108 Yıllık Hastane Restore Edilecek

Samsun'da, Canik Hamidiye Hastanesi olarak 1902 yılında hizmete giren, halen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren ve 3 yıl önce yanan tarihi binanın restore edileceği bildirildi.

Hastane Mahallesi'nde bulunan ilk ismi 'Canik Hamidiye Hastanesi' olan ve 1902 yılında tamamlanan binada, 1908 yılında Opr. Dr. Yorgaki Bey'in hastaneye ilk baştabip olarak atanmasıyla ismi 'Canik Gureba Hastanesi' oldu. 1.Cihan Harbi sırasında hastane faaliyetleri kısa bir süre durduruldu. 1919 yılında İngilizlerin Samsun'u işgallerinde Amerikalılar hastaneye el koydu. 1920 yılında Amerikalılar Samsun'u terk ederken hastaneyi bir kurula devrettiler.
Cumhuriyet'in ilanı ile hastane 1924 yılında özel idareye devredildi ve 'Samsun Millet Hastanesi ' ismini aldı. Hastane 1954'te Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na verildi ve ismi Samsun Devlet Hastanesi oldu. Samsun Devlet Hastanesi'ni onarmak ve yeni ek tesisler ilave etmek üzere 1963 yılında Samsun Devlet Hastanesi Yardım Derneği kuruldu. Bu dernek ilk önce 30 yataklı ek bir bina inşa ederek hastanenin yatak sayısı 80'e çıkartıldı. 1970 yılında yatak sayısı 160 oldu.
1970 yılında devlet hastanesinin başka yere taşınmasıyla bir süre boş kalan bina da 1971 yılı Mayıs ayında Karadeniz Bölgesi Ruh Sağlığı hizmete sokuldu. İsmi daha sonra Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi olarak değiştirildi.1980 yılında hastanenin ismi Karadeniz Bölgesi unvanı kaldırılarak Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi yapıldı. Tarihi geçmişi 108 yıla dayanan hastane, 2007 yılında büyük bir yangın geçirerek zarar gördü. Tadilatın ardından hizmetine devam eden bina için İl Özel İdare Bünyesi'ndeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) çalışma başlatarak restorasyonuna karar verdi. Önümüzdeki günlerde Özel İdare tarafından ihalesi yapılacak olan tarihi bina, restore edilerek faaliyetini sürdürmesi sağlanacak.