Ahmet Türk'e saldırıda büyük ihmal

Türk, Samsun'da yumruklu saldırıya uğradı. Aralarında saldırgan İsmail Çelik'in de bulunduğu 2 kişi gözaltında. İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve Asayiş Şube Müdür Yardımcısı görevden alındı.BDP Ankara İl Başkanlığı, Samsun'da kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı protesto etti.

Ahmet Türk'e saldırıda büyük ihmal
Samsun’da, Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009’da DTP’nin kapatılmasını protesto gösterilerinde iki kişinin ölümü, dört kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddia edilen Turan ve Metin Bilen kardeşlerin yargılandığı duruşmayı izleyen eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, yumruklu saldırıya uğradı. Dudağı kanayan, burnu kırılan ve alnında yarık oluşan Türk’e saldırının ardından saldırgan İsmail Çelik’in (27) de aralarında bulunduğu iki kişi gözaltına alındı.

1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı izleyen, kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı lideri Türk ile eski DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ile Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen duruşma çıkışı basın açıklaması yapmak istedi.
Bu sırada adliyeye 30 metre mesafede güvenlik bariyerlerinin dışında toplanan 10 kişi “Niye geldiniz buraya şerefsizler” diye bağırdı. Sakık, güvenlik güçlerinden müdahale etmesini isteyerek “Konuşturmayın bunları” dedi.

Ardından adliye önünde davanın Muş’ta görülebileceği açıklamasını yapan Türk, otomobiline yürürken, güvenlik bariyerini aşan şapkalı Çelik’in peş peşe yumruklu saldırısına uğradı. Türk’ün dudağı patlarken milletvekilleri ile grup arasında kavga çıktı. Türk arabaya bindirilirken, Sakık saldırgana tekme attı. Polis kavgayı bastırmakta zorlanırken yaklaşık 20 dakika süren olayların ardından Çelik ile adliyeden ayrılan araçlara taş atıp tekmeleyen Uğur Keskinoğlu (22) gözaltına alındı.

Türk Ankara’ya dönerken tedavi için Kavak ilçesinde Devlet Hastanesi’ne gitti. Muayene olan Türk’ün kafa filmi çekildi. Ancak KBB uzmanı doktor olmadığı için Havza İlçesi Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Bu sırada dışarıda “Sizi burada istemiyoruz” diye bağıran iki kişi de gözaltına alındı.

Türk’ün peşinden Samsun İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan da giderken Havza Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Mustafa Keçeci, Türk’ün sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Keçeci, “Burnunda kırık var tampon yaptık. Alnında yara var” dedi.

Burun çatısında kırık belirlenen ve günü birlik rapor verilen Türk de hastane çıkışında “Herkesi akl-ı selime davet ediyorum. Faşist bir insanın saldırısına uğradık. Umut ediyorum toplumumuzda gerginlik yaratmaz. Burada olayın işleyiş biçimi ve alınan önlemler gerçekten incelenmesi gerekiyor. Polislerin arasında bu olay gelişiyorsa, elini kolunu sallayıp gelip yumruk atabiliyorsa, burada ihmal var. Bunun ciddi şekilde araştırılmasını istiyoruz” dedi. Türk, Havza Devlet Hastanesi’nde polise verdiği ifadesinde de saldırgandan şikâyetçi oldu.

Sakık da burada yaptığı açıklamada olayın Samsun halkına mal edilmemesini isteyerek, “Faşist odaklar Türkiye’nin her yerinde var. Halklar arası kavgayı körüklemek istiyenler var. Ancak orada görevli olan, görevli olup seyirci kalan görevli memurlar var. Bunların ne yapmak istediğini anlamadık. Arabamızın camı polis telsiziyle kırıldı” dedi.

Saldırının rastlantı olmadığını savunan Sakık, makam aracının şoförünün de yara aldığını, aracın ve telsizin zarar gördüğünü belirtirken, “Polisler şeklen güvenlik önlemi almıştı. Saldırgan, polislerin arasından geldi. Uyardım, polisler ilgisiz kaldı. Polisler de bazı arkadaşlarımıza saldırdı. Failleri açık” dedi.
Tuğluk da “Sırrı Bey emniyeti ‘tedbir alın’ diye uyardı. Buna rağmen alınmadı. Saldırgana müdahaleyi bizler yaptık, etkisiz hale geçirdik” dedi. Tuğluk, Sakık’ın “Köpekler” diye bağırmasının da tepki olduğunu ifade etti.

Vali: Soruşturma sürüyor
Bu arada Vali Hasan Basri Güzeloğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2’nci Sınıf Emniyet Müdürü Cemal Issı ile Asayiş Şube Müdür Yardımcısı 4’üncü Sınıf Emniyet Müdürü Murat Alkan’ın görevlerinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Güzeloğlu soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü vurguladı.

