iPad kitapçıları korkuttu

iPad, Japon kitapçıları korkuttu 21 milyar dolarlık pazar tehlikeye girdi

iPad kitapçıları korkuttu
APPLE tarafından piyasaya sürülen iPad’in, teknolojiye düşkünlüğüyle bilinen Japonya’nın geleneksel kitap okuma alışkanlığını değiştirebileceği, bu nedenle 21 milyar dolar olan Japon kitap pazarının yeniden şekillenmesi gerekebileceği öne sürüldü.

Japonya İletişim Bakanı Kazuhiro Haraguchi ve Elektronik Kitap Dağıtıcıları Kurumu, Apple’ın geliştirdiği iPad’i, ABD ile 157 yıldır süren ticaret ilişkilerinde Kara Gemiler olarak nitelendirdi. Diğer batı ülkelerinin kitap endüstrilerinden farklı olarak, iPad’in piyasaya çıkmasının ardından satışların düşeceğini öngören 450’ye yakın Japon kitap evi, kitap fiyatlarında ciddi indirimler uygulamaya başladıklarını açıkladı.

E-kitap satışı ABD’den 4 kat fazla


Elektronik kitap satışlarının ABD’den 4 kat fazla olduğu Japonya pazarını yakından takip eden Apple, bu ülkede özellikle çizgi roman satışlarının çok tercih edildiğini belirtti.

Sony ve Panasonic, geliştirdikleri e-kitap okuyucu cihazlarla pazarda mücadele ederken, Amazon.com tarafından geliştirilen Kindle da Japonca versiyonuyla piyasaya sunuldu. Ancak iPad’in farklı özellikleri sayesinde diğer üreticilere de ciddi bir darbe indirerek piyasaya hakim olacağı iddia ediliyor.

Pek çok Japon kitap evi sahibi iPad’in alışkanlıkları değiştireceğinden emin olduğunu dile getirirken, iPad platformuna katılmaya hazırlanın şirketlerin olduğu da belirlendi. Öte yandan Japon kitap pazarının 2009 yılında son 21 yılın en zayıf seviyesine gerileyerek yüzde 4.1 oranında düştüğü belirtildi. Ülkedeki kitap pazarının zirve yaptığı 1996 yılından bu yana yüzde 27 oranında gerilediği kaydedildi. Apple iPad’in ilk yılında dünya genelinde 7 milyon adet satmayı hedefliyor.