Türkiye Avrupa şampiyonu oldu

''Tam Dumansız İstanbul'' sloganıyla başlatılan sigara yasağı hakkındaki açıklama yapan Philip Morris Sabancı, vergi zammı sonrasında sigara tüketiminin azalmaktan ziyade, kayıt altından kayıt dışına çıktığı belirtti.

Türkiye Avrupa şampiyonu oldu
  Philip Morris Sabancı tarafından , Point Otel ' de dü ; zenlenen ' ' Tam Dumansız İstanbul ' ' sloganıyla başlatılan sigara yasağı hakkındaki toplantıya ilişkin aç ; ıklama yapıldı .

Aç ; ıklamada , ' ' vergi zammı sonrasında sigara tü ; ketimi azalmaktan ziyade , kayıt altından kayıt dışına ç ; ıkmıştır . Kişi başı milli gelir baz alınarak yapılan kıyaslamalarda Tü ; rkiye , vergi zammı sonrasında Avrupa ' nın en pahalı sigarasını satar duruma gelmiştir ' ' denildi .

Satın alma gü ; cü ; nü ; aşan fiyatların , kaç ; ak ve sahte sigara ticaretini canlandırdığı ö ; ne sü ; rü ; len aç ; ıklamada , şunlar kaydedildi :

' ' Kayıt altındaki bir ekonominin giderek kayıt dışına itilmesinden ciddi endişe duymaktayız . IPSOS KMG şirketinin zam ö ; ncesi ve zam sonrası dö ; nemi kıyaslayan araştırmasında Ocak 2010 ' da Aralık 2009 ' a oranla vergi ö ; demeyen kaç ; ak-sahte sigaralarda yü ; zde 20 ' lik bir artış olduğu ortaya ç ; ıkmıştır . Bunun yanı sıra ç ; eşitli pazar araştırmaları da sarma sigara tü ; ketiminde 3 kat gibi ciddi artış trendi olduğunu gö ; stermektedir . ' '

Aşırı ve ani sigara vergi artışlarının , devletin sağlık politikası aç ; ısından da uyumlu olmadığı savunulan aç ; ıklamada , bugü ; n pazarda artık 2-2 , 5 liradan başlayan fiyatlarda sahte/kaç ; ak sigara bulunduğu , bu denli ucuz fiyatlı ü ; rü ; nlerin pazarda bulunmasının , 18 yaşın altındaki genç ; lerin de sigaraya erişimini kolaylaştırdığı gö ; rü ; şü ; ne yer verildi .

Aç ; ıklamada , sahte sigaraların hangi hijyen koşullarında ü ; retildiği ve iç ; erisinde ne olduğunun , bunların yasaların izin verdiği zifir , nikotin , karbonmonoksit limitlerine uyup uymadığının belli olmadığı kaydedildi .

Bu ü ; rü ; nlerin herhangi bir kontrol , denetim ve regü ; lasyona tabi olmadığı ifade edilen aç ; ıklamada ' ' Hatta ç ; oğunun ü ; zerinde sağlık uyarısı dahi bulunmamaktadır . Sahte , kaç ; ak gibi yasal olmayan sigara ticaretinin engellenmesine yö ; nelik tedbirlerin alınması gerekliliğine inanıyoruz ' ' denildi .