Türk, otomobiline yürürken, güvenlik bariyerini aşan şapkalı Çelik’in peş peşe yumruklu saldırısına uğradı. Türk’ün dudağı patlarken milletvekilleri ile grup arasında kavga çıktı. Türk arabaya bindirilirken, Sakık saldırgana tekme attı.


Ameliyat edildi
Türk, dün akşam getirildiği Ankara Güven Hastanesi’nde ameliyata alındı. Ameliyatı bir saat süren Türk’ün sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Saldırının bir provokasyon olduğunu belirten Türk, halka sağduyu çağrısı yaptı. Türk,”Bu bir provokasyondur, germek isteyenler olabilir. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise saldırıyı Türkiye’yi ayağa kaldırmaya yönelik, halkları birbirlerine düşürmeye, boğazlatmaya yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.

Erdoğan: Gereği neyse yapılacak
ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Samsun’da yumruklu saldırıya uğrayan kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk’ü telefonla arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Erdoğan’ın Türk’e, “Saldırıyı kınıyorum, üzüntü duyuyorum. Gerekli talimatı verdik, gereği yapılacak” dediği öğrenildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, saldırıdan dolayı “üzüntü” duyduğunu belirterek, “Ahmet Türk’e geçmiş olsun. Üzüntüyle karşıladım. Siyasi hayatımızda böyle sokak saldırılarına yer yok. Umarım bunu en kısa zamanda herkese anlatmayı başarırız” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, konunun araştırılması için iki mülkiye başmüfettişini görevlendirdiğini belirtti.

Saldırgan, kahvede garsonluk yapıyor
Ahmet Türk’e yumrukla saldıran İsmail Çelik’in bir kahvede çalıştığı belirtildi. Hakkında ruhsatsız tabanca bulundurmaktan işlem yapılan Çelik’in herhangi bir parti veya örgütle bağı tespit edilemedi. Eski DTP Genel Başkanı Türk’e yumruklu saldırıda bulunan Çelik’in babası Ali Çelik, olayla ilgili olarak “Aniden gelişen bir olay olduğunu zannediyorum” yorumunu yaptı. Saldırganın 3 yıldır çalıştığı kahvehanenin sahibi Kazım Topaloğlu da, Çelik’in askerliğini Mardin’de yaptığını belirterek şöyle konuştu:
“Askerliğini Güneydoğu’da yaptı. Oradaki olaylardan etkilenmiş olabilir. Kafasında bazı şeyleri yaşamış ve kurmuş. Televizyondaki olayları görüyoruz. Onların geldiğini duyunca adliye önüne gitti. Biz de oradaydık. Zaten işyerimizle adliye binası da çok yakın.” Topaloğlu, davayı takibe gelen BDP’lilere tepki göstererek, İsmail Çelik’e adli aşamada destek vereceklerini de ifade etti.

Ahmet Türk'e Saldırıyı Protesto EttiYüksel Caddesi'nde toplanan bir grup partili 'Başkana uzanan eller kırılsın' şeklindi slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan BDP Ankara İl Eş Başkanı Şengül Çelik, Türk'e yapılan saldırıyı nefretle kınadıklarını söyledi. Bulanık olayı davasının Samsun'a taşınarak hakların karşı karşıya getirilmek istendiğini savunan Çelik, "Ama Samsun-Trabzon halkı ile Kürt halkının hiçbir sorunu, problemi olması mümkün değildir. Devlet yapmak istediklerinde tıkanmıştır, halkları karşı karşıya getirip emellerine ulaşmak istemektedir. Buna da başta Kürt halkı olmak üzere hiçbir halkın izin vermeyeceğini biliyoruz" dedi.

Çelik, Ahmet Türk'e yapılan saldırı öncesinde çekilen fotoğrafta saldırganın güvenlik çemberi içinde basın mensuplarının arkasında durduğunu, bu fotoğrafın saldırının Hrant Dink suikastı gibi planlı, destekli ve örgütlü olduğunu gösterdiğini iddia etti. Yapılan saldırının halklar arasında düşmanlık oluşturmak amacını taşıdığını savunan Çelik, "Bizlerin Karadeniz'in kadim halklarıyla hiçbir sorunu olamaz, olmamıştır. Sayın Ahmet Türk'e yapılan saldırı ve vurulan yumruk aslında barışa ve kardeşliğe vurulmuş bir yumruktur. Barış ve kardeşliğin halklar nezdinde istenmediğine bizi kimse inandıramaz. Bu nedenle bizler bu saldırıyı doğrudan planlı ve örgütlü bir saldırı olarak görüyor ve kabul ediyoruz" diye konuştu.

Çelik, provokasyon olarak nitelendirdikleri bu saldırının arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istediklerini söyledi. Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.