Mobil Vergi Dairesi Hizmette

Muğla'nın Milas ilçesinde Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne ait hizmet aracıyla Atapark Meydanı'nda Mobil Vergi Dairesi oluşturuldu

Mobil Vergi Dairesi Hizmette
Muğla'nın Milas ilçesinde Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne ait hizmet aracıyla Atapark Meydanı'nda Mobil Vergi Dairesi oluşturuldu. Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükelleflerin özellikle hasta ve yaşlı mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamelerini e-beyanname şeklinde buradan 25 Mart'a kadar verebilecekleri belirtildi.
Vergi usul kanununa göre mükelleflerin bilgi edinme hakkına ilişkin olarak Muğla Vergi Dairesi Başkanı Ali Cüneyt Aruntaş imzasıyla bir basın açıklaması yapıldı. "Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılmasının temel hedeflerinden biri olan çalışan ve mükellef odaklı yaklaşım doğrultusunda Başkanlığımız merkez teşkilatı yeni bir çalışma başlatmıştır" ifadesi ile başlayan açıklamanın devamında şu hususlar dikkat çekildi: "Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 üncü maddesinde 'Mükellefler, Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilirler.'
Bu hükme göre mükellefler ve vergi sorumluları, vergi durumları ve vergi uygulamaları bakımından kendileri açısından açık olmayan, tereddüt ettikleri hususlar hakkında yetkili makamlardan yazı ile izahat isteme hakkına sahip olup, yetkili makamlar da mükelleflerin yazı ile yapacakları taleplere yine yazıyla cevap vermek durumundadırlar.
Bu tebliğ ile mükellef ve vergi sorumlularının izahat talebinde bulunmaları üzerine idarenin vereceği yazılı cevaplara (özelgelere) ilişkin müracaatın nereye yapılacağı, yetkili makamın neresi olduğu, özelge talebinin hangi konuları kapsadığı gibi hususlara açıklık getirilmektedir.
ÖZELGENİN HUKUKİ SONUÇLARI
Vergi Usul Kanununun 369'uncu maddesinde, yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları vergi cezası kesilmeyecek hallerden biri olarak sayılmış, 413 üncü maddesinde de alacakları cevaplara göre hareket eden mükelleflerin bu hareketleri cezayı istilzam etse dahi ceza kesilmeyeceği belirtilmiştir. Buna göre, kendisine verilen özelgeye uygun hareket eden mükellef veya vergi sorumlusuna, bu hareketleri cezayı istilzam etse dahi ceza kesilmeyecektir. Öte yandan, mükellef ve vergi sorumlularının vergi cezasına muhatap tutulmamaları için, kendilerine verilmiş olan özelgenin, vergi uygulamaları ile ilgili işlemlerinin gerçekleşmesinden önce yapılan taleplere ilişkin olması gerekmektedir. Bir başka ifadeyle 369 ve 413'üncü maddeler itibariyle özelge, yetkili makamlarca verildiği tarihten önce gerçekleştirilen işlemlerden dolayı vergi cezası kesilmesini engellemeyecektir. Diğer taraftan, Tebliğin ikinci bölümünde özelge kapsamında olmadığı belirtilen hallerin varlığına rağmen, idarece verilmiş olan özelgeler ceza kesilmesini engelleme konusunda hüküm ifade etmeyecektir"