Lüfer balığı tarih oluyor

Boğaz'ın efsane balığı lüfer için birlik kuruldu.

Lüfer balığı tarih oluyor
Cumhuriyet- Orkinos, kalkan, kolyos, uskumru, mersin ve kılıçbalığının sayısı gün geçtikçe azalıyor. İstanbulun simgesi sayılan ve aynı tehlikeyle karşı karşıya olan lüfer balığını korumak için harekete geçen lüfere hasret şefler, aşçılar, işletmeciler ve gıda sektörü çalışanları ortak kampanya başlattı. Şeflere, aşçılara ve işletmecilere 24 cmnin altındaki lüferi müşterilerine sunmamaları için çağrı yapıldı.

İstanbul lüfere hasret kalmasın! imza kampanyası hakkında bilgi veren uluslararası Slow Food hareketinin İstanbuldaki ayağı Fikir Sahibi Damaklar grubunun lideri Defne Koryürek avlanma alt limiti 14 cm olan lüferin aslında henüz yumurta bırakmamış çinekop boyu olduğuna dikkat çekti. Bir lüferin ancak 24-26 cm boyunda, erişkin bir balık olduğunda yumurta bırakabildiğini belirten Koryürek, Tarım Bakanlığının lüferin avlanma alt limitini en az 20 cmye çıkarması gerektiğini vurguladı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk aşırı avcılık, kirlenme ve av yasaklarındaki yanlış uygulamaların lüfer başta birçok türün azalmasına neden olduğunu söyledi. Kampanyanın amacının av yasakları konulurken lüfer balığının boyunun 20 cmnin üzerine çekmek olduğunu belirten Öztürk, "Zamansız avcılık nedeniyle lüferin bir boy büyüğü kofana zaten kalmadı. Bu balığın çinekop olarak avlanmasının önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.