Hes'e Yürütmeyi Durdurma Kararı

Rize İdare Mahkemesi, İkizdere Vadisi'nde yapılacak olan Dereköy Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nin iptali için açılan davada, ''gerekçeli yürütmeyi durdurma'' kararı verdi.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Limak Grubu'nun Dereköy Regülatörü ve Demirkapı HES projesi ile ilgili üretim lisansı aldığını, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da projelere ''ÇED olumlu'' raporu verdiğini hatırlatarak, " 'ÇED olumlu' kararının iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurduk. 'Mahkeme yaklaşık 1 yıl önce proje için bilirkişi incelemesinin yapılması için ön 'yürütmeyi durdurma' kararı vermişti. Devam eden dava kapsamında şimdi de yapılan bilirkişi incelemelerin ardından kanaatini de ortaya koyarak 'gerekçeli yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Mahkeme, verdiği kararla çevrenin, suyun korunması adına haklılığımızı ortaya koydu. Verilen karar İkizdere Vadisi adına tarihi bir karardır" dedi.
Bölgede havza planlamasının yapılması gerektiğini kaydeden Ekşi "HES projeleri ile vadi yok edilmek istenmektedir. Bu coğrafya bize Allah'ın bir lütfüdür. Bunu gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Bu nedenle bu ekolojik koridorda tahribatın durdurulması gerekmektedir. Rize'nin doğal güzelliklerinin turizm kapsamında değerlendirilmesi gereklidir. Rize'nin yeşilinin enerji üretmek adına yok edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Bölgede turizm yatırımları ön plana çıkartılması, kaynakların bu yönde değerlendirilmesi gerekirken, HES projelerine çaba harcanmaktadır. Kaynaklarımız, paramız, zamanımız israf edilmektedir. Bunun sonucunda da mahkemeler bu projeleri iptal etmeye başlamıştır. Bu nedenle yönetimlerin projelerden bir an önce vazgeçmesi, kaynaklarımızın ekonomik değerlendirilmesi için önem taşımaktadır. Çabamızı bölgenin turizm alanında kalkınması için harcamalıyız. Verilen bu karar ile HES projesinin yakınında bulunan termal tesis de rahat bir nefes aldı. Çünkü bu projenin uygulanması halinde termal kaynakta sorun olabileceği endişesi duyuluyordu'' şeklinde konuştu.