Kaczynski'nin uçağını Rus istihbaratı mı düşürdü

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin KGB (FSB) tarafından edilen bir uçak kazasında öldürüleceği bundan tam bir ay önce Gürcü TV kanalı Imedi tarafından bildirilmiş.

Kaczynski'nin uçağını Rus istihbaratı mı düşürdü
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin KGB (FSB) tarafından organize edilen bir uçak kazasında öldürüleceği 13 Mart 2010 tarihinde Gürcü TV kanalı Imedi tarafından bildirilmişti.

Gürcistan'a karşı sözüm ona Rus saldırısı hakkında ki yarım saat uzunluğundaki bir video kaydında Lech Kaczynski'nin cumhurbaşkanlığı uçağında bir patlamayla öldürüleceği kehanetinde bulunuluyor.

Rus parlamentosu uluslararası komitenin başkanı Kosaçev'in açıklamasında Smolonesk yakınındaki uçak kazası hakkında ki sözleri bu bağlamda gerçekten tuhaf görünüyor.

Kosaçev Rus haber ajansı Interfax'a yaptığı söyleşide haberler üzerine "şok ve dehşet içinde" olduğunu söyledi. "Katın'in yeni kurbanlar aldığını düşündükçe ruhum titriyor" dedi.

1940'da, 15,000'den fazla Polonyalı subay Kremlin'in ve Stalin'in kişisel emriyle infaz edildi. Yakın zamana kadar Rusya bu katliamda ki sorumluluğunu inkar etmeye çalışıyordu. Moskova bu Rus suçu için bugüne kadar özür dilememişti.

Bundan başka, Moskova Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin Katın'i ziyaret etmesini engellemek için mümkün olan her şeyi yapmayı denedi. Bu sebepten bir kaç defa diplomatik skandal çıktı.

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin Moskova tarafından en çok nefret edilen Polonyalı liderlerden biri olduğundan bahsetmek isteriz. Gerçekten, Kremlin'in Kaczysnki'den nefret etmesi için sebepleri vardı. İşte bazı gerçekler:

Varşova şehir konseyi başkanı ve sonra Polonya başkenti belediye başkanı Kaczynski, Çeçen Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev'den sonra Varşova'nın en büyük meydanının ismini değiştirdi.

Kaczynski'nin seçim kampanyasının sloganları ulusal dirilme ve Polonya'ya karşı işlediği suçlardan dolayı Rusya'nın tarihsel sorumlulukları temelindeydi.

15 Kasım 2006'da Kaczynski eğer Rusya Polonya'ya et ve tarımsal ürünlerine uyguladığı ithalat kararını kaldırmayı redderse, AB'ye Rusya'ya karşı yaptırım uygulanmasını önerdi.

24 Kasım'da AB-Rusya zirvesinde başlayan Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki iş birliğini Polonya veto etti.

Güney Osetya'da ki 2008 Ağustos savaşı sırasında Kaczynski Gürcistan'a tam destek verdiğini açıkladı.

Rusya'nın Gürcistan'a karşı saldırısından sonra Polonya ABD'nin Polonya topraklarına füze savunma sistemi (füze önleme) yerleştirme önerisini kabul etti.

Kaczynski'nin girişimiyle Polonya kendi kil taşından çıkarılan gaz üretimini arttırarak Avrupa'yı Rus gazına olan bağımlılığından kurtarmaya çalışıyordu. Bu durumda Polonya bu çeşit yakıt sağlayıcısı olarak Avrupa'nın en büyüğü olacaktı.

Lech Kaczynski Rusya'nın Gürcistan'a karşı saldırısının amaçlarından birinin Avrupa'nın Moskova'ya olan bağımlılığından kurtulmasını engelleme girişimi olduğunu söylediğini belirtmemiz gerekir. Kaczynski ayrıca Gürcistan'ın NATO'ya katılması konusunda aktif lobi yapıyordu.

Dünyada ki sıradan insanların çoğu kazanın kazara olduğu konusunda şüpheli. Polonya Radyosu İngilizce Servisi'nin ziyaretçi defterinde bir Belarus vatandaşı şunları yazdı:

"Gelen işaretlerde gittikçe daha fazla bir şekilde Rusların karıştığı endişesi görünüyor. Nazi-Rus paktından ve Katın'den Polonya sınırı yakınında ki geçen Rus ve Belarus savaş oyununa kadar Rusya daima Polonya'yı kendi toprakları olarak gördü, zayıf anında vakit kaybetmeksizin Çin'nin demokratik Tayvan üzerinde ki tehditlerinden çok daha fazla Polonyayı tehdit ediyor.

Rusya'nın farkı yurt dışındaki vatandaşlarını öldürmekten hiç pişmanlık duymuyor ve tehditlerini şiddet (bakınız Gürcistan) ve ekonomik yaptırımlarla (petrol boru hatlarını kapatarak) destekliyor. Bir Rus fabrikasında geçenlerde bakım yapılan bir Rus uçağı? Eğer bu basit bir tesadüf değilse, faaliyetleri yoluyla Rusya derhal zan altına giriyor.

