Ordu'da Türkçe İsim Atağı

Türkçe'nin her geçen gün yabancı kelimelerin istilasına uğraması, bu durumun milli kimlik ve kültürün kaybolmasına yol açacağı tartışmaları üzerine harekete geçen Ordu Üniversitesi (ODÜ), Türkçe'nin günlük hayatımızda kullanılmasını cazip hale getirmek konusunda bir çalışma başlattı

Türkçe'nin her geçen gün yabancı kelimelerin istilasına uğraması, bu durumun milli kimlik ve kültürün kaybolmasına yol açacağı tartışmaları üzerine harekete geçen Ordu Üniversitesi (ODÜ), Türkçe'nin günlük hayatımızda kullanılmasını cazip hale getirmek konusunda bir çalışma başlattı.
Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü tarafından 2009 yılında başlatılan Türkçe kampanyası kapsamında, belediyelerden reklam ve tabelalarda Türkçe isim kullanılması istendi. Bu konuda ilçe belediyeleri ile yazışmalar yapan ODÜ, büyük destek aldı. Şimdiden 19 ilçe belediyesinden 10'unun bu konuya olumlu yaklaşarak karar aldığı, diğer belediyelerin de Nisan ayında yapılacak Belediye Meclis toplantılarında bu konuda karar alacakları belirtildi. Bu konuda Meclis kararı alındığı takdirde levhalarında Türkçe dışına çıkan yada Türkçe'de bulunmayan q,w,x gibi harfleri kullanan işyerlerine ya ceza uygulanacak yada ruhsat verilmemesi kararı alınacak.

KARARLAR BU AY ALINABİLİR
Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkçe Kulübü Danışmanı Doç Dr. Salih Okumuş, günümüzde Türkçe'nin yabancı kelimelerin istilasına maruz kaldığını, özellikle işyeri tabelalarında ve reklamlarda yabancı kelime ve isimlerin bulunmasının yeni kuşak üzerinde derin bir iz bıraktığını ve bu durumun Türkçe'nin geleceğini belirsizliğe soktuğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Salih Okumuş, "Bunun önüne geçebilmek için Ordu'daki tüm ilçelerde belediyelerle yazışma yaptık. Şu ana kadar bir çok belediye destek verdi ve karar aldı. Diğer belediyelerde Nisan ayında yapacakları Meclis toplantılarında karar alacaklar. Bu konuda umutluyuz" dedi.
Ordu Merkez ilçedeki reklam ve işyeri tabelalarında da Türkçe'nin hakim olması için önce Şubat ayında Kent Konseyi'ne başvurduklarını, Kent Konseyi'nin konuya olumlu yaklaşarak konuyu Ordu Belediyesi'ne ilettiklerini dile getiren Okumuş, "Ordu Belediye Meclisi de büyük ihtimalle Nisan ayında konuyu gündemine alarak görüşecektir" diye konuştu.
Ordu Belediye Meclisi, geçen dönem Türkçe isim ve tabela kullanılması konusundaki MHP'li üyelerin verdiği önergeyi reddetmişti.

"KÜLTÜRÜN SINIRI TÜRKÇE'DİR"
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir de, dil unsurunun bir coğrafya ve milletin en önemli bekçisi olduğunu belirterek, "Dolayısıyla Türkçe, Türkiye'nin bekçisidir" diye konuştu. Türkiye'de özellikle işyeri tabelalarının, şirket isimlerinin yabancı olmasına dikkat çeken ve bu durumun 'dil erozyonuna' sebep olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demir, "Türkiye ve Türk dünyasının siyasi sınırı olduğu gibi bir de kültür sınırı bulunmaktadır. Siyasi sınır içerisindeki ülke toprakları 'vatan', kültür sınırı ise 'Türkçe'dir. Üzerinde hangi bayrak dalgalanırsa dalgalansın, Türkçe'nin yazıldığı ve konuşulduğu her coğrafya Türk kültür sınırının içerisindedir. Günümüzde kuzeydoğu Asya'dan Afrika'nın ortalarına, Çin Seddi'nden Avrupa'nın içlerine kadar Türk milletini birbirine bağlayan en önemli bağ Türkçe'dir. Dil, coğrafyanın ve milletin en önemli bekçisidir. Hem siyasi hem de kültür sınırımızın bekçisi de Türkçe'dir. Dolayısıyla Türkçe'nin kullanılması ve Türkçe öğretiminin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

İŞTE TÜRKÇE İSİM YÖNETMELİĞİ
Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü tarafından oluşturulan ve Belediye Meclislerinde alınması istenen ilan ve reklam yönetmeliği taslağı şu şekilde belirlendi: "Tescilli markalar ile oda ve resmi kurumlarca bu yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihine kadar kayıt ve tescil edilmiş ticaret unvanları saklı kalmak üzere, bu yönetmelik kapsamına giren her türlü ilan, reklam ve tanıtım amacıyla konulan pano, tanıtıcı levha, tabela, afiş ve benzerleri ile diğer uygulamalarda Türk dilinin ve Türkçe sözcüklerin kullanılması zorunludur. Türk alfabesindeki 29 harf içinde yer almayan harfler ile Türk dilinin temel kurallarına aykırı yabancı kaynaklı sözcükler kullanılamaz. Aksine hareket edenler hakkında yönetmeliğin ve ilgili yasaların cezai hükümleri tatbik edilir. Bu hükme aykırı tabela, ilan ve benzeri kullanan işyerlerine açma ruhsatı verilemez."