Dink Soruşturması ileriye götürülemedi

"Kafes eylem planı" ile ilgili soruşturmayı yürüten savcılar, Hrant Dink suikastından bir takım kişilerin yakalandığını ancak "soruşturmanın ileriye götürülemediğini" dile getirdiler.

Dink Soruşturması ileriye götürülemedi
Sanık Koramiral Kadir Sağdıç ise dosyadaki belgelerin "uydurma" olduğunu ileri sürüyor. Dava 15 Haziran'da başlayacak.
''Kafes eylem planı'' iddialarına ilişkin 3'ü tutuklu 33 sanık hakkında açılan davanın iddianame ekleri, DVD ortamına kaydedilerek avukatlara dağıtıldı
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral M. Fatih Ilğar'ı da yargılayacağı dava 15 Haziran'da başlayacak.
Sağdıç: Belgeler uydurma...
Soruşturmayı yürüten savcılar, 19 Ocak 2007'de İstanbul'da işlenen Hrant Dink suikastından bir takım kişilerin yakalandığını ancak "soruşturmanın ileriye götürülemediğini" de belirtiyorlar.
Eylem planında, 2007'de işlenen Hrant Dink cinayeti, 5 Şubat 2006'da Trabzon'da Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro'nun öldürülmesi ve Malatya'da 18 Nisan 2007'de işlenen Zirve Yayınevi katliamının "operasyon" olarak değerlendirildiği belirtildi.
Savcılık, "Her üç olaydan sonra ülkemizde yaşayan azınlıkların can ve mal güvenliklerinin tehlike altında, baskı altında olduğu, hükümetin azınlıkların haklarını gözardı ettiği yönünde propaganda yapıldığı görülmüştür" tespitine de yer veriyor.
Altı klasörden oluşan eklerde, Koramiral Kadir Sağdıç'ın dosyadaki belgelerin uydurma olduğunu savunduğu da belirtiliyor.
"Söz konusu doküman, dijital kopyası haliyle de önemli tutarsızlıklar ve maddi hatalar içermektedir. Zamanlama ve mantık hatalarını belirtmek isterim. Söz konusu DVD'nin 23 Aralık 2008'de oluşturulduğu söyleniyor. O halde Kafes Eylem Planı nasıl oluyor da üç ay sonra yazılmış oluyor."
Sağdıç, Koç Müzesi'ndeki denizaltında plan çerçevesinde patlatılacağı belirtilen bombaların çok eski olduğunu da öne sürüyor:
"Denizaltında muhtemelen geçmişten kalan 1960 yapımı olduğunu öğrendiğim 200 gram kadar kripto imha materyali, Genelkurmay ve Deniz Kuvvetleri'nin açıklamalarına rağmen art niyetli ve organize olduklarını sandığım bir grup tarafından 400 kilogram patlayıcı abartısına tırmandırılarak, kendi insanlarımıza karşı canilik iftirasına taşınmıştır..."
Öğütçü'ye "fuhuş çetesi" soruları
Gazeteler, iki numaralı ek klasörde bulunan belgeleri kaynak göstererek, emekli Koramiral Öğütçü'nün İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel yaşamı ve "tehdit ve şantaj amaçlı fuhuş çetesi" ile ilgili de sorgulandığını yazdı.
Öğütçü, "Bu fuhuş çetesi isimli dokümandan haberiniz var mı?" sorusuna "Dokümandan bilgim yok. Ancak beni ve ailemi hedef alan seks kaseti hazırlayan bir grubun böyle bir dokümanı da hazırlaması gayet normaldir" şeklinde yanıt veriyor; diğer bir soru için de, "Hazırlanan CD tamamen beni küçük düşürtmeye ve yıpratmaya yöneliktir" diyor.
Zaman: Mühimmat listeleri çok benzer
Zaman gazetesi, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar hakkında "fuhuş çetesi yöneticiliği" suçlamasında da bulunulduğunu, konuyla ilgili 2008'de açılmış bir soruşturmanın sürdüğünü yazdı.
Gazete, dosyada "Kafes planı"ndanki "mühimmat ve malzeme listesiyle Poyrazköy'deki kazılarda ele geçen cephanelik arasında büyük benzerlik bulunduğuna yer verdi.