Rus kontrolünü kırdıktan sonra bizi her zaman destekleyen Polonyalı müttefiklerimize baş sağlığı diliyorum".

Rus basınına göre, Rusya Samara'da ki havacılık bakım tesisi Aviakor'un genel müdürü Rossiya-24 TV'sine "Kaczynski'nin başkanlık uçağının Aralık ayında tam bir kontrolden geçirildiğini" anlattı. Aleksey Gusev "Bakım Tesisinde uçağın üç motoru onarıldı, yeni elektronik ve navigasyon donanımı yüklendi ve iç kısmı güncellendi" dedi.

Rus yetkilileri sıra kendilerine geldiğinde aktif bir şekilde "kötü hava koşullarının" "kaza nedeni" olduğunu söylüyorlar. Moskova Smolensk yakınında ki askeri hava alanının yoğun bir sisle kaplı olduğunu iddia ediyor. Sis, bazı nedenlerden dolayı görgü tanıklarının uçakların uçuş detaylarını oldukça açık bir şekilde görmesini engelleyemedi.

AP, "Rossiya 24 haber kanalına konuşan bir görgü tanığı Slawomir Sliwinski çarpmadan önce uçak sola doğru yattı dedi. Sliwinski uçak yere çarptığında iki kuvvetli patlama işitildi ve uçak alev aldı" dedi.

Bu arada, Polonya basını kazaya FSB'nin müdahil olması ihtimalini imkan dışı görümüyor. FSB tarafından muhtemel bir terörist saldırı olabileceği de düşünülüyor.

Özellikle, POLSAT TV kanalında bir Polonyalı uzman Polonya uçağının kötü hava koşullarındani pilot hatası vs. yüzünden kaza yaptığıyla ilgili Rus açıklamasının olanakdışı olarak adlandırdı.

Polonya'da ki bayraklar yarıya indirildi. Polonya anayasasına göre, Parlamento'nun alt meclisi lideri ve şu anki başkan vekili 14 gün içinde 60 gün içinde yeni seçimlerin yapılacağını duyuracak.

Uzmanlara göre, bu trajedi de bazı "tuhaf yönler" var. Polonya tarafı 88 kişinin Polonya'dan uçtuğunu iddia ediyor, ancak ölenlerin sayısı ilk Rus haberlerine göre 132.

Benzer kazalarda genellikle yolcuların yüzde 80'ni hayatta kalmasına karşılık trajediden bir saat kadar sonra Rus basınında bütün yolcuların öldüğü bildirildi. Uçak yere sadece 15 m yükseklikten çakıldı. Hiç bir ateş, yakıt yoktu ancak güvenlik arttırıldı vs. Uçak diğer hava alanına inebilirdi fakat olmadı.

Polonya ana akım medyası Rus tarafının uçağın dördüncü iniş denemesinde düştüğüyle ilgili açıklamalarını ciddi şüpheli buluyor. Rus ana akım medyasına göre, Smolensk Bölgesi basın servisi hava alanı hava kontrolörü Polonyalı pilota Smolensk'ten 200 km uzaklıktaki Minsk'e inmeyi önerdi ancak bildirildiğine göre pilot tarafından bu öneri reddedildi.

Polonyalı pilotlardan biri Polonya TV'sine, ülkenin en iyi pilotlarının başkanlık uçağını uçurduğunu belirttikten sonra "Usta pilotlar nadiren uçağı dördüncü denemede indirmeye karar verirler, genellikle, ikinci inme denemesi başarısız olduğunda pilotlar alternatif bir hava alanına inerlerler" dedi.

Polonya tarafı bu büyüklükte bir trajedinin dünya tarihinde ilk kez bu seviyede meydana geldiğini belirtiyorlar. Çok sayıda üst düzey Polonyalı yetkili kazada öldü.

Ukrayna basını Kaczynski'nin uçağının bir tuzağa çekildiği olasılığını imkan dışı görmüyor.

Ukrayna Rupor ajansı, Polonya Cumhuriyeti üst düzey yetkilileriyle Tu-154 pilotlarının Smolensk hava alanına inmekten daha ziyade Smolensk Bölgesinde ki Pechersk yakınında ki zayıf "Kuzey" askeri hava alanına inmeye karar verdiler nedeni belirsiz.

Haber ajansı Rusya topraklarındaki askeri bir havalanının varlığının bir devlet sırrı olduğunu işaret ediyor ve askeri bölüm hareket bölümünün müdehalesi olmaksızın sivil servis yabancı hükümet uçaklarının inmesini tavsiye edemez. Özellikle, Rusya 24 TV kanalın tarafından belirtildiği gibi bunun öncesinde hava alanı Rus askeri uçağının indiğini inkar ettiğini belirtiyor.

Rus Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay'ın bir müdehalesi ispatlanırsa (belki de gerçekte askeri istihbarat GRU'nun), katastrofun siyasi parçaları üzerine spekülasyon yapmak mümkün olabilir.

Uzmanlar, Medvedev'in iktidara yükseldikten sonra Rus askeri istihbaratı GRU'nun şiddetli bir şekilde artan rolünden tekrar tekrar bahsediyor.