Yunanistan Eurovision'da 'Opa!' diyecek

Yunan kukla gölge tiyatrosunu anımsatan koreografisi ve sürükleyici, basit bir ritmle, Giorgos Alkaios & Friends şarkıları "Opa!"yı Atina'da zafere taşırken ülkede Eurovision'a yapılan harcamalarla ilgili inceleme başlatıldı.


"Opa" İnternet oylarının neredeyse yüzde 30'unu, televizyon oylarının yarısını toplamıştı ve beş kişilik jüriyi büyülemişti.

Geçmişteki adayların aksine, bu yılki şarkı "Yunanlılığı" ile karakterize ediliyor - sözler Yunanca okunacak ve altyapıda geleneksel halk çalgıları, davul ve Pontus liri yer alacak.

Alkaios & Friends, gazeteci Rika Vagiani ve manken Jenny Balatsinu'nun sunduğu finalde altı yarışmacıyla yarıştı.

Diğer finalistler Hristos Hatzinasios ve parçası "Illusion", Sunny Baltzi & Second Skin ve parçaları "Game of Life", Manos Pyrovolakis ve parçası "Kivotos tou Noe", Giorgos Karadimos ve parçası "Polemao", indie pop grubu Melisses ve parçaları "Kinezos" ve Émigré ile parçası "Touch Me Deep Inside" oldu.

39 yaşındaki Eurovision hayranı Pavlos Angelides, "Nihayet sözleri Yunanca olan bir şarkı." diyerek şöyle devam ediyor: "12 yaşımdan beri yarışmayı izliyorum. Dürüst olmak gerekirse, bu yılki şarkıyı beğendim fakat bizim için zor olacak, zira Yunanistan bu aralar Avrupa'nın yüz karası durumunda."

Zaferden bu yana hayranları grubun Facebook sayfasına akın ettiler. Mesajlar arasında "Bol şans Yorgo. Bizi gururlandıracağından eminim." Aferin Yorgo, şarkı bir harika. Bu şarkı tüm Eurovision'u sallayacak" gibi notlar yer alıyor.

Şarkı bütün Yunan halkını büyülemedi. Atinalı Thanos D. bir web sayfasında yayınladığı mesajda, "Bu halk ve pop Yunan müziğinin karaktersiz ve orta sınıf bir karışımı ve kültürümüzün benim zevkim dışındaki bir parçasını temsil ediyor. Ayrıca melodi, Avrupa'daki Eurovision hayranlarını da hedefleyemiyor. Bu yüzden, bence duman olup gidecek!" diyor.

38 yaşındaki Alkaios ilk profesyonel çıkışını 1989 yılında yaptı. O zamandan bu yana beş platin ve dokuz altın albüm çıkardı. O ve grubu, 29 Mayıs'ta yapılacak 25 ülkeli Eurovision finallerinde yarışabilmek için 25 Mayıs'taki yarı final engelini aşması gerekiyor.

Eurovision operasyonu!

Bu arada Yunanistan'ın içinde bulunduğu kriz ortamında, hükümet kamu kuruluşu ERT'nin harcamalarıyla ilgili bir iç soruşturma başlatılması yönünde talimat verdi. Radyo ve televizyonun Eurovision yarışmasını tanıtmak için aşırı miktarlarda para harcadığına yönelik iddialar yer alıyor.

Kültür Bakanı Pavlos Geroulanos nüfuzlu To Vima gazetesine verdiği demeçte, şarkı yarışması konusunda ERT'nin gelecek yılki Eurovision bütçesinde yapılacak yüzde 50'lik kesintiyle başlamak üzere önemli değişiklikler yapılacağını söyledi.

Geroulanos, "ERT Eurovision yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecek, fakat parti bitti ... bu olayı tıpkı BBC'nin yaptığı gibi yayınlayacağız" dedi.

Kamu yayın kuruluşu ERT yönetimiyle yaptığı toplantı sonrasında ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali sorunlar ışığında, Yorgos Alkalios video klip yapımı ve tanıtım giderlerini karşılayacağını açıkladı.

ERT genel merkezi çıkışında yaptığı açıklamada Alkalios, "Hiç endişelenmeyin." diyerek şöyle devam etti: "Heyet olarak büyük bir sorumluluğa sahibiz. En iyisini hedefliyoruz. burada yüzde 50'sini gördünüz, geri kalan yüzde 50'yi de Oslo'da göreceksiniz

Yunanistan 2005 yılında Yunan-İsveçli Helena Paparizou'nun "My Number One" adlı parçasıyla Eurovision şarkı yarışmasını kazanmıştı.

Kaynak: Southeast European Times