Irak'ta kanlı seçim: 37 Ölü

Irak'ta genel seçimler bombaların gölgesinde yapıldı. Geniş güvenlik önlemlerine karşın, oy verme işleminin başlamasının ardından Bağdat ve çevresinde art arda patlayan bombalar ve havan topu saldırıları nedeniyle en az 37 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Irak'ta kanlı seçim: 37 Ölü
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bağdat’ın kuzeyinde bir apartmanda meydana gelen patlamada 25 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı. Başkentin güneyindeki bir binadaki patlamada ise dört kişi yaşamını yitirirken sekiz kişi yaralandı.

Başkentin farklı semtleri, özellikle de yüksek güvenlikle korunan, birçok hükümet binası ve elçiliğin bulunduğu “yeşil bölge” de havan topu mermilerinin hedefi oldu. En az 60 merminin atıldığı belirtilen saldırılarda dört kişinin öldüğü kaydedildi.

Bağdat’taki diğer saldırılarda da yine en az dört kişinin hayatını kaybettiği, 40 kişinin de yaralandığı bildirildi. Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Bağdat’ın 100 km kuzeyindeki Yatrep’te seçim bürosu yolu üzerinde mayın patlaması sonucu üç kişi yaralandı. Aynı sıralarda, 60 km kuzeyindeki Bakuba’da da beş seçim bürosunun yakınlarında beş bomba patladı; başkentin 110 km kuzeyindeki Samarra’ya ise üç havan mermisi atıldı.

Şiddete rağmen katılım çağrısı Ülkede güvenliğin arttırıldığı gözleniyor. Binlerce güvenlik gücü görevlendirildi; İran sınırı kapatıldı ve yollara araçların çıkışı yasaklandı. Başbakan Nuri El Maliki, seçime katılımın demokrasiyi geliştireceğini belirterek, Iraklıları oy vermeye çağırdı. Bu şiddet dalgasına karşın, birçok kentte seçime katılımın yüksek olduğu, büroların önünde kuyruklar oluştuğu bildirildi.