Nükleer görüşmelerde öne çıkanlar

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde yaptığı ikili temaslarda, İran ve Ermenistan konuları öneçıktı. Bu işi burada bağlar mısınız sorusuna Davutoğlu, "Üçüncü taraflar gölge etmezse" yanıtını verdi.

Davutoğlu'nun görüşmelerde, Ermenistan ile normalleşme sürecine Türkiye'nin bağlılığını tekrarladığı, İran'a yaptırımları ise uygun bulmadıkları mesajını verdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, Ermenistan konusunda gerek Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan, gerekse ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a, "Biz sürece bağlıyız ve sürecin ilerletilmesi için yaratıcı fikirler üzerinde de çalışıyoruz" mesajını verdi.

Davutoğlu'nun Clinton ile görüşmesinde, 3 konunun ele alındığı belirtildi. Görüşmede Clinton, Minsk sürecinde meydana gelen gelişmeler hakkında bilgi verirken, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi ve Bosna-Hersek'teki reform çalışmaları konuşuldu.

Bakan Davutoğlu'nun Clinton'a, Azerbaycan'ın da zirveye davet edilmesi gerektiğini söylediği kaydedildi. Davutoğlu'nun, Ermenistan konusunun "Türk-Amerikan ilişkilerine her yıl mütemadiyen gölge düşürmesine mani olunması amacını" dile getirdiği ifade edildi.

-"ÜÇÜNCÜ TARAFLAR GÖLGE ETMEZSE BAĞLARIZ"-

Diplomatik kaynaklar, Clinton ve Davutoğlu'nun, yarın tekrar görüşeceğini de bildirdi.

Davutoğlu'nun, zirve kapsamında Clinton ve ABD Enerji Bakanı Steven Chu tarafından verilen öğle yemeği sırasında, Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan ile rica üzerine yan yana oturduğu belirtildi. Yemekte, Nalbantyan ile Davutoğlu'nun uzun süre sohbet ettiği, başka bir konuğun, "Bu işi galiba burada bağlayacaksınız" esprisi üzerine, Davutoğlu'nun da diğer masaların da duyabileceği kadar yüksek sesle "Üçüncü taraflar gölge etmezse bağlarız" dediği öğrenildi.

-İRAN KONUSU...-

Davutoğlu'nun, zirve sırasındaki görüşmelerinin İran ile ilgili bölümlerinde de "net bir şekilde Türkiye'nin tutumunu yinelediği ve yaptırımların uygun bir araç olduğunu düşünmediklerini" söylediği ifade edildi. Buna karşın, ABD ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlarıyla yapılan görüşmelerde, karşı tarafın Türkiye'nin bu konudaki desteğinin "çok önemli" olduğunu belirttiği kaydedildi.

Ayrıca Davutoğlu'nun, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüşmesinde, İran'a yaptırım konusunda "Türkiye'nin de aynı amaca yönelik çalıştığı, etrafında ve komşusunda nükleer silah istemediği ama bunu temin etmek için İran'ın psikolojisinin doğru anlaşılıp, doğru adımlar atmak gerektiğini, bu nedenle Türkiye'nin yaptırımları istemediğini" ifade ettiği belirtildi.

Davutoğlu'nun, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile önceki günkü görüşmesinde de Davutoğlu'nun Brezilya ziyaretinin detayları ve İran olmak üzere iki ana unsur konuşulduğu öğrenildi.