Irak'ta kıyak vekillik yarışı

Genel seçimlerin yapılacağı Irak'ta milletvekili adayları Ortadoğu'nun en kıyak maaşı için yarışıyor. Bir Iraklı vekil ayda 14 bin 400 lira maaş alıyor. Üstelik yeniden seçilmese bile ölene kadar maaşının yüzde 80'ini almaya devam ediyor.

Irak'ta kıyak vekillik yarışı
Saddam Hüseyin’in 2003 yılında devrilmesinden bu yana ikinci kez genel seçimlerin düzenleneceği Irak’ta seçilecek milletvekili adaylarını Ortadoğu’nun en cömert ödemeleri ve yardımları bekliyor. 6200 aday, şimdi pazar günkü seçimlerde 325 vekil arasına girmek için kıyasıya bir mücadele veriyor.
Irak parlamentosundaki vekillerin, hükümette yer alan bakanlar ve devlet başkanının maaşları kamuoyuna açıklanmıyor. Ancak “aldıkları maaşın vicdanlarını rahatsız ettiğini söyleyen” iktidardaki Şii koalisyonu Birleşik Irak İttifakı’nın Kürt milletvekilleri Menhud Osman ve Kasım Davud kendi gelirlerini açıkladı. Wall Street Journal Gazetesi’nekonuşan Osman ve Davud’a göre Iraklı bir parlamenter aylık 9.5 milyon dinar (14 bin 400 lira) maaş alıyor. Bu miktar Iraklı bir memurun yıllık kazancının 30 katı.
Yıllık maliyet 400 bin TL
Iraklı vekiller, sırasıyla 10 bin 700, 1900 ve 850 lira maaş alan
Lübnan, Ürdün ve Mısır’daki meslektaşlarından ise açık ara önde. Ayrıca Iraklı her bir milletvekiline güvenlik görevlileri için yıllık yaklaşık 160 bin lira ödeniyor. Zırhlı araba almaları için de 70 bin lira tahsisat alıyorlar. Yani bir vekilin yıllık maliyeti 400 bin lirayı aşıyor. Üstelik yeniden seçilemeyen vekiller hayatları boyunca maaşlarının yüzde 80’ini almaya devam ediyor. Iraklı vekillerin aldıkları kıyak maaşlar yaptıkları işin çok riskli olmasının tazminatı olarak görülüyordu. Ancak ülkede ilk kez 2005 yılında yapılan seçimlerden sonra güvenlik durumunun epey düzelmesi vekillerin aldığı maaşın da göze batmasına yol açtı. Nitekim bu yılki bütçede milletvekillerine yapılacak ödemelerde yüzde 10 kesinti öngörülüyor.

Şarkıcılı, şairli seçim kampanyası

Iraklı seçmenleri sıcak havada alanlara toplamakta güçlük çeken milletvekili adayları para karşılığı tuttukları şarkıcı ve şairlere kendilerini övdürmeye başladı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki için tutulan bir şairin şiiri şöyle:
- “Tek başına zalimlere karşı koydun. Ey, bize yaşamımızı ve güvenliğimizi bahşeden Dicle ve Fırat’ın koruyucusu”.
- Sünni Devlet Başkanı yardımcısı Tarık el-Haşimi için de Sünni radyo-TV kanallarında şu şarkı yükseliyor: “Haşimi, oohh Haşimi... Tuttun halka verdiğin sözleri”.
- Kerkük’te ise Türkmeneli Radyo Televizyonu’nda şair Cumhur Kerküki davudi sesiyle “Kerkük Türkmendir
Türkmen kalacak. Kerkük Iraklıdır” diye haykırıyor.

Hürriyet