Yalova'da Termik Santral Tartışması

Yalova'da AKSA'nın kurmayı planladığı termik santralin bulunduğu alanı gösteren 2 ayrı harita kafaları karıştırdı

Yalova'da Termik Santral Tartışması
Yalova'da AKSA'nın kurmayı planladığı termik santralin bulunduğu alanı gösteren 2 ayrı harita kafaları karıştırdı. Mevcut 1/25.000'lik haritada fay hattının termik santral alanından geçtiği görülürken, AKSA tarafından hazırlatıldığı iddia edilen diğer bir haritada ise fay hattı denizden geçiyor.
Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ bir yıllık icraatını anlatmak için basın toplantısı düzenledi. Dağ, Çiftlikköy Belediyesi'nin halen Türkiye'nin kamu ve personel borcu bulunmayan nadir belediyelerinden biri olduğunu söyleyerek, "Borcu bir kenara bırakın, tamamen belediyemizin öz kaynakları ile kültür merkezimizi tamamladık. İlçemizdeki alt ve üst yapıda ise eksik bırakmadık" dedi.
Termik santrale karşı olduğunu her zeminde dile getiren Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ'ın basın toplantısında ortaya çıkan 2 ayrı harita tartışıldı. Mevcut 1/25.000'lik haritadan alınmış bölümde fay hattının termik santral kurulmak istenen yerin neredeyse altından geçtiği görülürken, Dağ tarafından basına sunulan ve AKSA tarafından hazırlatıldığı iddia edilen diğer haritada ise, fay hattının AKSA fabrikasının bulunduğu bölüme gelmeden denize geçtiği görülüyor.
Bu iki haritayı basınla paylaşan Dağ, "Termik santral için fay hattı yer mi değiştirdi" diye sordu.
Dağ konuşmasında, "Bu tip haritalarla mevcut bir tehlike görmezden gelinmek istenmektedir. Biz 17 Ağustos depremi sırasında akrilonitril tanklarının ne büyük bir tehdit oluşturduğunu gördük. Kaldı ki termik santral bu tankların çok yakınına yapılıyor. Muhtemel bir depremde termik santrale bir şey olursa bu tanklara da zarar verir. Burada meydana gelecek bir sızıntı Yalova açısından facia olur" dedi.
AKSA'nın kurmaya çalıştığı termik santralin daha şimdiden ilçeye zarar verdiğini dile getiren Dağ, "İlçemizde özellikle siteler mevkiinde yazlıkları olan birçok vatandaşımızın termik santralin doğuracağı olumsuzluklar yüzünden yazlıklarını satmaya başladı. Termik santralin lafı bile bizlere zarar veriyor. Hele kurulup çalışmaya başlarsa bölgenin turizm potansiyeli yok olma noktasına gelir" şeklinde konuştu.
Dağ, Eti Maden İşletmelerine ait Çiftlikköy'deki tesislerle de ilgili bilgi verdi. Dağ, tesislerin bir hafta önce resmen hazineye devrinin yapıldığını açıkladı. Bundan sonraki süreçte bu tesisin işletmeye alınabilmesi için yeniden devreye gireceklerini ve tesisi nisan ayı meclis toplantısında görüşeceklerini anlatan Dağ, "Bu tesisin atıl durumdan kurtarılması ilçemiz açısından büyük önem taşıyor. Tesisler artık resmen hazinenin malı durumunda. Eğer tesislerin hazineye devrinin altında başka bir şey yoksa biz Çiftlikköy Belediyesi olarak işletmeye yeniden talip olacağız" diye konuştu.