Maliki Allavi'yle koalisyona yanaşmıyor

Irak'ta seçim bitti ancak hükümet kurulamıyor. Seçimlerden galip çıkan İyad Allavi, Irak Başbakanı Maliki'ye zeytin dalı uzattı ama Maliki'nin koalisyon görüşmelerini tıkadığı belirtiliyor.

Koalisyon sürecinin tıkanması, ülkedeki şiddet olaylarını arttırabileceği belirtiyor.

Başbakan Nuri El Maliki'nin Hukuk Devleti listesi'nin, rakibi Allavi'yle koalisyona yanaşmadığı, Irak Başbakanı'nın İran'a yakınlığıya bilinen Şii Irak Ulusal ittifakıyla Şii bir koalisyon üzerinde çalıştığı gelen bilgiler arasında..

Şii blok içerisinde anahtar konumda yer alan muhalif Şii lider Mukteda El Sadr da İyad Allavi'ye karşı.

Sadr'ın partisi seçimde 39 milletvekilliği elde ederken muhalif lider Başbakanın referandumla belirlenmesi çağrısında bulundu.

Sünnilerinse destek verdikleri Allavi'nin hükümetten uzaklaştırılmaya çalışıl-masına sert tepkisi olduğu belirtiliyor. Bunun da yeni gerginliklere yol açabileceği endişesi var.

Seçimlerde galip gelen Allavi'nin ırakiye listesi 91 milletvekiliği kazanırken, Başbakan Maliki 89 sandalyede kalmıştı.

Allavi'den İran'a suçlama

Bu arada, Allavi, İran'ı hükümet kurma çalışmalarına müdahale etmekle suçladı.

Allavi, BBC'ye verdiği demeçte, "İran çok fazla müdahale ediyor, bu endişe verici" dedi ve İran'ı Irak'taki büyük partilerin çoğunu müzakerelerde bulunmak amacıyla Tahran'a davet etmekle suçladı.

İran'ın kendisinin başbakan olmasını engellemek peşinde olup olmadığı yönündeki bir soruya Allavi, "Evet, öyle olduğunu düşünüyorum. Kırmızı bir çizgileri olduğunu çok net gösterdiler. Şu andan itibaren müdahale etmek arzusundalar, bizim tutumumuzu beğenmiyorlar. Endişe verici olan şey de biz hariç herkesi Tahran'a davet etmeleri" yanıtını verdi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri olan Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Ulusal İttifakı üyesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi, Nevruz dolayısıyla hafta sonunda Tahran'ı ziyaret etmişti.

Bunun ardından da Allavi'ye yenilen eski başbakan Nuri El Maliki'nin partinin temsilcileri ile Irak İslam Yüksek Konseyi ve Sadr hareketi temsilcileri de İran'a gitmişti.