Ordu'da Asayiş Berkemal

Ordu il genelinde asayiş olaylarında ve Kabahatler Kanunu'na yönelik olaylarda azalma gözlendiği, son dönemde hiçbir terör eylemine de rastlanmadığı açıklandı.

İl genelinde asayiş ve güvenlik, trafik olayları, alınması gereken tedbirlerin kararlaştırıldığı İl Emniyet Komisyonu toplantısı Vali Orhan Düzgün Başkanlığında yapıldı. Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı, Cumhuriyet Başsavcısı, İl Emniyet Müdürü, MİT Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı katıldı. 2010 yılı Şubat ayı içerisinde il genelinde meydana gelen asayişe müessir olaylarla trafik olaylarının değerlendirildiği ve güvenlik yönünden alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek ve İl Emniyet Müdürü Ali Tom, kendi sorumluluk bölgelerinde meydana gelen olaylar hakkında teknik bilgiler verdiler.

FAİLİ MEÇHUL OLAYLAR AZALDI
İl Emniyet Müdürü Ali Tom, şubat ayı içerisinde il genelinde terör örgütlerince gerçekleştirilen herhangi bir faaliyet veya eylem olmadığını, asayişe yönelik olaylarda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18'lik bir artış gözlemlendiğini, bunun da takibi şikayete bağlı şahsi suçlardan kaynaklandığını belirtti. İl genelinde meydana gelen olayların büyük bir oranda aydınlatıldığını, faili firar ve faili meçhul olayların sayısında büyük bir azalma olduğunu, il genelindeki asayiş olaylarının il merkezi, Fatsa ve Ünye ilçelerinde yoğunlaştığını kaydeden Tom, il genelinde Kabahatler Kanunu gereğince 156 kişiye 13 bin 261 lira para cezası uygulandığını, Kabahatler Kanunu kapsamında işlenen suçlarda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 61'lik biz azalış olduğunu vurguladı.

TRAFİK SUÇLARINA 393 BİN LİRA CEZA
Yine şubat ayında il genelinde yapılan kontrol ve denetimlerde 705 aracın kontrol edildiği, bu kontrollerde 133 aranan şahsın yakalandığı, 7 internet kafe ile 1 oyun yerine küçük yaşata çocuk bulundurmak ve ruhsatsız faaliyet göstermekte dolayı işlem yapıldığını, yapılan etkin kontrol ve denetimler neticesinde trafik kazalarında ve trafik suçlarında ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 oranında azalış olduğunu belirten Tom, yine dönem içerisinde Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce 12 bin 848 aracın kontrol edildiğini ve 3 bin 444 sürücüye toplam 393 bin 425 lira tutarında para cezası uygulandığını bildirdi.

KIRSALDA OLAYLAR YARI YARIYA AZALDI
İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek de jandarma sorumluluk bölgesinde 2010 yılı Ocak ve Şubat aylarında asayişe yönelik olaylarda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 55 oranında azalma olduğunu, bunun da Kabahatler Kanunu kapsamında işlenen suçlardaki meydana gelen azalmadan kaynaklandığını, kişilere karşı işlenen suçlarda, devlete ve millete karşı işlenen suçlarda bir azalış olduğu belirtti.
Çevre suçlarında ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda artış olduğunu, dönem içerisinde 8 bin 631 aracın kontrol edildiği ve 288 araç sürücüsüne toplam 28 bin 729 lira tutarında para cezası uygulandığını kaydeden Çürek, bölgede terör yönünden hassasiyetin devam ettiğini, terör örgütünün muhtemel eylemlerine karşın gerekli güvenlik tedbirlerinin devam ettirileceğini bildirdi.
Sahil Güvenlik Komutanı Ümit Taner Tuzlacı da Şubat ayında Sahi Güvenlik Komutanlığı'nca sorumluluk sahalarında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Tuzlacı, "Şubat ayında Ordu sorumluluk sahası içerisinde 100 saat kontrol ve denetim görevi icra edildi. 12 adet balıkçı teknesi ile 2 adet ticari geminin kontrol edildi. Perşembe ilçesindeki balık çiftliklerinin bulunduğu bölge daha sık kontrol altında tutuldu" dedi.

NEZARETHANELER İLKEL ÇIKTI
İl genelindeki asayiş ve güvenlik durumlarına ilişkin bilgilendirmenin ardından İl Emniyet Müdürü Ali Tom ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek tarafından il genelindeki polis merkezlerinde ve jandarma karakollarında bulunan nezarethanelerin durumuyla ilgili bilgi verdiler. Bazı ilçelerdeki nezarethanelerin standartlara uygun olmadığı belirtilen Tom ve Çürek, nezarethanelerin yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun hale getirilmesi konusunda Kaymakamlardan destek istediler.
Ordu Valisi Orhan Düzgün, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede verilen bilgilere göre bazı suçlarda belirli bir oranda azalma olduğunun görüldüğünü, bunun da Ordu'nun huzur ve güveni açısından memnuniyet verici bir gelişme olduğunu kaydetti. Vali Düzgün, "Ancak, artış eğilimi gösteren olaylara karşı daha etkin tedbirler almalıyız. Alınan tedbirler sonucu trafik kazalarında ve trafik suçlarında ciddi oranda azalma olduğu gözlemleniyor. Bunların yanında ilçelerimizdeki polis merkezlerinde ve jandarma karakollarında bulunan nezarethanelerin eksikliklerinin Kaymakamlıklarımızca kısa sürede giderilerek, buraların standartlara uygun hale getirilmesini istiyorum. Diğer taraftan, hassas bölgelerdeki ilçelerimizin Kaymakamları beldelerde, köylerde, yaylalarda yaşayan vatandaşlarımızla irtibat halinde olup, istihbarat çalışmalarına ağırlık vermelerini istiyorum. Teröre karşı daima uyanık, dikkatli ve duyarlı olmak durumundayız. Bahar aylarına girdiğimiz bugünlerde terör örgütü mensuplarının ilimize sızmalarına ve muhtemel eylemlerine karşı tedbirli olmalıyız. Sahil Güvenlik Komutanlığımızca da ilimizde balık çiftliklerinin bulunduğu bölgede daha sık kontrol ve denetim yapılması, olası bir suç işleme eğilimine karşı caydırıcı olacaktır" diye konuştu.