CHP 3 madde dedi 11'e çıkardı

Anayasa paketi ile ilgili olarak hükümete “3 maddeyi paketten çıkarın, gerisine destek verelim" diyen CHP madde sayısını 11'e çıkardı.

CHP 3 madde dedi 11'e çıkardı
Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen paket için şerh konuldu. Bir şerh metni hazırlayan CHP'liler, 3 değil 11 maddeye karşı olduklarını vurguladı. Bu maddelerin Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu ileri sürüldü.
CHP'nin teklifin kabul edildiğine dair hazırlanan komisyon kararına yönelik şerh metninde, değişiklik teklifi için verilen imzalarda TBMM içtüzük ihlali olduğu savunuldu. Teklifle iktidar partisinin kendi kontrolünde bir yargı yapılanmasını gerçekleştirmeyi istediği öne sürüldü. Bu amaca ulaşabilmek için de 'taslağın boyandığı ve toplumun muhtelif kesimlerinin ilgisini çekecek hükümler serpiştirildiğinden' söz edildi.
Teklifin Anayasa'nın, Cumhuriyet'in temel ilkelerini düzenleyen 2. maddesi ile Anayasa'nın 'değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif edilemeyecek' hükümlerini düzenleyen 4. maddesine aykırı olduğu iddia edildi. Bu şekilde itiraz edilen maddeler ise; 8, 10, 15, 17, 18, 19, 20, 23, 27. maddeler, geçici madde ve yürürlük maddesi.

'UZATTIĞIMIZ ELİ HAVADA BIRAKMAYIN'

CHP grup başkan vekilleri hazırladıkları şerhe ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Kemal Anadol, AK Parti'ye çok iyi niyetli bir teklif yaptıklarını savunarak, "Uzattığımız eli havada bırakmayın." diye seslendi. Baykal'ın '3 madde' teklifini '3 konu' olarak değiştiren Anadol, "Diyoruz ki bu anayasa paketinden, 3 konuyla ilgili maddeleri ayrıştırın, geri kalanlarına CHP destek vermeye hazırdır. CHP bunun öncülüğünü yapmaktadır, 367'yi aşan bir oyla bu maddeler kabul edildiğinde toplum ferahlayacaktır, rahatlayacaktır, gerginlik azalacaktır. Bu düşüncemizde samimiyiz."
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "Öneri, paketi sulandırmaya yönelik." sözlerinin hatırlatılması üzerine Anadol, "Biz, bu tür demeçlere cevap vermek yerine, Başbakan'ın, parti içi müzakereden sonra bize yanıt vermesini bekliyoruz. Olumsuz beyanların üstüne karşı olumsuz beyanlarla gitmek amacımıza ters düşer. Bizim amacımız üzüm yemek, gerginliğini azaltmak." şeklinde konuştu.