Akurgal Smyrna'da Anıldı

20

20. yılını kutlayan Ege Kültür Vakfı (EKV) tarafından düzenlenen Ordinaryüs Prof. Dr. Ekrem Akurgal'ın doğumunun 99. yıldönümü etkinliklerinin ikinci gününde, profesörün eşi ve aynı zamanda Smyrna kazı başkanı, çalışma arkadaşları ile sempozyum katılımcıları, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şadan Gökovalı'nın rehberliği eşliğinde Smyrna'yı gezdi. Profesör Akurgal, çalışmalarıyla tarihe kazandırdığı İzmir'in ilk yerleşim bölgesi Smyrna'da anıldı.
BAŞKAN KARABAĞ RESTORASYONLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şadan Gökovalı, Smyrna'nın İzmir'in ilk yerleşim birimi olmasından da öte anlamlar taşıdığını ve bunu da çalışmalarıyla Ekrem Akurgal'a bağlı olduğunu dile getirdi. Başkan Hasan Karabağ, Smyrna'daki tarih turunda İl Özel İdaresi tarafından kabul gören projeyi ve restorasyon yapılacak sur duvarlarıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Smyrna'nın ilk olarak kendi kentinde tanınması daha sonra İzmir, Türkiye ve Dünya'ya tanıtılması gerektiğini dile getiren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ; "Ekrem Hocanın ve eşinin burada büyük emekleri var. Biz Bayraklı Belediyesi olarak tarihe hizmet vermeye devam ediyoruz. Belediyemiz tarafından hazırlanan sur duvarları projesi İl Özel İdare tarafından kabul edildi. Burada projemize ayrılan bütçeyi kullanarak restorasyon çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağız. İç mekanda Meral Hanımla beraber iyileştirme çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Kültür-sanat festivali ve müze projelerimiz ile Smyrna'yı Dünya'ya tanıtacağız. Hocamızı saygıyla anıyoruz. Sevgili eşi bizim her şeyimiz. Bayraklı Belediyesi olarak tarihe yatırımlarımız devam edecek" dedi.
Eşinin en verimli yıllarını geçirdiği Smyrna'da onun anısını yaşatmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Meral Akurgal; "Eşim, hocamız en önemli yıllarını Smyrna Kenti'nin esas kurulduğu yer olan Bayraklı Höyüğü için harcadı. Smyrna bizim için çok önemli bir kent. Bundan sonra Roma dönemi kent yerleşiminin olduğu Agora'daki 2. Smyrna'yı gezeceğiz" diye konuştu.