Bıden: 'Ortadoğu'da Barış İçin Risk Almalıyız'

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Orta Doğu bölgesinde temaslarda bulunmak üzere başladığı gezisinin ilk ayağı olan İsrail'de Başbakan Benjamin Netanyahu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bıden: 'Ortadoğu'da Barış İçin Risk Almalıyız'
Ortadoğu'ya barışı getirmek için ABD'nin zorlukları aşmaya ve risk almaya hazır olduğunu söyleyen Biden, İsrail'in de bu riskleri almaya hazır olduğundan emin olduğunu belirtti. Biden, "İsrailliler ve Filistinliler ABD aracılığıyla görüşmeleri yeniden başlatıp barışı sağlamak için gerçek bir fırsatla karşı karşıyadırlar." dedi. Obama'nın talimatıyla İsrail' en yüksek düzeyde diplomatik bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Biden, "Şu anda gerçek bir fırsatın eşiğindeyiz. Ve eminim ki İbrail ve Filistin durup derin bir nefes alırlarsa, zıtlaştıkları noktalarda daha çok ortak nokta bulabileceklerdir" dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon peres ile olan görüşmesinden önce açıklamalarda bulunan Biden, başlayan görüşmelerin bölgedeki güvensizlik katmanını da kıracağına inandığını söyledi.

Biden, Barack Obama'nın işbaşına gelmesinden sonra bölgeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili. Biden, bugün İsrail liderleriyle görüştükten sonra yarın Ramallah'ta Filistinli liderlerle bir araya gelecek. Taraflar arasındaki dolaylı görüşmeler sırasında heyetler aralarında mekik diplomasisi yütürecek olan ABD Orta Doğu temsilcisi George Mitchell'la ayrı ayrı görüşmelerde bulunacaklar.