mutabakatın sağlanması ve orada bir barış zemininin oluşmasıyla düzelir. Onun için de Minsk Üçlüsü’nün burada önemli bir görevi var. Yoksa Türkiye’nin karşı tarafa hafıza kayıplarını dayatma gibi bir derdi bir sıkıntısı yok. Diğer ülkelerin de Türkiye’ye kendi hafıza kayıplarını dayatma gibi bir anlayışı olamaz.
Protokollere ilişkin takvim süreci var mı?
Hayır böyle bir takvim süreci yok. Şu anda biz zaten Meclis’e gönderdik. Aynı şekilde Ermenistan da tabii Anayasa Mahkemesi’nden geçirmek suretiyle Meclis’e gönderdi.
Biraz da dıa bu süreci teşvik edecek bazı olumlu gelişmelerin neticelenmesi inanıyorum ki, Meclis çalışmalarını da hızlandıracaktır.