Van Kent Konseyi 2. Olağan Genel Kurulu

Van Kent Konseyi 2. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Van Kent Konseyi 2. Olağan Genel Kurulu
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Konferans Salonu'nda gerçekleşen Van Kent Konseyi 2. Olağan Genel Kurulu'na Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, bazı mahalle muhtarları ile kent konseyi birleşenleri katıldı. Kurulun açılışında bir konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, kent konseylerinin yetkisi olan platformlar olmadığını ve bu açıdan yetkide kullanamayacaklarını söyledi. Temel amaçlarının yerel yönetimlerle yarışmak değil, birlikte hareket olmak olduğunu belirten Takva, kent konseyinin mali bir kaynağının da olmadığını aktardı. Belediye ve kurumların desteği ile çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Takva, "Burada bulunmak demek, hiçbir yükümlülük olmadığı halde, bu şehirde yaşamanın sorumluluğuyla, çocuklarınız, eşiniz, komşunuz iki sokak ötedekiler ve dolayısıyla bu kent için elini taşın altına sokmak demektir" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanı Bekir Kaya ise yerel demokrasi isteminin artık azımsanmayacak kadar güçlü bir konuma gelmeye başladığını söyledi. Merkezi bir yönetim sisteminden güçlü yerel yönetimlere, temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye doğru bir gelişmenin aynı zamanda insanlık için bir kurtuluş olduğunu belirten Başkan Kaya, "Bu kapsamda, belli hedeflere ulaşmak, halkın ortak gereksinimlerine yanıt vermek üzere ortaya çıkan yerel yönetim biçimleri bunun en önemli çıkış noktası olduğu artık inkar edilemezdir" dedi.
Kent Konseylerinin ortak aklın gelişmesi için çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Kaya, "Kent konseyi halkın yönetime katılımının ötesinde, yönetimin aldığı ya da alacağı kararların yerel halkın gündelik yaşamına anında ve doğrudan etkilemesinde önemli bir güçtür. Çünkü kent konseyi karar alma süreçlerini merkezi bir yapıdan çıkararak, doğrudan halkın katılımını sağlayan bir tarza çevirmiştir. Yerel aktörlerin karar süreçlerine katılımının sağlanması, yerel eylem planlarının hazırlanması gibi önemli işlevler de bu sayede kazanılacaktır" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cüneyt Caniş tarafından kent konseyinin 2009-2010 çalışma ve faaliyetleri ilgili bir sunum yaptı.