Davutoğlu, Pazartesi Azerbaycan'a gidiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü Azerbaycan'a gideceğini açıkladı.

  Azerbaycan ile ABD ' de yaptıkları gö ; rü ; şmeleri detaylı olarak değerlendireceklerini belirten Davutoğlu , ' ( İran ziyaretinde de ) burada , ö ; zellikle ABD yö ; netimiyle yaptığımız gö ; rü ; şmeleri ve burada edindiğimiz intibaları İran ile paylaşmayı dü ; şü ; nü ; yoruz ' dedi .

Davutoğlu , Washington ' daki temaslarının ardından Tü ; rkiye ' nin Washington Bü ; yü ; kelç ; ilğinde dü ; zenlediği basın toplantısında , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD Başkanı Barack Obama ' nın daveti ü ; zerine geldikleri Nü ; kleer Gü ; venlik Zirvesi ç ; erç ; evesinde birç ; ok temaslarda bulunduklarını sö ; yledi .

Başbakan Erdoğan ' ın burada bulunduğu iki gü ; nde , zirvede Tü ; rkiye ' nin gö ; rü ; şlerini katılımcılara ifade etmenin yanı sıra Obama ile gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; hatırlatan Davutoğlu , bu gö ; rü ; şmede iki ü ; lkeyi ilgilendiren ana konular ile Kafkasya ' daki gelişmeler , Ermenistan ile normalleşme sü ; reci , İran ve bö ; lgesel gelişmelerin ele alındığını kaydetti .

Davutoğlu , Başbakan Erdoğan ' ın Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de Kafkasya ve Orta Doğu ' daki gelişmeler dışında Kırgızistan ' daki gelişmelerin konuşulduğunu bildirdi .

Başbakan Erdoğan ' ın Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev ile gö ; rü ; şmesine kendisinin ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ' in de katıldığını , gö ; rü ; şmede Kırgızistan ' daki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Davutoğlu , Saudabayev ile ayrı olarak da gö ; rü ; ştü ; klerini , Kırgızistan konusunda sü ; rekli temas halinde olduklarını belirterek , şö ; yle devam etti :

' ' Kazakistan , gerek AGİT başkanı sıfatıyla gerekse bö ; lgenin ö ; nemli ü ; lkesi olarak Kırgızistan ' a olan yakınlığı sebebiyle de ç ; ok ö ; nemli katkılarda bulundu bu sü ; reç ; te . Bü ; tü ; n bu Kırgızistan ' da yaşanan gelişmeler esnasında da kendisiyle sü ; rekli temas halinde olduk . Gelmeden ö ; nce telefonla buraya geldikten sonra yü ; z yü ; ze daha sonraki gelişmeleri takip ettik . Dolayısıyla burada Kırgızistan ' daki gelişmeleri de doğrudan Kazakistan ile koordine etme imkanı bulduk . ' '

' KIRGIZİSTAN ' A YÖ ; NELİK ADIMLARIMIZI ARTIRACAĞIZ '

' Dost ve kardeş ' Kırgızistan ' ın istikrarının Tü ; rkiye iç ; in bü ; yü ; k ö ; nem taşıdığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ' ' Burada bulunduğum dö ; nemde daha ö ; nce de kendisiyle Dışişleri Bakanlığı dö ; neminden şahsen , yakından tanıştığımız Roza Otumbayeva ile uzun telefon gö ; rü ; şmesi gerç ; ekleştirdim . Bu gö ; rü ; şmede Kırgızistan ' ın istikrarı iç ; in Tü ; rkiye ' nin atabileceği adımları birlikte ele aldık ' ' dedi .

Kırgızistan ' ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısının Tü ; rkiye ' ye gelerek , Başbakan Erdoğan ile gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; anımsatan Davutoğlu , ' ' Ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde de Kırgızistan ' a yö ; nelik atacağımız adımlarımızı daha da artırmayı planlıyoruz . Tü ; rkiye ' den Kırgızistan ' a bakan dü ; zeyinde bir ziyareti , muhtemelen vakit bulmam halinde , benim de dahil olacağım ziyaretler , gelişmelerle Kırgızistan ' a katkımızı sü ; rdü ; rmeye devam edeceğiz ' ' diye konuştu .

