Kıbrıs Müzakerelerinde 69'uncu Raunt

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk tezlerinin üniter devlete kaymasının söz konusu olmadığına işaret ederek, federal yapı peşinde olan Türk tarafının müzakereleri de o çerçevede sürdürdüğünü belirtti.

Kıbrıs Müzakerelerinde 69'uncu Raunt
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk tezlerinin üniter devlete kaymasının söz konusu olmadığına işaret ederek, federal yapı peşinde olan Türk tarafının müzakereleri de o çerçevede sürdürdüğünü belirtti.
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile bugün gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte yaptığı açıklamada, "ekonomi" konusunu görüştüklerini söyledi. Talat, uzman ve temsilcilerin de "ekonomi"yi tartışıp, bu değerlendirmeye önümüzdeki günlerde devam edeceğini kaydetti. Hristofyas ile baş başa gerçekleştirdikleri görüşmede de çeşitli konuları ele aldıklarını söyleyen Talat, "ekonomi" de dahil olmak üzere Kıbrıs sorununun çeşitli unsurlarıyla ilgili değerlendirmelerde
bulunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Talat, önümüzdeki görüşmede "ekonomi"nin yanı sıra "AB" konularının ele alınacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, gazetecilerin sorusu üzerine, Türk tarafının görüşme sayısının artırılmasına ilişkin önerisinin gündemde olduğunu ancak şu anda bu yönde verilmiş bir karar olmadığını kaydetti. Ekonomiyle ilgili Türk tezlerinin üniter yapıya doğru kaydığı yönündeki Rum basını kaynaklı haberlerin sorulması üzerine Talat, "Olur mu öyle şey. Biz federal bir yapı oluşturma peşindeyiz. Üniter devlet söz konusu değil" dedi. Müzakereleri, federal yapıda olması gerekenler ne ise o çerçevede sürdürdüklerini
kaydeden Talat, çeşitli yapıların ülkenin bütünündeki faaliyetlerini koordine edecek şekilde düzenlenmesinin federal kapsamda da mümkün olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, şöyle devam etti:
"Merkezi yapılar da söz konusudur. Bütün yapılar kurucu devletlere ait olmayacak. Federal düzeyde de yapılar olacaktır. Ekonomide de olacaktır bu. En azından koordinasyon maksatlı dahi olsa bu tür yapılar olacaktır. Bunu üniter devlete bir gidiş olarak algılamak son derece yanlış olur."
Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle müzakerelere ara verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, 10-15 günde bir gerçekleştirdikleri müzakerelerde planlanmış son görüşmenin 30 Mart'ta yapılacağını kaydeden Talat, "kampanyanın devam ettiği dönemde daha fazla (görüşme) sıkıştırmanın olup olmayacağını bilemediğini" söyledi. Talat, "Görüşmelerin kesilmesi diye bir şey söz konusu değil. Görüşmeler devam edecek. Görüşmeler 30 Mart'a kadar planlandı. İhtiyaç duyulursa daha sonra da yapılacak. Ama şu ana kadar 30
Mart'a kadar planlanan görüşmeler dışında bir görüşme saptanmış değil" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİYLE İLGİLİ OLUMSUZ AÇIKLAMALARA TEPKİ
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs ile ilgili son açıklamalarına Rum tarafından gelen olumsuz açıklamalarla ilgili rahatsızlığını Rum lidere aktardığını söyledi. Talat, Türkiye'nin görüşme sürecine desteğini ve iki halkın kabul edeceği çözümü destekleyeceğini ortaya koyan Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Rum halkına yönelik herhangi bir husumetlerinin olmadığını, tam tersine Kıbrıs'ı Kıbrıslı Türk ve Rumlar olarak
kucaklamak hedefinde olduklarını ortaya koyduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Talat sözlerine şöyle devam etti:
"Bundan daha net destek ne olabilirdi. Kaldı ki bunu sürekli olarak anlatıyoruz. Buna inanmadıklarını söylüyorlardı. İlk kez bir Türkiye Başbakanı Rum gazetecilere doğrudan açıklamalar yaptı. Bu, Türkiye'nin Rum halkını önemsediğini de gösteriyor. Sonuçta o halk mesajlar vermek istedi, ancak tepki böyle olmadı. Bu bizi rahatsız etti. Bu rahatsızlığımızı kendilerine (Rum tarafına) ilettik."