Tasarı görülmemiş yöntemlerle geçti

ABD'deki kritik oylama akıllarda birçok soru işareti bıraktı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde Ermeni iddialarını içeren tasarıyla ilgili oylamada, Komite Başkanı Howard Berman'ın tasarı lehindeki oyların sayısının öne geçer geçmez tasarının kabul edildiğini açıklaması dikkati çekti.

Berman, görüşme sırasında önce Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi Genel Kurulundaki işleri dolayısıyla komite oturumundan ayrılmak zorunda kalan milletvekillerinin oy kullanabilmesi için oy kullanma süresinin TSİ 21.15-21.45 saatleri arasında olacağını ilan etmişti.

Berman, tasarının aleyhinde olan oyların önde olduğu bir sırada oylama süresinin milletvekilleri gelinceye kadar uzatıldığını açıkladı.

Sonuç 22-22 devam ederken Demokrat Parti milletvekili Gene Green'in odaya girip oyunu kullanması sonrasında tasarının lehinde olanların oyu 23'e çıktı, Shila Jackson oylama bitmeden salona geldi, bir süre istişarelerde bulunduktan sonra oy kullanmadan salondan ayrıldı. Ardından Komite Başkanı Berman oylamayı sonlandırdı.

Oylamada Cumhuriyetçi kanattan 13 milletvekili tasarının aleyhine, 6 milletvekili lehine; Demokrat kanattan ise 9 milletvekili tasarının aleyhine, 17 milletvekili lehine oy kullandı.


OYLAMA ÖNCESİ

Görüşmenin açılışında konuşan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, "Hiçbir şeyin Türkiye'nin 'Ermeni soykırımı' gerçekliğine gözünü kapamasını haklı çıkarmadığı" görüşünü savundu.

Konuşmasında, "soykırımın" yirminin üzerinde ülke ve Avrupa Parlamentosu tarafından da tanındığını belirten Berman, "İnsan haklarının teşvikinde bir dünya lideri olarak ABD'nin de bu ülkelere katılmada ahlaki sorumluluğu bulunuyor" diye konuştu.

"Her ulusun kendi tarihiyle hesaplaşması" gerektiğini söyleyen Berman, "Türkiye'den bütün istediğimiz bu. Türkiye'nin 'soykırımın' gerçekliğini kabul etmesinin zamanı. Bu, Türk halkı için muhtemelen zor ve acılı bir süreç olacak, ancak günün sonunda Türk demokrasisini güçlendirecek ve Türk-Amerikan ilişkilerini daha iyi duruma getirecek' ifadelerini kullandı.

Berman, "Türkler bu tasarının ikili ilişkilerimiz için korkunç sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Gerçekten de belki bazı sonuçları olacaktır, ancak Türkiye'nin ABD ile olan ilişkilerine, en az bizim Türkiye ile olan ilişkilerimize değer verdiğimiz kadar değer verdiğine inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmasında Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk'a da değinen Berman, Pamuk'un 1915 olaylarıyla ilgili sözlerinden dolayı "ülkesinden kovulduğunu" ileri sürdü.

Oturum sırasında milletvekili Lethinen tarafından, ABD Başkanı Barack Obama'nın tasarının kabul edilmemesi yönündeki çağrısı da okundu.