BREZİLYA İLE TEMASLAR

Zirve sırasında birç ; ok devlet ve hü ; kü ; met başkanıyla gö ; rü ; şmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu , Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ikili kapsamlı gö ; rü ; şmelerde bulunduklarını , bu gö ; rü ; şmede ikili ilişkiler , yaklaşmakta olan Medeniyetler İttifakı Toplantısı ile İran konusunu ele alındığını bildirdi .

Davutoğlu , şunları kaydetti :

' ' Gerek Sayın Başbakanımız , Sayın Lula ile gerekse ben , Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bir araya geldik . Tabii ki en ö ; nemlisi Sayın Başbakanımızın Sarkisyan ile yaptığı gö ; rü ; şmeydi . Başbakanımızın bu temasları dışında bü ; tü ; n bu ü ; lkelerin dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı gö ; rü ; şmeler gerç ; ekleştirdim . ' '

CLINTON İLE GÖ ; RÜ ; ŞME

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bugü ; n yaptığı gö ; rü ; şmede 3 konuyu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu , şunları kaydetti :

' ' Birincisi , Ermenistan ile normalleşme sü ; reci ve Kafkasya ' daki gelişmeler . Bu dö ; nemde ABD ile son dö ; nemde yaptığımız istişarelerde ortak bir perspektifle gelişmelere bakıyoruz . Biz , normalleşme sü ; recinin devamında kararlıyız . Bu konudaki kararlılığımızı hem Obama hem Sarkisyan ' a hem benim ayrıca gö ; rü ; ştü ; ğü ; m ( Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard ) Nalbantyan ' a ve Clinton ' a hep ifade ettik . Bu , Tü ; rkiye ' nin samimi kanaatidir . Ç ; ok uzun ve gerç ; ekten emek verilen bir sü ; reç ; sonunda imzalanan protokollerin geç ; erliliğini sü ; rdü ; rmesi ve bu protokollerin ö ; ngö ; rdü ; ğü ; şekilde Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi bizim iç ; in bü ; yü ; k ö ; nem taşıyor .

Ancak biz aynı ö ; lç ; ü ; de Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının ç ; ö ; zü ; lmesine de bü ; yü ; k ö ; nem veriyoruz . İstiyoruz ki bü ; tü ; n bu sü ; reç ; lerle Kafkasya ' da kalıcı bir istikrar ve barış egemen olsun . Ve şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ABD ve Obama da bu perspektiften olaylara bakmaktadır . Medvedev ile de Başbakanımızın yaptığı gö ; rü ; şme de aynı perspektifle ele alınmıştır .

Dolayısıyla bugü ; n gittikç ; e artan bir momentumla Gü ; ney Kafkasya ' da barış ve istikrarın sağlanması , Gü ; ney Kafkasya ' nın bir refah alanı haline dö ; nü ; şmesi yolundaki ç ; abalar bence bü ; yü ; k bir ivme kazanmıştır . '

Bakan Davutoğlu , zirvenin en ö ; nemli sonuç ; larından birisinin , bu konudaki ç ; alışmaların yoğunluk kazanması olduğunu bildirdi .

' ( İRAN KONUSUNDA ) ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ '

Dışişleri Bakanı Davutoğlu , İran konusunda Tü ; rkiye ' nin kanaatlerini ç ; ok aç ; ık şekilde ABD yetkilileri ve diğer taraflarla paylaştıklarını sö ; yledi .

Clinton ile bugü ; nkü ; gö ; rü ; şmesinde konunun tekrar ele alındığını belirten Davutoğlu , ' ' Diplomatik ç ; ö ; zü ; m iç ; in hala bir fırsat penceresi olduğu kanaatindeyiz . Bu konuda da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz ' ' dedi .

Davutoğlu , Brezilya ziyaretini tamamlayıp Tü ; rkiye ' ye dö ; ndü ; kten sonra Pazartesi gü ; nü ; de Azerbaycan ' a gideceğini bildirdi .

Davutoğlu , ' ' Azerbaycan ile burada yaptığımız gö ; rü ; şmeleri , Azerbaycan Cumhurbaşkanı ( İlham ) Aliyev ile detaylı değerlendireceğiz . Bundan sonra atacağımız adımlar konusunda da istişarelerde bulunacağız ' ' dedi .

Davutoğlu , gelecek hafta iç ; inde İran ' a da bir seyahat gerç ; ekleştireceğini ifade ederek , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :

' En kısa zamanda İran ' a giderek , burada ö ; zellikle ABD yö ; netimiyle yaptığımız gö ; rü ; şmeleri ve burada edindiğimiz intibaları İran ile paylaşmayı dü ; şü ; nü ; yoruz . Bu ç ; abalarımız artarak sü ; recek . Biz bö ; lgemizde ne askeri ç ; atışma istiyoruz , ne de yeni yaptırımlarla bö ; lgemizin ekonomik dinamizmi yavaşlasın istiyoruz . Aksine , bizim istediğimiz , Orta Doğu bö ; lgesinin bugü ; n ihtiyaç ; hissettiği artan gü ; venlik ortamı ve gittikç ; e iç ; iç ; e geç ; en ekonomik ilişkilerdir . Birbirinden kopan , izole edilen ekonomik alanlar değil , birbirleriyle bü ; tü ; nleşen , bü ; tü ; nleştikç ; e de barışa katkı yapan bir Orta Doğu dü ; şü ; nü ; yoruz .

Her zaman sö ; ylediğimiz gibi , gerek bö ; lgemiz , gerek dü ; nyada nü ; kleer silahlara karşıyız . Kim hangi gerekç ; eyle olursa olsun nü ; kleer silah elde etme ç ; abası iç ; ine girerse , biz ona karşı , bu ç ; abalara karşı tutumumuzu net olarak ortaya koyduk , koyacağız . Ancak tü ; m bu sorunların ç ; ö ; zü ; mü ; nü ; n de diplomatik ç ; abalarla olacağı kanaatindeyiz . ' '

' SLADZİÇ ; ' İN MEKTUBUNU ABD İLE PAYLAŞTIM '

Bakan Davutoğlu , ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı gö ; rü ; şmenin ö ; nemli pozitif sonuç ; larından bir diğerinin de Bosna Hersek konusu olduğunu belirterek , şö ; yle devam etti :

' ' Ben burada olduğum dö ; nem iç ; inde , Bosna ' da ö ; nemli bazı gelişmeler yaşandı . Bu vesileyle bu gelişmeleri takip amacıyla Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç ; ile bir gö ; rü ; şme gerç ; ekleştirmiştim . Ayrıca , Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile iki-ü ; ç ; gö ; rü ; şme yaptık . Sü ; rdü ; rdü ; ğü ; mü ; z Tü ; rkiye-Bosna Hersek-Sırbistan sü ; recinin yanında , ö ; zellikle Bosna ' ya NATO ü ; yelik eylem planı verilmesi konusunu , ABD ' li yetkililerle ve Clinton ile ele aldık . Bu konuda olumlu gelişmeler var . Bugü ; n Sladziç ; ' in bana ilettiği bir mektubu , ben ABD ' li muhataplarımızla paylaştım . Bizim iç ; in Bosna Hersek ' in NATO ü ; yelik eylem planı sü ; recinin başlaması , Balkanlara istikrar getirecek ö ; nemli bir gelişmedir . Dolayısıyla bu gelişmeyi de yakından takip ettik ve ABD ile bu konuda yakın bir işbirliği iç ; indeyiz . ' '

Clinton ile ö ; nemle ü ; zerinde durdukları konulardan birini de Irak ' ın oluşturduğunu bildiren Davutoğlu , ' ' Irak ' ta seç ; im sonrasında sağlıklı , istikrarlı bir hü ; kü ; metin kurulması yö ; nü ; ndeki gö ; rü ; şlerimizi paylaştık ' ' dedi .

Davutoğlu , Washington temasları kapsamında , ABD ' nin Afganistan Ö ; zel Temsilcisi Richard Holbrooke ile Afganistan ' daki son gelişmeleri de ele alan kapsamlı bir gö ; rü ; şme yaptıklarını , Orta Doğu Ö ; zel Temsilcisi George Mitchell ile de kapsamlı gö ; rü ; şmelerinde Orta Doğu barış sü ; reci , İsrail-Suriye dolaylı gö ; rü ; şmeleri başta olmak ü ; zere birç ; ok konuyu ele aldıklarını sö ; yledi .

Dışişleri Bakanı Davutoğlu , ' ' Nü ; kleer Gü ; venlik Zirvesi iç ; in geldik ama bö ; lge ve dü ; nyadaki tü ; m konulara ilgimizi sü ; rdü ; rdü ; k . Irak ' tan Afganistan ' a , Kafkasya ' dan Balkanlara , İran ' dan Brezilya ' ya kadar birç ; ok konuyu , Washington ' da birkaç ; gü ; n iç ; inde gö ; zden geç ; irme imkanı oldu ' ' dedi .