Torul'daki Hes Tartışması

Demokrat Parti (DP) Torul İlçe Başkanı Zeynel Abidin Yılmaz, Torul ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santralleri ile ilgili açıklamada bulundu.

Torul'daki Hes Tartışması
Yaptığı açıklamada, Çit Deresi Vadisi'nde 55 yıldır yaşayan biri olarak yaptığı hesaplamalarla örnekler veren Yılmazer, "Mevcut suyun Aralık-Ocak-Şubat-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarındaki debisi ortalama olarak 0,63 metreküp/saniye iken diğer altı aydaki debisi 2,5 metreküp/saniye'dir. Yani yaz ve kış aylarında dereden akan su o derede yaşayan canlıların yaşamasını sağlayacak can suyudur. Ülke ekonomisi için elektrik üretimi 12 ay devam etmesi gereklidir ki can suyunu dereye en az olduğu dönemlerde bırakılmaması gerekmektedir. Yazın 4 ay o vadide yaşayan insanların sulama suyu da hesabın dışındadır. Halbuki yapılacak bir barajın bahar suları ile dolduğunda hem vadideki erozyonu önleyeceği hem 12 ay elektrik üreteceği hem de gelecek nesillere geniş bir arazi bırakacağı, o vadideki su miktarını birkaç katına çıkararak diğer insanların arazilerini ve bütün canlıların yaşam şartlarını artıracağı muhakkaktır" dedi.
DP İlçe Başkanı Yılmazer, yaklaşık 40 yıl önce ülke ekonomisine enerji üreterek katkıda bulunması düşünülerek projeleri hazırlanan Harşit Vadisi'ndeki 16 adet barajın iki tanesinin Kürtün ve Kirazlık'ta tamamlandığını, bir tanesinin ise hidroelektrik santrali olarak Kürtün Günyüzü köyü mevkiinde yapım çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Yaklaşık 40 yıl önce yapılan bu projelerde amaçlanan vadideki suyu yok etmeden hem elektrik enerjisine dönüştürmek uzun vadede ise (50-60) yıl sonra erozyonla dolacak baraj alanlarında oluşacak ovaların sebze ve meyve bahçelerine dönüştürerek Karadeniz bölgesine dolayısı ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak idi. Yapımı düşünülen barajlardan bir tanesi de Çit deresi Vadisine yapılacakken anlaşılıyor ki yeni yapılan projelerle Çitderesi vadisine 7 adet hidroelektrik santrali yapılmak istenmektedir" diye konuştu.
Yaratmak ve yok etmenin bir tek Allah'a mahsus olduğunun altını çizen Yılmazer, "Dünyada yaşayan bütün canlıların yaşayabilmesi için en önemlisi su, hava ve güneşi yaratmıştır. İnsanoğlu elbette dünya üzerinde kendisine verilen her türlü ilimden faydalanarak dünyayı mamül etmek zorundadır. Her türlü ilim var etmek içindir. Yok etmek için değildir. Irmaklar, dereler insan vücudundaki damarlar gibidir. Bir kılcal damardaki arıza bütün vücudu etkilediği gibi Çitderesi'nden akan suyu yok etmek o vadideki her canlıyı özellikle o vadide yaşayan insanların geçimini temin etmek için yetiştirdiği on binlerce meyve ve binlerce dönüm sebze bahçelerini yok edecektir" şeklinde konuştu.
DP Torul İlçe Başkanı Yılmazer, il genelindeki yetkili bürokratlar ve milletin görev verdiği seçilmişlere de seslenerek, "Bugününüzü kurtarma çabası içinde iseniz, gelecek nesilleriniz size güvenen insanların nesillerinden daha kötü duruma gelebilirler. Komşusu açken tok gezen bizden değildir diyor en büyük insan Gümüşhane'nin Torul'un kaderini daha iyiye götürme görevi size aittir. Aksi takdirde bugün bizim maruz kaldığımız kötü duruma sizin torunlarınız maruz kalacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Bilgili ve de iyi niyetli yetkililerce yücelebilir. Aksi halde devlete güven yok olmaya devam edecek, geleceğin Türkiye'si Osmanlı'nın çöküşünü oluşturan sebeplerin benzerleri ile karşı karşıya kalacaktır" diyerek sözlerini sonlandırdı.