Şarkılar 'Güldünyalar' için

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Aile İçi Şiddete Son” kampanya kapsamında düzenlenen ikinci “Güldünya Konserleri” 2004 yılında töre kurbanı olan ve aylar süren ihmaller zinciri sonunda ölümden kurtulamayan Güldünya anısına geçen yıl ilk kez konserler düzenlenmişti. Bu sene düzenlenecek konserde ise erkekler şarkılarını kadınlar için söyleyecekler.

Demet Güven
Her şeyi tüketim çılgınlığına döndürmeye çalışan sistem “Kadınlar Günü”nü de bu anlamda kullanmaya çalışsada anlamlı etkinliklerin düzenleniyor olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Sizin için bu haftaya özel, ağırlıklı olarak “8 Mart” adına düzenlenen etkinlikleri seçtim. Bunun yanında müzikseverler için muhtemelen ilk kez benden duyacağınız iki tane de güzel haberim olacak.

• 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Pera Müzesi’nde 9 – 14 Mart tarihleri arası kadın yönetmenlerin filmleri izleyicilerle buluşuyor. Bu program İspanya’dan yaratıcı, farklı, kadın bakış açıları üzerine çağdaş filmleri içeriyor. Programda yer alan uzun metrajlı ve kısa filmler özellikle kadınlardan yola çıkarak cinsiyet, cinsellik, toplum baskıları ve sosyal çevreler gibi konuları mercek altına alıyor. Film programına www.peramuzesi.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

• “Aile İçi Şiddete Son” kampanyası kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve İstanbul'da töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören'e ithaf edilen “Güldünya Konseri”, Türkiye'nin ünlü erkek seslerini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir araya getirecek. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan konserin geliri, konserin geliri “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”na aktarılmak üzere Aralık Derneğine bağışlanacak.

• Oyuncular Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen, Kanadalı yazar Ursula Le Guin’in günümüz kadınının üzerindeki katı, kuralcı ve baskıcı yapıyı eleştiren aynı adlı romanından Selma Köksal’ın oyunlaştırıp yönettiği, “Atuan Mezarları”; 15 Mart Pazartesi günü saat 20:30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM), son kez İstanbullu tiyatro severlerle buluşacak.

• İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Vahşet Tanrısı”; Medeni davranmaya çalışan insanların bir anda nasıl çileden çıktığını konu alıyor. 9 Mart Salı günü sahnelenecek oyun, Ülkü Duru, Zafer Algöz, Zerrin Tekindor ve İşdar Gökseven’den oluşan kadrosuyla, toplumsal düzenin akışındaki her durumu sorgular ve sistemi acımasız bir dille eleştirirken ince esprilerle tadına doyulmaz bir tiyatro oyununa dönüşüyor. ENKA İbrahim Betil Oditoryum'unda saat 20:30 ‘da başlayacak oyunu kaçırmamanızı öneririm.

• Bu akşam için İzmirlilere bir önerim olacak. Britpop müziğini İstanbul sahneleri ile tanıştıran Suitcase ,albüm konserlerine devam ediyor. 13 yıllık sahne deneyimleri ve Türk rock müziğine yeni renkler ekleyen grup 5 Mart Cuma akşamı İzmir Bios Bar'da sevenleri ile buluşuyor. Saat 23:30’da başlayacak konserin bilet fiyatı 20 TL.

• Uzun zamandır küçük büyük herkes tarafından merakla beklenilen Alice Harikalar Diyarı’nda bugün vizyona girdi. Büyüleyici yeteneğini bu filmle de bir kere daha konuşturan Tim Burton, Hatter karakterini canlandıran Johnny Depp’le bu yapımda da yedinci kez bir araya geldi. Linda Woolverton’ın çocuk romanından uyarlanan yapım 17 yaşındaki Alice’in sosyeteye tanıtım partisinde beyaz bir tavşanı takip ederek kendini harikalar diyarında bulmasıyla başlayan film 3 boyutlu olarak bizi harikalar diyarına götürüyor.

• İşte yazımın başında da bahsettiğim iki güzel haberimin birincisi de şu; dans parçalarının ve yaz gecelerinin vazgeçilmez ismi David Guetta Türkiye'ye geliyor. İsim tanıdık geliyor ama şarkısını hatırlayamadıysanız anımsatayım; şu meşhur "Love Don't Let Me Go" parçasının sahibi. UNILIFE'in organizasyonu ile düzenlenen konserin bilet fiyatları 70 ile 120 TL arasında. Konser Maçka Küçükçiftlik Park'ta düzenlenecek. 10 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek etkinliğin biletlerini tükenmeden temin etmenizi öneririm.

• Diğer bir haberim ise Dolores O'Riordian'ın muhteşem sesiyle yıllardır bizi çekim alanına alan Cranberries 7 yıl sonra Türkiye'ye geliyor. “Zombie”, ”Ridiculous Thoughts”, ”Ode To My Family”, “Linger”, “Animal Instinct” gibi efsane parçalara imza atan grup 22 Temmuz'da yine Maçka Küçükçiftlik Park'ta, 23 Temmuz'da ise Çeşme'de konser verecek. Cranberries konserinin bilet fiyatları ise 78 ile 165 TL arasında.

Çalışan ya da çalışmayan ama emekçi olduğuna inandığım tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.