Naylon, Toprakta Bin Yılda Yok Oluyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde okullarda verilen seminerlerle öğrencilere toprakta bin yılda yok olduğu belirtilen naylon poşetlerin zararları anlatılıyor.

Belediye Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından 'naylon poşetin zararları ve geri dönüşümü' konulu proje kapsamında Alanyurt Kocatepe İlköğretim Okulu öğrencilerine seminer verildi. Seminerde ayrıca bitkisel atık yağ konusunda da bilgi verildi. ER-KA geri dönüşüm firması iş birliği ile tertiplenen seminerde konuşan Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ayşe Balcı, çocuklara bez veya file torba kullanmaları yönünde nasihatlerde bulunarak, "Kese kağıdı üretip pazarlarda kullanılması hususunda vatandaşlara çağrıda
bulunacağız. Naylon poşeti piyasadan kaldırmak istiyoruz" dedi.
Yakında Tarım Bakanlığı tarafından renkli poşetlerin yasaklanacağını, normal poşetlerin ise ücretli olarak verileceğini kaydeden Balcı, tabiatın insanlara değil, insanların tabiata ihtiyacı olduğunu vurguladı. Balcı, "Çevreye zarar verirsek yok oluruz. Mevsim değişiklerinin kaynağı, kullandığımız kimyasal, plastik maddelerdir. Bu maddeleri hayatımızdan çıkaracağız. İnegöl'ümüzü temiz tutalım. Geleceğini kurtaralım" dedi.
Çevre mühendisi Merve Haraslı ise naylon torbaların petrol türevi bir termoplastik olan polietilen mamulü olduğunu, naylon torba sarfiyatında azalma olduğunda, ülkenin dışa olan bağımlılığında da azalacağını söyledi. Haraslı, naylon poşeti paralı yapan Çin'in her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarrufu sağladığını anlattı.
Naylon poşet atıklarının temizlenmesinin oldukça pahalıya mal olduğunu, bunun da çok vergi anlamına geldiğini, ücretsiz gibi gözüken naylon poşetlerin maliyetinin satın alınan öteki ürünlere eklendiğini ifade eden Haraslı, "Bir naylon torba ortalama 12 dakika kullanılıyor. Aynı torbanın doğada tamamen çözünebilmesi için ise en az 500 yıl, en çok bin yıl geçmesi gerekiyor. Bu süre zarfında naylon dünyanın ekolojik dengesini bozmaya ve tabii afetlere sebep olmaya devam ediyor. Çevreyi naylon torbalarla
kirleterek sadece doğaya zarar vermiyoruz, hayvanlara da korkunç zararlar vermiş oluyoruz. Dünya Doğa Vakfı'na göre naylon torbalardan ötürü her yıl 100 binin üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada ise inekler, keçiler ve öteki hayvanlar yem ararken genellikle plastik parçaları yiyorlar. Bu yüzden hastalanabiliyor ve hatta ölüyorlar" dedi.

GIDA ZİNCİRİNE KARIŞIYOR
Naylon torbaların ışık ile kimyasal çözülmelere uğradığını ve zaman içinde daha küçük, ancak daha zehirli petro-polimerlere bölündüğünü, bu mikroskobik partiküllerin besin zincirine girdiğinin altını çizen Haraslı, "Türk Gıda Kodeksi'ne göre, gıda maddelerinin hijyenik olmadan dönüştürülen koyu renkli torbalarda taşınması ve muhafaza edilmesi yasak. Siyah renkli naylon torbaların içinde barındırdığı mikroorganizmalar insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Örneğin 1 adet simidin taşıması için maksimum
15 dakika süre ile 1 adet naylon poşet kullanılıyor. 1 kişinin günde 3 poşet kullandığını ve İnegöl'ün nüfusunun 161 bin kişi olduğunu düşünürsek, poşet kullanımından vazgeçilmesi halinde günde 483 bin, haftada 3 milyon 381 bin, ayda 13 milyon 524 bin adet poşet, yılda 162 milyon 288 bin adet poşet kullanımına son verilmiş olunur" diye konuştu.
Haraslı, 1 adet naylon poşetin üretimi için kullanılan enerjinin 115 metrelik mesafede 1 otomobili hareket ettiren enerjiyle eşit olduğuna işaret etti.