Adana'da 'Duman' Operasyonu

Adana'da gerçekleştirilen 'Duman' operasyonunda, sahte sigara üretilen bir fabrikada arama yapıldı

Adana'da 'Duman' Operasyonu
Adana'da gerçekleştirilen "Duman" operasyonunda, sahte sigara üretilen bir fabrikada arama yapıldı. Türkiye'de ilk kez bir fabrikada sahte sigara üretildiği öğrenilirken, üretimde kullanılan makinelerin TEKEL'den ihaleyle alındığı belirlendi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (AOSB) bir fabrikada sahte sigara üretildiğini tespit etti. Yaklaşık dört ay çalışmalarını sürdüren ekip fabrikada deneme üretimine geçildiğini belirleyerek operasyon için düğmeye bastı. Çay paketleme tesisi adı altında faaliyet gösteren fabrikaya düzenlenen operasyonda, sahte sigara üretiminde kullanılan makineler, tütün, filtreler ve ambalaj malzemeleri ele geçirildi. Sigara üretimi
için iki ayrı depo daha olduğu belirlendi. Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki ikinci depoda arama yapan polisler burada tütünle karşılaştı.

Operasyonda fabrika sahibi Ahmet A. (50) gözaltına alındı. Bugüne kadar hiç sigara içmediği öğrenilen Ahmet A.'nın borçlarını ödeyebilmek için sahte sigara üretimine yöneldiği iddia edildi. Kuzey Irak'tan bir kişi ile anlaşarak deneme üretimine geçtiği ileri sürülen Ahmet A., basın mensuplarının sorularına "Hayır, burada imalat yok. TEKEL'den gelme onlar. Oradaki malzemeler hurda" diye cevap verdi.

TEKEL'in ürettiği Samsun, Maltepe, Sipahi ve Kariyer gibi yerli sigara markalarıyla sahte sigara üretiminin yapıldığı öğrenildi. Fabrikada ilk olarak 10 milyon paket sigara üretiminin hedeflendiği belirlendi. Bu arada, kaçak sigarayla mücadele eden polis, Kuzey Irak'tan girişleri engellemeye çalışırken ilk kez Türkiye'de bir fabrikada sahte sigara üretimiyle karşılaştı.
Polis, konuyla ilgili soruşturma başlattı.