İki ülke örnek olmuştur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Zerdari ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke örnek olmuştur
Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari: "Ben Sayın Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmemizde terörizmle mücadele kapsamında geniş bilgi verdim. Kendisine terör konusunda ortak anlayıştan bahsettim. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Bu görüşmelerimiz sırasında yürütmekte olduğumuz askeri harekatların başarısının Pakistan'ın cesur askerlerinin ve halkı konusunda Sayın Gül'ü bilgilendirdim. Sonuç olarak biz Türkiye ile olan stratejik ortaklığımıza büyük önem veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'e de dostluğumuzu güçlendirmek amacıyla yaptıklarından dolayı çok müteşekkilim. Bizde kendisine gerekli desteği vermeye hazırız' dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'Kadim dostumuz, kardeş ülke Pakistan'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, üniversitelerden bilim insanları ve geniş bir kitle ile buradayız. Bize gösterilen misafirperverlik ve dostluk için çok çok teşekkür ediyorum. Türkiye ile Pakistan iki kardeş ülkedir. Halklarımız arasında sevgi köprüsü vardır. Pakistan'ın kederi de bizim kederimiz olmuştur. Ülkelerimiz ve milletlerimiz bu anlayışla çalışmışlardır. Bundan sonra da aynı şekilde çalışacaklardır. Bundan hiç şüphem yoktur. Pakistan zengin kültürü, stratejik konumu, yetiştirdiği devlet adamları ve tabiatıyla Türkiye dahil dostlarının en önemli ülkelerinden biridir. Ziyaretimi ve temaslarımı bu anlayışla yürütüyorum. Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretimi Pakistan'a yapmıştım. O günden bugüne çok değişim var Pakistan'da. İşbirliği çok büyük dikkat çekmektedir. Pakistan'da tüm kurum ve halkı ile teröre karşı büyük bir mücadele vermektedir. İki ülkenin ortak attığı adımlar örnek teşkil etmiştir. Türkiye Pakistan'ın huzuruna ve istikrarına büyük önem vermektedir. Demokrasinin kuvvetlenmesi yönünde sarfettiğimiz çabaları kararlılıkla destekliyoruz. Pakistan'ın farklı eyaletlerinde ve federal düzeyde bir çok parti yönetime dahil olmuştur. Uzlaşı hoşgörü için adımlar atılmaktadır. Esas Sayın Cumhurbaşkanı Zerdari'nin ısrarı üzerine bu toplantılar yapılmıştır. Bundan sonra atılacak adımların kaynağı kendisidir.

Tabii ki enerji işbirliği yapacağımız çok önemli alanlardan birisidir. Enerji sektöründe çok başarılı yatırımcılar bugün kendi dostları ile işadamları ile görüşecekler. İnanıyorum ki önemli adımlar atılacaktır. Pakistan'ın kültürel ve entellektüel hayatında Lahor'u da ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.

Zerdari: Üçlü ilişkilerimizin başlatılması konusuda özellikle Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Afganistan bizim komşumuzdur iyi ilişkilerimizin olması lazım. Bunun gerektirdiği çalışmaları da yapmamız gerekir. Bu süreçteki desteklerinden dolayı Sayın Gül'e teşekkürlerimi sunuyorum.

Cumhurbaşkanı Gül: "Şunu ifade etmemiz gerekiyor. Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun ne kadar ileri olduğunu söylerken iki ülke arasında çok büyük ekonomik bağlantı yok arada. Büyük bir potansiyel var ancak ihmal edilmiş. Bizim hedefimiz olan 2 milyar dolarlık ve daha sonra da 5 milyar dolarlık hedefe en kısa sürede ulaşmayı arzuluyoruz.

Bu kargo tren konusuna çok önem veriyoruz. Ticareti kolaylaştırıcı Türkiye Pakistan arasında bazı hukuki çalışmalar var. Bütün bunlarda ticareti çok kolaylaştıracaktır. Ben çok kısa süre içerisinde koyduğumuz ticaret hedeflerini geçeceğiz.