'Türkiye'nin arabulucuğuna razıyız'

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Filistin ile doğrudan ve hemen görüşmeye hazır olduklarını söylerken Türkiye ile her zaman yakın dost olduklarını söyledi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Filistin ile doğrudan ve hemen görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Şalom, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Genel Sekreterle görüşmesinde Filistin tarafının İsrail ile dolaylı barış görüşmelerine başlama kararını ele aldıklarını belirten Şalom, Ban'dan, 19 Mart'ta yapılacak Orta Doğu Dörtlüsü toplantısında Filistin tarafına dolaylı değil, doğrudan görüşmelere başlaması konusunda çağrı yapılmasını sağlamasını istediklerini belirtti.

Şalom, ''20 yıl geriye dönmenin anlamı yok, daha önce de Filistin tarafıyla direkt görüşmelerimiz oldu. İsrail, Filistin tarafıyla doğrudan ve hemen görüşmeye hazırdır ama tabii bu da (dolaylı görüşmeler) olumlu bir gelişmedir, biz bu dolaylı görüşme sürecinin kısa tutulup hemen direkt görüşmelere geçmek isteriz'' dedi.

Şalom, Genel Sekreter Ban'dan, Filistin tarafına dolaylı görüşmelerin süresini kısaltmaları için telkinde bulunmasını istediklerini, İsrail'in hemen direkt görüşmelere başlanmasını istediğini yineledi.

İRAN LİDERLERİNE YAPTIRIM

BM Genel Sekreteri Ban'dan, nükleer silah programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı yeni yaptırımlar getirmesi yönünde de telkinde bulunmasını istediğini belirten Şalom, ''Maalesef İran, nükleer programını geliştirmeye devam etmektedir. Biz İran'ın hiçbir zaman nükleer bir süper güç olma hevesinden vazgeçmeyeceğine inanıyoruz. İran'a yaptırım getirilmesi zamanı gelmiştir, bu yüzden İran'ı bugünlerde kontrol eden 300 dolayındaki Devrim Muhafızları liderinin kara listeye alınmasını (yaptırımlar listesine) istiyoruz'' dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İran'ın halihazırda İsrail için bir tehdit oluşturmadığını söylediğinin hatırlatılması üzerine ise Şalom şunları kaydetti:

''Bu açıklamayı duymadım, bugün buraya yeni geldim ama size şunu söyleyeyim, biz İran'ın sadece İsrail'in güvenliği açısından değil, tüm Orta Doğu ve dünya için gerçek bir tehdit olduğuna inanıyoruz. İran sadece İsrail'in sorunu değil. İran, Suudi Arabistan'ın da, Mısır'ın da, Ürdün'ün de, Körfez ülkelerinin de, Türkiye'nin de sorunudur. Türkiye belki bazı endişeleri olduğu için İran'a yönelmektedir''.

SURİYE, LÜBNAN VE GAZZE

Şalom, Lübnan konusunu da Genel Sekreterle görüştüklerini belirterek ''Suriye'nin, İran yapımı füzeleri ve silahları Hizbullah'a verdiği süper güçler tarafından bilinmektedir'' dedi. Suriye, Hizbullah ve İran'ın, İsrail'i tehdit ettiklerini söyleyen Şalom, Hizbullah'ın 40 bin füzesi olduğunu da belirtti.

Ban'ın yakında Gazze'ye gidecek olmasından memnuniyet duyduğunu kendisine aktardığını belirten Şalom, Gazze'ye hergün, mal taşıyan yüzlerce kamyonun girdiğini, İsrail'in Filistin'in çilek ve çiçek ihracatını yapmasına izin verdiğini, çiçek ihracatından Gazze'nin her ay 1 milyon dolar kazandığını kaydetti.

Filistinlilere değil, Hamas'a karşı olduklarını kaydeden Şalom, Batı Şeria'da da Filistinliler'in ekonomik büyüme oranlarının 2009 yılında yüzde 10 civarında olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN SURİYE İLE ARABULUCULUĞU KONUSU

Türkiye'nin her zaman İsrail'in iyi bir dostu olduğunu belirten Şalom, Türkiye'nin İsrail'in komşularıyla olan ilişkilerine yardımcı olmasından büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti.

''Ancak (Suriye ile dolaylı görüşmelerin) bunun bugünlerde Türkiye ya da başka kanallarla olacağını görmüyorum. Çünkü maalesef Suriye halen 1701 sayılı BM Güvenlik Kararını ihlal ediyor, Hizbullah'a yardım ediyor, Hamas ve İslami Cihad'ın eğitim merkezleri hala Suriye'de açık... Suriye ile müzakerelerden bahsedebilmek önemli ve bunu yapabileceğimize inanmak istiyorum ama bu iki taraflı bir konu, bir yandan barış müzakerelerinden söz etmek, öte yandan da İsrail'in güvenliğini tehdit edenlere yardım etmek birbiriyle bağdaşmıyor'' diye konuştu.

''CUMHURBAŞKANI GÜL YAKIN ARKADAŞIM''

Şalom, daha sonra Türk gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisinin yakın arkadaşı olduğunu, pek çok kez görüştüklerini belirterek ''Türkiye'nin İsrail'in iyi ve gerçek bir dostu olduğuna inanıyorum. Biz Türkiye ile daha önceki döneme dönmek istiyoruz, Türkiye'nin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye, İsrail ile çok iyi ilişkileri olan Müslüman bir ülke ve biz bu ilişkileri daha önceki gibi korumak istiyoruz. Bazen yanlış anlamalar olabilir'' dedi.

Türkiye'nin Suriye ile arabuluculuğu konusunda ise Şalom ''Bu konuda bir gelişme olduğunu düşünmüyorum bu günlerde'' dedi.