Polonya Devlet Başkanının uçağı düştü

Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı iniş sırasında kaza yaptı. AFP haber ajansı uçaktan kurtulan olmadığını bildirdi.

Polonya Devlet Başkanının uçağı düştü
Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı iniş sırasında kaza yaptı. AFP haber ajansı uçaktan kurtulan olmadığını bildirdi. Polonya resmi haber ajansı PAP da uçaktan sağ kurtulan olmadığını doğruladı. Kazada 132 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski'nin de içinde olduğu Varşova-Smolensk uçağının Rusya'nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş yaparken yere çakıldığı bildirildi. Uçakta bulunan yolculardan kurtulan olmadığı ifade edildi. Smolensk Valisi 132 kişinin hayatını öldüğünü duyurdu. Ancak Rus Itar-Tass ajansı daha önce arama kurtarma ekiplerinden gelen bilgilere dayanarak 87 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Havaalanındaki Polonyalı bir yetkilinin Reuters'a yaptığı açıklamada Kaçinski'nin uçakta olduğu doğrulandı. Kaçinski'nin İkinci Dünya Savaşı'nda ölen Polonyalı askerlerin anma törenine gittiği duyuruldu.

Reuters'a konuşan Polonya Merkez Bankası sözcüsü de, Banka'nın Başkanı Slawomir Skrzypek'in de uçakta bulunduğunu ifade etti. Yetkili Polonya Genelkurmay Başkanı'nın ve Başkanlık Yönetimi'nin başının da uçakta olduğunu söyledi. Kaçinski'nin ve diğer devlet görevlilerinin eşlerinin ve aile fertlerinin de düşen uçakta bulunduğu bildirildi.

Polonya hükümetinin bugün ilerleyen saatlerde olağanüstü bir toplantı yapacağı duyuruldu. Uçakta Polonya Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkan Yardımcısı'nın da bulunma ihtimali olduğu belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Rusya Olağanüstü Hal Bakanı'nın Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in emriyle bölgeye gönderildiği ifade edildi.

Uçak yine tupolev


Tupolev Tu-154 tipi uçağın Smolensk Havaalanı'na 1.5 kilometre mesafede sisli havadan etkilenerek çakıldığı duyuruldu. Smolensk Valisi Sergey Antufiyev, Rusya-24 kanalına telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, "Uçak ağaçların tepesine çarptı, yere çakıldı ve parçalara ayrıldı" dedi. Antufiyev, "Kurtulan olmadı" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Varşova'dan yaptığı açıklamada, "Uçak düştükten sonra alev aldı. Arama kurtarma ekipleri yolcuların büyük oranda zarar görmüş cesetlerini uçaktan çıkarma çalışmalarına başladı" dedi.

Rus televizyonlarında yaynlanan görüntüler uçağın paramparça olduğunu, motorların ve geri kalan parçaların çamura gömüldüğünü gösterdi. Yangın söndürme çalışmaları ve diğer enkaz çalışmaları devam ediyor.

Polonyalılar için önemli


Kaçinski'nin uçağının düştüğü Smolensk bölgesinin Polonyalılar için manevi önemi çok büyük. Bu bölgedeki Katyn köyünde 1940'ta hayatını kaybeden yaklaşık 4 bin Polonyalı askerin gömüldüğü bir anıt mezarlık bulunuyor.

Rusya, Kaçinski'nin bu bölgeye gelme talebini dile getirmesine karşın uzunca bir süredir bu isteği reddediyordu. Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya, Kaçinski'yi değil, Başbakan Donald Tusk'ı bölgeye davet etmişti. Tusk ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin bir görüşme yapmıştı.

Dış basında yer alan haberlerde Kaçinski'nin izin alamadığı için anıt mezarlığa gayriresmi bir ziyaret yapmaya karar verdiği belirtildi. Uçakta hayatını kaybeden diğer isimlerin de savaşta ölen askerlerin aileleri olduğu ifade edildi.

Sovyetler Birliği altında İkinci Dünya Savaşı'nda 10-20 bin civarında Polonyalı savaş esirinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Rusya ile ilişkiler bozuk

Kaçinski döneminde Rusya ile Polonya ilişkilerinin tarihin en kötü döneminden geçtiği ifade ediliyor. Kaçinski'nin ikizi Varoslav'ın yerine Tusk'ın seçilmeisnin ardından Varşova yönetimi, Rusya-AB Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması üzerindeki görüşmelerin başlamasına yönelik vetosunu da kaldırdı.