'Modernizmin İzinde' Sergisi Açıldı

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 11 sanatçının 'Vincent van Gogh'un Peşinde, Modernizmin İzinde' sergisi açıldı.

Sergi öncesinde serginin nasıl ve hangi amaçla ortaya çıktığı ile ilgili panel düzenlendi. Ekrem Kahraman tarafından yönetilen panele, Onay Akbaş, Habip Aydoğdu, Bedri Baykam, Prof. Dr. Kıymet Giray, Prof. Dr. Kaya Özsezgin ve Prof. Dr. Şahin Yenişehirlioğlu gibi sanatçılar ve akademisyenler katıldı. Panelin açılışında Kahraman, "Batı modern sanatı üzerine entelektüel bir dizi tartışma açılmış olması ve toplu olarak bunun en tipik sanatçısı Van Gogh'un yaşadığı yerlere bizzat gidilerek oralardaki
yaşamının izlerini, imgelerini izleyerek yola düşülmesi Türkiye'de bir ilk. Bu bağlamdan hareketle yeni düşünsel/sanatsal iddialar ileri sürülmesinin böyle bir etkinlikte bir araya getirilmesi de tarihsel bir öneme sahip Çünkü Türk sanatı -özellikle 1990'lı yıllar olmak üzere- neredeyse yüz yıldır kendisine yeni bir yol arıyor ve bu kapsamda yer alan düşünsel girişimler ile sergi de bu arayışta kendine özgü farklı bir örnek olarak öne çıkıyor" dedi.
Kahraman'dan sonra söz alan sanatçı ve akademisyenler, modernizmin sanat alanında etkisinin ve yol göstericiliğinin devam ettiğini ve Van Gogh'un modernizmin resme yansıması noktasında hala büyük bir önem ve değerde olduğunu belirterek, Türkiye'de sanatın arayışına ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
Panelin kapanış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Van Gogh'un sanat perspektifini ve bunu Türkiye'ye ve Ankara'ya taşıma çalışmasına destek vermekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, sanatın özgürleştirici, aydınlatıcı işlevine büyük bir ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Tanık, Çankaya'ya ve Başkente yakışır bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını, Çankaya'yı ve Ankara'yı sanatın kalbi haline getirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Yapılan konuşmalardan sonra Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, sanatçılar ve yüzlerce sanatsever serginin açılışını yaparak, Van Gogh'tan esinlenerek oluşturulan çalışmaları gezdiler. Sergi 30 Mart'a kadar gezilebilecek.