Adana'da Başkanlık Seçimi Çıkmaza Girdi

İçişleri Bakanlığı'nca hakkında başlatılan soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine vekil seçimi için olağanüstü toplanan belediye meclisi, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın aday olup olamayacağını kesinleştirmek amacıyla seçimi 7 nisan tarihine erteledi

İçişleri Bakanlığı'nca hakkında başlatılan soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine vekil seçimi için olağanüstü toplanan belediye meclisi, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın aday olup olamayacağını kesinleştirmek amacıyla seçimi 7 nisan tarihine erteledi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkanvekili Mustafa Tuncel'in başkanlığında olağanüstü toplandı. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine meclis üyeleri arasından bir vekil seçilmesi amacıyla toplanan mecliste, MHP Grubu Fethi Coşkuntuncel'i, CHP Grubu Halil Tüm'ü, AK Parti Grubu ise Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ı aday gösterdi.
Partililer, vatandaşlar, gazeteciler, belediye bürokratlarının yoğun ilgi gösterdiği Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki toplantıda konuşan Mustafa Tuncel, Adana'nın tarihi günlerinden birini yaşadığına dikkat çekti. Şimdiye kadar Adana'nın böyle bir seçim yaşamadığını ve tekrar yaşamaması dileğinde bulunduğunu belirten Tuncel, başkan vekili seçiminin hangi durumlarla yapılacağına ilişkin belediye kanunlarına atıfta bulundu. Seçim sürecinin 15 gün olacağını, ilk 2 seçimde oyların 3'te 2'sini, 3.
turda ise salt çoğunluğu alan adayın seçimi kazanacağını, 3. turda da sonuç alınamazsa son turda en fazla oyu alan 2 adayın yarışacağını ve 1 oy fazla alanın başkan vekili olacağını anlatan Tuncel, "Valiliğe, ilçe belediye başkanının aday olup olamayacağını sorduk. Bize verilen cevapta açık ve net bir talimat olmadığını gördük. Böyle bir seçimin oldu-bittiye getirilmemesi lazım. Buna asla müsaade etmem. 4 ay, 8 ay, hatta 1 yıl süreliğine seçilecek olan adayın belli bir hazırlık yapması, yapacaklarını burada
bizlere ve Adanalılara anlatması lazım" dedi.
Tuncel, daha sonra sözü mecliste grubu bulunan MHP, CHP ve AK Parti grup başkanlarına verdi.

ARIKAN'DAN KAOS UYARISI
CHP Grubu adına söz alan Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, anayasada Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu ibaresinin bulunduğunu ancak ülkede hukukun işlemediğini hep birlikte gördüklerini söyledi. Adana'nın önce adliye kavgaları ile, son 1 yılda da seçim tartışmaları ile gündeme geldiğine dikkat çeken Arıkan, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın aday olmasının yeni bir tartışma ve kaos ortamına yol açacağını savundu. Arıkan, "Meclisin doğal üyesi olan bir belediye başkanının
Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği'ne aday olamayacağı kanunda açıkça belli. İstifa etmeden aday olamaz. İstifa eder de aday olursa meclis üyeliği düşer. Meclis üyeliği düşerse başkan olamaz. Böyle olunca iş mahkeme gidecek. Yine aylarca Adana tartışılacak. Bunun sorumluluğunu kim taşıyacak? Gelin hep beraber istifa edelim, meclisi feshedip seçime gidelim" çağrısında bulundu.
MHP Grubu adına konuşan meclis üyesi Zihni Aldırmaz da kanunda ilçe ve alt kademe belediye başkanlarının aday olamayacağına ilişkin açık madde bulunduğunu söyledi. Mecliste yapılacak seçimin uzamasının sıkıntıları da beraberinde getireceğini, bunun dikkate alınmasını istedi.
AK Parti Grubu adına konuşan Hıdır Bahçe, Mahmut Çelikcan'ın aday olup olamayacağına İçişleri Bakanlığı ve yargı çevrelerinden sorarak karar verdiklerini, adaylığa engel olarak gösterilen 5393 sayısı Belediyeler Kanunu'nun genel hükümler içerdiğini, oysa 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nun ise özel hükümler içerdiğini, buna ilişkin bir engel bulunmadığını, Adana Valiliği'nin de bu yönde görüş bildirdiğini söyledi.
Başkan Yıldıray Arıkan'ın "İstifa edelim, hep birlikte seçime gidelim" çağrısını da eleştiren Bahçe, "Bu şova dönük, medyatik bir açıklamadan ibarettir. Mesaj vererek siyaset yapmaya gerek yok. Biz seçimden kaçmıyoruz. Böyle bir durumda partilerin ve milletvekillerinin biraraya gelip karar vermesi gerekir" dedi.
Meclis Başkanvekili Mustafa Tuncel, Adana Valiliği'nden kendilerine gönderilen cevabı okudu. Tuncel, belediye avukatı ile cevabi yazının kesin hüküm içermediğine, konunun İçişleri Bakanlığı'na sorularak kesin cevap alınması gerektiğine karar verdiklerini belirterek, oturumu 7 Nisan 2010 tarihine erteledi.
Bu arada Tuncel, seçim yapılıp yapılmamasının meclis üyelerinin oyuna sunulması gerektiği yönünde MHP'li divan üyesi Ömer Seyfettinoğlu'nun ikazına kızarak, "Ben ne yapacağımı biliyorum. Bana akıl vermeyin. Kanunu iyi okuyun. Yetki başkanlık divanında değil, bendedir" diye çıkıştı.

KARATAŞ'TAN KARATAŞ HATIRLATMASI
Bu arada eski Karataş Belediyesi Başkanı, Büyükşehir Belediyesi Teknik Danışmanı Fuat Karataş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Karataş ilçesinde de benzer bir süreç yaşandığını hatırlatarak, "Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği'nin nasıl seçileceğiyle ilgili hukuki mevzuat ve Danıştay kararı bu yöndedir. Bunun örneği Karataş'tadır. Karataş'ta da meclis başkan vekilliği usulüne uygun seçilmediği için meclis feshedilmiştir. Burada bundan dolayı seçim yenilenir. İçişleri Bakanlığı'ndan ne karar
gelirse gelsin. Süreç 7'sinde başlamıştır. 10 gün içinde karar verilmesi lazım. 15 gün geçtiği zaman meclis görevini yapmadığı için feshi gerektirir. Bu 2 sebepten ötürü meclisin feshini gerektirecek mevzuat içine girmiştir" uyarısında bulundu.
(AK-EA-Y)