Komşuda PKK eğitimi

Belçika'da Savcılık Sözcüsü Pellens, Avrupa'daki gençlerin PKK tarafından Yunanistan ve Irak'ta zorla silahlı eğitimden geçirildiğini söyledi.

Komşuda PKK eğitimi
Belçika Federal Savcılığı, PKK'nın Avrupa'daki gençleri Yunanistan ve Irak'taki kamplarda silahlı eğitimden geçirdiğini saptadı. Belçika polisinin önceki gün başlattığı PKK'ya yönelik operasyon emrini veren Federal savcılığın sözcüsü Lieve Pellens, "Hem Yunanistan'da hem de Doğu ve Kuzey Irak'ta terör kampları olduğuna dair elimizde çok güçlü deliller var" dedi. Ancak bu kampların nerede olduğuna dair herhangi bir detay vermekten kaçındı. Belçika Federal Savcılığı, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde ise Kürt kökenli gençlerin toplanarak beyinlerinin yıkandığı örgüte ait daha küçük kamplar olduğuna dair delillerden de bahsetti. Bu kampların, Yunanistan ve Irak'takilerden farklı olarak, teröristler için 'askeri' niteliği olan kamplar olmadığı kaydediliyor. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Emine Ayna ise Yunanistan'daki kamplar konusunda kendisine yöneltilen soruya "Bu tamamen Türkiye'nin iddiasıdır" diyerek yanıt verdi.

PJAK SORUMLUSU YAKALANDI
Operasyonlarda örgütün İran yapılanması PJAK üyelerinin de gözaltına alındığı belirtildi. Belçika polisinin elinden kurtulan PJAK sorumlusu Hacı Ahmedi, kaçtığı Almanya'da gözaltına alındı. Belçika'da gözaltına alınan 22 kişiden 8'i hakkında tutuklama kararı çıktı. Tutuklananlar arasında örgütün lider kadrosunda yer alan Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal da bulunuyor. Tutuklular 9 Mart'ta Brüksel Mahkemesi'ne çıkarılacak. Belçika hükümetinde devlet bakanlığı görevini yürüten Emir Kır'a ise PKK operasyonu öncesinde yakın koruma verildiği ortaya çıktı. Federal polis ve Belçika gizli polisinin Kır'a 8 gün önce "Tehdit altında olduğunuza dair elimizde ciddi deliller var" dediği ve 4 gün önce de korumaların görevine başladığı belirtildi.

Belçika Basını: Hoşgörü bitti
La Libre Belgique gazetesi, operasyonların 3 yıllık bir soruşturmadan kaynaklandığını bildirdi. Terör örgütünün, uzun zamandır gençlerin ailelerine baskı yapmakla, kız ve erkek gençleri zorla eğitim kamplarına götürmekle, ayrıca ailelerden haraç toplamakla itham edildiğini hatırlatan gazete, özellikle ülkenin Flaman kesiminden gelen siyasi himaye sayesinde, terör örgütü PKK'nın Belçika'da uzun yıllar boyunca ''hoşgörüden yararlandığını'', artık bunun son bulduğunu ifade etti. Le Soir da, baskınlarda ele geçirilen paraların miktarının büyüklüğü üzerinde durdu.

Demirtaş, Belçika büyükelçisini ziyaret etti
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Brüksel'de partisinin temsilciliğinin ve Roj TV'nin aralarında bulunduğu birçok kurum ve evlere yapılan baskına ilişkin Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Pol De Witte'i ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmeyi değerlendiren Demirtaş, büyükelçiye operasyona ilişkin kaygılarını ilettiklerini söyledi. Demirtaş, hukuki süreci hep birlikte takip edeceklerini belirtti. ANKARA

Ayna: BDP baskınları kınıyor
BELÇİKA'DAKİ operasyonda BDP'nin Brüksel'deki temsilciliğinin de basıldığı ortaya çıktı. BDP temsilcisi Eyüp Doru gözaltına alınarak 20 saat sorguya çekildi. Brüksel'e gelen BDP Milletvekili Emine Ayna, baskınları kınadı. Ayna, Kürt halkının, BDP, KNK, Roj TV'nin de aralarında bulunduğu, Brüksel'deki bütün Kürt kurumlarının basılmasını kınadığını söyledi. Ayna, Avrupa Parlamentosu kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'ya Saharov ödülü verirken, arkadaşları olan Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal'ın terörist muamelesine tabi tutulmasını "şiddetle kınadıklarını" söyledi.

'İade istenecek'
BELÇİKA'DAKİ operasyonları değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin son yıllarda yoğunlaşan dış politik çalışmasının sonucu olarak Fransa ve İtalya'nın ardından Belçika'da da somut gelişmeler yaşandığını belirtti. Operasyonu Türk istihbarat birimleriyle Belçika makamlarının ortaklaşa yürüttüğünü ifade eden Ergin, ''Sorgular bittikten sonra suçluların iadesi konusu ayrıca değerlendirilecek'' dedi.