PKK operasyonunun perde arkası

Belçika'da bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik yapılan operasyonlarda, Türk istihbarat birimleri etkili oldu.

Fransa, İtalya ve Belçika’da terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda Türkiye’nin yürüttüğü diplomasinin, ABD’nin sessiz baskısının ve Türkiye’den giden bilgilerin etkili olduğu ortaya çıktı. Operasyonların zincirleme olarak Hollanda ve Almanya’ya da yayılabileceği kaydedildi. ABD’nin Kandil’i hedef alan bir operasyon yapabileceği iddiasını dile getiren yetkililer, yakalanan örgüt mensuplarının iadesi konusunda girişimde bulunmak için suç tiplerinin belirlenmesinin beklendiğini kaydetti.

FRANSA’DA MİT BELÇİKA’DA EMNİYET

Alınan bilgiye göre, İtalya, Fransa ve son olarak Belçika’nın PKK’yı hedef alan operasyonlarında, Türk istihbarat birimleri etkili oldu. Fransa’da gerçekleşen operasyonu, MİT ile Fransız gizli servisinin birlikte gerçekleştirdiği, Belçika’da düzenlenen operasyon öncesi ve operasyon sırasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi ile Belçika polisinin sıkça görüştüğü anlaşıldı. Belçika polisi, operasyonun zeminini Türkiye’den aldığı bilgilerle oluşturdu.

ÜÇLÜ MEKANİZMA

AB ülkelerinin PKK’yı hedef alan operasyonlarında ABD’nin de etkili olduğu bildirildi. Türkiye, ABD ve Irak üçlü mekanizma toplantılarında, Türkiye’nin PKK’nın Avrupa’daki etkinliğinden şikâyetçi olduğu, ABD’nin de bu konudaki rahatsızlığını AB ülkelerine bildirdiği öğrenildi.

ABD’nin özellikle, Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal gibi PKK’nın üst düzey yöneticilerinin yakalanması ve Murat Karayılan, Rıza Altun gibi örgüt yöneticileri adına AB ülkelerinde açılan hesapların dondurulması konusunda baskı yaptığı bildirildi.

KRİMİNAL BAKIŞ

Bulunan silah ve belgelerin, AB ülkelerinin PKK’ya yönelik tutumlarını değiştirmede etkili olduğu belirtildi.

Daha önce PKK’yı, karşı istihbarat faaliyetlerinde kullanan ve örgüt yöneticilerinin bir bölümüne “iltica” hakkı tanıyan AB ülkelerinin, Fransa’daki operasyonda elde edilen kalaşnikof ve İtalya’daki operasyonda elde edilen silahlar nedeniyle, PKK’yı kriminal olarak ele almaya başladığı kaydedildi.

“PKK’nın AB ülkelerinde yaşayan gençleri silahlı eğitim veren kamplara yolladığı” saptaması da örgütün organizasyon yapısının bu ülkelerce görülmesini sağladı.

ZİNCİRLEME REAKSİYON

Farklı ülkelerde yapılan operasyonların birbirini tetiklediği, Fransa’daki operasyonda yakalanamayan bir örgüt üyesi için çıkarılan mahkeme kararı doğrultusunda, bu kişinin İtalya’daki operasyon sırasında yakalandığı ortaya çıktı.

Bu arada yeni operasyonların kapıda olduğu kaydedildi. İlk etapta, Hollanda ve Almanya’nın da PKK’yı hedef alan operasyonlar yapabileceği belirtildi.

Türkiye’nin de diplomatik çalışmalarını sürdürdüğü, bu kapsamda, 21 Nisan’da İtalya’da iki ülke arasında geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağı bildirildi.

Fransa’da MİT, Belçika’da Emniyet, Kuzey Irak’taki Kürt grupların, gelişmeleri izlemekle yetindiği, bu bölgedeki PKK’lıların yakalanması konusunda yeni bir çalışma yapılmadığı ifade edildi.

Belçika’daki ROJ TV bürosunun, kanalın ana merkezi olduğu ortaya çıktı. Danimarka’da bulunan merkezin, bir süre önce Belçika’ya taşındığı öğrenildi.

İADE EDİLME MUAMMASI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Son yıllarda Irak ve Avrupa’da yoğunlaşan politik bir çalışma vardı. Fransa, İtalya ve Belçika’da somut gelişmeler söz konusu. Türk istihbarat birimleri ile Belçika makamlarının ortaklaşa yürüttüğü çalışma. Yakalananların sorgusu bittikten sonra iade konusu ayrıca değerlendirilecek” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın iltica başvurusu yapan Kartal ve Aydar’ın iadesi için hazırlığa başladığı kaydedildi. İltica başvurularının iadeleri zorlaştırabileceği, bu durumda, kırmızı bültenle aranan örgüt yöneticilerinin serbest bırakılmayarak, yakalandıkları ülkelerde yargılanmalarının koşulları üzerinde durulacağı ifade edildi.

TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI KARARI SALI GÜNÜNE BIRAKILDI

Belçika güvenlik birimlerince gerçekleştirilen operasyon sonrasında önceki gün gözaltına alınan Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar hakkında tutuklama kararı çıktı. Kartal ve Aydar’ın tutukluluk hallerinin devam edip etmeyeceğine salı günü çıkacakları mahkeme karar verecek.

Kartal ve Aydar ile ilgili karar federal savcılığın talebi üzerine alındı. Sorgu Hâkimi Patrick De Coster, savcılığın tutuklama talep ettiği 12 kişiden 5’inin serbest bırakılmasına karar verirken Kartal ve Aydar’ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin tutukluluk hallerinin salı günü yapılacak duruşmaya kadar devamını kararlaştırdı. Cahrleroi’da da bir kişinin tutukluluk hali uzatıldı. Federal Savcılık Sözcüsü Lieve Pellens, tutuklama kararı alınan 8 kişiye yönelik ana suçlamanın “terörist bir gruba üye olmak” olduğunu ifade etti. Eyüp Faruk Doru ise geç saatlerde serbest bırakıldı. Türkiye daha önce hem Kartal’ın hem de Aydar’ın iadesini talep etmişti. Ancak Kartal’ın Belçika, Aydar’ın İsviçre tarafından verilmiş mülteci statüsü var. Bu statü de Türkiye’nin iade taleplerinin olumlu karşılanmasını engelliyor.