Böbrek Taşında Kapalı Ameliyat Dönemi

Türkiye'deki araştırma hastanelerinde ve birkaç devlet hastanesinde uygulanan kapalı böbrek taşı ameliyatları, Şehitkamil Devlet Hastanesi'nde de başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Böbrek Taşında Kapalı Ameliyat Dönemi
Şehitkamil Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Hasan Deliktaş, perkütan nefrolitotomi (kapalı böbrek taşı ameliyatı) yönteminin, böbrekteki 2 santimetreden büyük ve ESWL'nin (kapalı böbrek taşı ameliyatı yöntemi), vücut dışı şok dalgalarıyla taş kırmanın başarısız olduğu 2 santimetreden küçük taşlara uygulandığını söyledi. Op. Dr. Deliktaş, "Bu yöntemle ciltten yaklaşık bir santimetrelik kesiyle böbreğe tek kanaldan girilerek, endoskopik olarak taşlar görülmekte ve kırılarak küçük parçalar halinde dışarı
alınmaktadır. Bu yöntem, hastaya ve böbreğe daha az zarar veren bir teknik olarak tecrübeli ellerde etkili ve güvenilir bir yöntemdir" dedi.
Op. Dr. Hasan Deliktaş, kapalı böbrek taşı ameliyatlarının avantajlarını şöyle sıraladı:
"Açık böbrek taşı ameliyatlarında vücutta yapılan büyük kesiler hastanın uzun süre hastanede kalmasına, iş ve günlük aktivitelerinin engellenmesine neden olurken, hastanın günlük yaşama dönmesi uzun zaman almaktadır. Oysa perkütan nefrolitotomi yöntemiyle hastanede yatış süresi kısalır. Bu süre yaklaşık 2-3 gündür. Ayrıca, yara iyileşme sorunları ve yara yerinden fıtıklaşma riski ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda estetik açıdan hastaya büyük avantaj sağlamaktadır."
Op. Dr. Deliktaş, perkütan nefrolitotomi yönteminin Şehitkamil Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanları Op. Dr. Hüseyin Alim, Op. Dr. Utku Özen, Op. Dr. C. Burçin Özeren ve Op. Dr. Engin Yalçın tarafından da başarı ile uygulandığını belirterek, "Altı aylık süre içinde 43 hastanın böbrek taşına ve 7 hastanın mesane taşına (idrar kesesi taşına) bu ameliyat yöntemi başarıyla uygulanmıştır. Perkütan nefrolitotomi yönteminin hastanemize gelmesinde, gerekli malzeme ve ekipmanın sağlanmasında, her türlü yeniliklere
öncülük eden başhekimimiz Op. Dr. Mehmet İbrahim Cansunar'ın destekleriyle bu yöntem 6 aydır hastanemiz üroloji kliniğinde uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.
Şehitkamil Devlet Hastanesi'nde geçirdiği kapalı böbrek taşı ameliyatıyla 3,5 santimetre çapındaki böbrek taşından kurtulan 28 yaşındaki hasta Selçuk Çakmur, duygularını şöyle anlattı:
"Yaklaşık 2,5 yıldan bu yana böbrek taşından dolayı büyük acı çekiyordum. Şehitkamil Devlet Hastanesi'ne gelerek kapalı böbrek taşı ameliyatı oldum. 2 gün sonra da taburcu edildim. Yıllardır çektiğim acıya son veren Op. Dr. Hasan Deliktaş ve Op. Dr. Hüseyin Alim başta olmak üzere tüm hastane yönetimine ve çalışanlarına teşekkür ederim. Adeta yeniden doğdum. Allah hepsinden razı olsun."
Şehitkamil Devlet Hastanesi Ameliyathanelerden Sorumlu Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Gülen Güngör de, modern teknoloji ile donatılmış ameliyathanelerde son akademik bilgiler ışığında tüm cerrahi girişimlerin başarı ile gerçekleştirildiğini söyledi. Başhekim Yardımcısı Güngör, şöyle devam etti:
"Her türlü teknolojik cihazlarla donatılmış olan 8 ameliyathanemizde tüm cerrahi girişimler başarı ile yapılmaktadır. Ameliyathanelerimizdeki hepafiltre ve laminer akım sayesinde hastane enfeksiyonlarına engel olunmaktadır. Deneyimli hekim, hemşire, sağlık memuru ve diğer personelimizle profesyonel bir yaklaşım sergileyerek Gaziantep ve bölgemizin diğer illerinden gelen vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktayız."