Yunanistan'ın kurtuluşu nasıl oldu

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği liderleri Yunanistan'ı kurtarma planı üzerinde uzlaştı. Ancak ortaya konan plan o kadar karmaşıktı ki kimse ayrıntıları tam olarak anlayamadı. Planın içerisinde IMF olduğu ilan edildi, ancak IMF'nin durumdan haberdar olmadığı ortaya çıktı.

  Yunanistan ' ı kurtarma planı aslında piyasalara bu ü ; lkenin batmasına izin verilmeyeceğinin ilan edilmesinden ibaret . Ç ; ü ; nkü ; kimse Yunanistan ' a herhangi bir kredi desteği sunmuyor .

Yunanistan ' ın iflas etmemesi iç ; in Mayıs sonuna kadar 22 milyar euro ' luk borç ; bulması gerekiyor .

Plana gö ; re , Yunanistan uluslararası piyasalardan borç ; lanamazsa ü ; ç ; te ikisi euro alanı ü ; yesi ü ; lkelerden , ü ; ç ; te biri ise IMF ' den olmak ü ; zere 21 . 5 milyar euro ' luk kredi kullanabilecek .

Ancak bu kredinin Avrupa ü ; lkelerinin vereceği bö ; lü ; mü ; piyasa faizi , yani Yunanistan ' ın kaç ; mak istediği yü ; ksek faizden olacak . IMF kredisinin ise daha dü ; şü ; k faizli olması bekleniyor .

Yunanistan , AB ' nin kendisine kefil olmasıyla birlikte uluslararası piyasalardan daha dü ; şü ; k faizli borç ; lanabileceğini , bu sayede hiç ; bir desteğe ihtiyaç ; duymayacağını dü ; şü ; nü ; yor .

Yardımın ü ; ç ; te birini daha uygun koşullarda verecek olan IMF tarafında ise durum daha karışık . Ç ; ü ; nkü ; bu kararlar alınırken kimse IMF ' ye danışma ihtiyacı duymadı .

Ancak IMF ' nin yö ; netiminde Avrupa ü ; lkelerinin bü ; yü ; k ağırlığı olduğu gö ; zö ; nü ; ne alındığında hiç ; kimse IMF ' nin Yunanistan ' a kredi aç ; ma konusunda sorun ç ; ıkaracağını dü ; şü ; nmü ; yor .

Zaten Fransa ' nın bü ; tü ; n itirazlarına rağmen Almanya ' nın isteğiyle IMF ' nin kurtarma planının iç ; ine girmesi sembolik bir ö ; nem taşıyor . Yunanistan ' a ' eğer mevcut sıkı mali programı uygulamazsan IMF gelir ve ç ; ok daha sıkı bir programla karşı karşıya kalırsın ' mesajı veriliyor .