Dövme Fındık Helvası

Şebinkarahisar'da yapılan dövme fındık helvasına yoğun talep olmasına rağmen ilçe dışında pazarlanmadığı belirtildi.

Dövme Fındık Helvası
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde üretilen ve burada tüketilen yüzde yüz fındıktan yapılan helva üretiminin büyük emek harcanarak yapıldığı, bundan dolayı her geçen gün üreten sayısında azalma olduğu belirtildi.
Giresun'un fındık yetişmeyen ilçelerinden Şebinkarahisar'a özgü fındık helvasının en az sekiz saat özel bir kütük kova içerisinde dövülerek yapıldığını belirten Ahmet Özkara, bu fındık helvasının bir yıl bozulmadan bekletilebileceğini söyledi.

SEKİZ SAAT DÖVÜLEREK ÜRETİLİYOR
Şebinkarahisar'a özgü fındık helvasının yapımı hakkında bilgi veren Ahmet Özkara, şöyle konuştu: "Kavrulmuş fındık kütükten oyma kovada en az dört saat dövülerek öğütülüyor. Daha sonra 1 kilograma, 2 kilogram pudra şekeri ölçüsünde pudra şekeri ile karıştırılıyor. Daha sonra bu karışım 4 buçuk saat tekrar hiç başından kalkmadan dövülmesi gerekiyor."
Bir avuç fındığın verdiği enerjiden daha fazlasını kazandıran fındık helvasının sadece Şebinkarahisar'da üretilip burada tüketildiğini de anlatılan Özkara, şunları söyledi: "Bu helvayı yapmak için büyük emek harcamak gerekiyor. Bunun içinde başka il ve ilçelerden gelen talebi karşılayamıyoruz. Bir de her geçen gün dövme fındık helvasını yapanlar azalmaktadır. Yetkililer bu konuyla ilgilenmeli."

TAKLİDİNDEN SAKININ
Giresun'dan farklı bir coğrafi yapıya sahip olan Şebinkarahisar'da fındık üretilmemesine rağmen buraya özgü fındık helvasından günde 20 kilogram satılabildiğini de anlatan Özkara, sözlerini şöyle tamamladı: "Şebinkarahisar'da fındık üretilmiyor. Ancak dövme fındık helvası buraya özgü. Fındık fiyatlarına göre değişen helva fiyatımız bu yıl kilosu 12 YTL'den satılmaktadır. Günde 20 kilo civarında bir satışımız bulunmaktadır. Bizim dövme helvamız hiçbir yerde satılmamaktadır. Fabrikasyon üretimlerle
karıştırılmamalı. Bizim helvamızın ayrı bir tadı, ayrı bir enerji gücü var. Bunu denemeyen bilemez."