Kızıltepe'de ÖSYM'ye tepki

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların, tercih ettikleri yerlerden uzak sınav merkezlerine yönlendirildikleri iddiaları üzerine ÖSYM'ye gösterilen tepki artıyor

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların, tercih ettikleri yerlerden uzak sınav merkezlerine yönlendirildikleri iddiaları üzerine ÖSYM'ye gösterilen tepki artıyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) eleştiren Kızıltepe Milli Eğitim Müdürü Sıraç Atan, "ÖSYM'den bizlere resmi olarak gerekçeli bir karar oluşmadı. Ancak daha önce de basına yansıyan bazı ifadeler vardı. Bundan sonra Kızıltepe'de sınav yapılmayacağı yönündeydi yansıyanlar. Kızıltepe 200 bin nüfuslu bir ilçe. Bu ilçede yaklaşık 100 bin yeşil kartlı vatandaşımız mevcut. Dolayısıyla vatandaşların maddi durumu da ortada. Öğrencilerimizin ikinci ve üçüncü tercih yerleri de es geçilerek Kıbrıs, Muğla, Ankara gibi yerler sınav için gönderiliyor olmaları kendilerine önemli bir maddi külfet getirmektedir. Öğrencilerimizin en yakın sınav yeri olarak gönderildikleri yerler ise Adana ve Malatya'dır. 6 ila 7 bin öğrencimiz sınava girme durumları söz konusudur. Ancak uzak yerleşim alanlarındaki sınavlar nedeniyle bir çok öğrencimizin sınava girmeme durumu vardır" dedi.

AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir ise, "Her sınav yerinde olduğu gibi Kızıltepe'de de bazı bireyler tasvip etmediğimiz kopya olayına karışmış olabilir. Bunu bütün bir ilçeye fatura etmek akıl kârı değildir. Kızıltepe gibi 44 ilden daha büyük bir ilçeye yapılan haksızlığı sorguluyoruz. ÖSYM yetkilileriyle görüşüyoruz. İnşallah bir düzetme yapacaklardır" dedi.

Hatay'da sınava gireceğini söyleyen Nurullah Ceylan, "Sınav yerine gidebilmem için 3 vasıta değiştirmem gerekiyor. Bunların hepsi de masraf. Ayrıca sınavdan iki gün önce Hatay'a gidip dinlenip sınava motive olmam lazım. Bunlar da ayrıca hem moral hem de maddi olarak sorun olacak. Benim imkanım var belki gidebilirim. Ama bir çok arkadaşlım var. Edirne'ye, Isparta'ya Manisa'ya ve Kıbrıs'a sınav için yönlendirilen arkadaşlarım var. bir çoğu maddi sıkıntıdan dolayı sınav yerlerine gidemeyecek" dedi.