Erdoğan, Sarkisyan'la bugün görüşecek

ABD yolunda olan Başbakan Erdoğan, özel temsilcisi aracılığıyla mektup gönderdiği Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile bugün görüşecek.

Erdoğan, Sarkisyan'la bugün görüşecek
Nükleer güvenlik zirvesine katılmak üzere ABD'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile olan görüşmesi öne alındı. Başbakan'ın bugün TSİ ile 16:30-18:00 arasında kongre merkezinde Sarkisyan ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, özel "ANA" uçağı ile TSİ 02.45'te ABD'nin başkenti Washington'a ulaştı. Başbakan Erdoğan'ı Andrews Askeri Hava Üssü'nde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan ile Sarkisyan, Davos'ta geçen yıl yapılan Dünya Ekonomik Forumu'ndan sonra ilk kez, Washington Convention Center'da bir araya gelecek.

Davos'ta 20 dakikalık ilk görüşmenin "one minute" krizinin hemen ardından gerçekleştiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, "Washington'daki görüşmeyi, Erdoğan ile Sarkisyan'ın ilk toplantısı saymak hatalı olmaz" diye yorumluyor.

Görüşmeye ABD Başkanı Obama'nın da katılabileceği belirtiliyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise Armenia Today'e yapacağı ziyaret öncesinde verdiği özel demeçte, "Türkiye konusunda kararlarını verdiklerini ancak kararın ne olduğunu zamanı gelince açıklayacaklarını" söyledi.

Sarkisyan, Washington ziyaretiyle ilgili olarak da "bu çok önemli bir gezi, burada çeşitli buluşmalar gerçekleşecek" diye konuştu.

Obama ile görüşme yarın

Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile ise yarın ikili görüşme yapacağı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan Erdoğan ile istişarelerde bulunma fırsatına sahip olmayı çok istediklerini" kaydetti.

"Önemli bir NATO müttefiki" olarak değerlendirdiği Türkiye ile ABD'nin birlikte üzerinde çalıştıkları birçok acil konunun bulunduğuna işaret eden Rhodes, Erdoğan-Obama görüşmesinde ABD'nin de güçlü destek verdiği Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde yürütülen çabaların ele alınmasının beklediğini belirtti.

Rhodes, görüşmede, Irak ve Afganistan'daki durum, Ermenistan, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi gereği gibi konuların konuşulacağını tahmin ettiğini ifade etti.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'a Washington gezisinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'da eşlik ediyor.

Ziyaret kapsamında Başbakan, George Mason Üniversitesi'nde "Küresel Barış Vizyonu Olarak Medeniyetler İttifakı" başlıklı bir konferans da verecek.


İHA