Facebook'ta panik Canlı Gaste'de ele alındı

Dünyanın en popüler sosyal paylaşım siteleriden biri olan Facebook'a yöneltilen eleştiriler ve kişisel bilgilerin tehlikede olması nedeniyle meydana gelen panik havası Canlı Gaste'de ele alındı.

Facebook'ta panik Canlı Gaste'de ele alındı
NTV ekranlarında yayınlanan Can Dündar'ın sunduğu Canlı Gaste isimli programın dün geceki konuğu Radikal gazetesi teknoloji editöri M. Serdar Kuzuloğlu oldu.

"İnternetin bütün dertleri benden sorulur" diyerek sözlerine başlayan M. Serdar Kuzuloğlu, "Sosyal ağlar sayesinde internette bir şeyleri paylaşmaya başladık ve şimdiye kadar hiç paylaşmadığımız şeyleri paylaşıyoruz. Belki bunun çok farkında değiliz ama farkında olmadığımız bir diğer konu da bu paylaştığımız şeylerin mülkiyeti ile ilgili" ifadelerini kullandı.

Ardından kendi profilinden örnekler veren Serdar Kuzuloğlu, "Mesela beni internetten takip eden insanlar bugün benim nerede yemek yediğimi biliyorlar. Nerelere gittiğimi biliyorlar. Mesela bu programa katılacağımı biliyorlar. Dolayısıyla iletişimde kalmak istediğimiz insanlarla ya da bazı insanlarla bazı bilgileri paylaşmak isteyenler için bir çok araç var bugün elimizde; twitter, Facebook gibi ki... Facebook buradaki en önemli etken" diye konuştu.

Daha sonra gündelik hayatta yapılan sohbetlerin günün içerisinde kaybolduğunu fakat internetin bunları unutmadığını dile getiren Kuzuloğlu, "Facebook bu sene 500 milyon üyeyi devirmiş olacak bir kaç ay sonra ve her gün içinde 9 milyar saat zaman harcanan bir siteden bahsediyoruz. İçindeki insanlar ve harcadıkları süre bazında bunun ekonomiye bile zararı yüz milyonlarca Dolar'a varıyor" dedi.

İnsanların birbirleri ile sürekli iletişim kurmak istediklerini belirten Kuzuloğlu, "Facebook'ta katıldığınız bir partinin ya da bir doğum gününü ya da sevdiğiniz bir şeyin fotoğrafını bir tıkla bir anda binlerce kişiyle paylaşmanız mümkün. Bir yanda normalde hiç iletişim kuramayacağınız insanlarla biraraya gelebilmeniz mümkün internet üstünden" diye konuştu.

Bu sohbetin ardından program sunucusu Can Dündar sözü sosyal paylaşım sitelerinde tehdit oluşturan unsurlara getirdi ve bir izleyicinin "Ben bikinili fotoğrafımı koymuştum sonra utandım sildim ama internette kaldı Facebook onu kullanırsa" diyerek maille yoladığı soruyu Kuzuloğlu'na yöneltti.

Soruyu "İnsanların bikinili fotoğraflarını herkesin heran ulaşabileceği bir yere ekliyor olmasındaki psikolojiyi biraz eşelemek lazım" diyerek yanıtlamaya başlayan Kuzuloğlu, "İşin kökeninde şu yatıyor beni daha çok kişi takip etsin, izlesin, balsın, daha çok kişi için ilginç olayım. Burada da uyuşturucu gibi sütekli dozu yükseltmek gerekiyor. Bir yerden sonra kesmiyor. Bikini tamam herkes bikini giyebiliyor. Sen daha ne yapabiliyorsuna geliyor. İşte gelinen noktada hiç unutmamamız gereken şey şu Facebook'ta dahil olmak üzere aşağı yukarı bütün popüler internet sitelerinde yüklediğimiz her şey kullanıcı sözleşmesinden dolayı o sitenin malıdır. Her türlü kullanım tasarrufu ona aittir. Sizi isterse tutar, isterse çıkartır. Sadece Facebook'ta değil örneğin Google gibi elektronik posta hizmetlerinde siz postalarınızı silseniz bile Google onları saklıyor. Saklı tutma hakkını da kendinde saklı tutuyor" şeklinde konuştu.

İnternette paylaşım yapan insanların unutmaması gereken en önemli şeyin o siber dünyaya eklenen her parçanın sonsuza dek orada kalacak olması olduğunu belirten Kuzuloğlu, Bunların ileride daha kolay erişilebilir hale geleceğini dile getirdi.

İŞTE FACEBOOK'TA PANİK DEĞERLENDİRMESİ