Büyükelçi Zergin Korutürk İsveç'e Geri Döndü

Ermeni tasarısının İsveç parlamentosunda kabul edilmesinin ardından Ankara'ya çağrılan Büyükelçi Zergin Korutürk, 18 gün sonra tekrar Stockholm'e döndü.

Büyükelçi Zergün Korutürk'ü Türk ve Azeri federasyon başkanları Stockholm Arlanda havaalanında karşıladılar. İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyon Başkanı Hasan Dölek, Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Kutlu, Türk İsveç Federasyon Başkanı Ahmet Önal ve Azerbaycan Federasyon Başkanı Settar Sevigen büyükelçiyi karşılayarak çiçek takdim ettiler. Havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Korutürk, İsveç'ten üzüntüyle ayrıldığını söyleyerek, "Çok büyük sükutu hayalle, üzüntüyle ayrılmıştım.
Aradan 18 gün geçti, bugün çok daha rahat olarak geri dönüyorum. Bu rahatlık da tabii bize İsveç hükümetinin verdiği güvence, onun nedeni o oldu" ifadelerini kullandı.
Kendisinin dönüşünde İsveç makamlarının özür dilemesinin etkili olup olmadığı sorusuna cevap veren Büyükelçi Korutürk, "Benim dönüşümün hemen ardından biliyorsunuz İsveç Dışişleri Bakanı Finlandiya'ya gitti, Sayın Dışişleri Bakanımız ile görüşmeye. Ardından Başbakan, Sayın Başbakanımızı aradı. Bu oylanan tasarının, mesnetsizliğin, uygulanabilirliğinin olmadığını çok açık ifadelerle dile getirdiler. Sanırım bu İsveç hükümetinin bize güvencesidir" diye konuştu.
Bundan sonraki çalışmaların nasıl yürütüleceği hakkında bilgi veren Korutürk, "Tabii burada olayın geliştiği yer İsveç. Bir büyükelçinin görevi ikili ilişkileri daha ileriye götürmektir. Şu anda yapılan tahribat nasıl giderilebilir, nasıl telafi edilebilir, buna odaklanacağız. Ama sanırım İsveç tarafını ilk dinlemek lazım. Onlar ne öngörüyor, onları dinlemek lazım. Bu yarın, öbür gün yapacağım temaslarda daha netlik kazanacaktır" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in Türk gençlik federasyonunu ziyaret ederek bu konudaki hassasiyetini bildirmesini değerlendiren Korutürk, "Bir kere benden çok Türkiye'de nasıl değerlendirildi ona değinmek isterim. Türkiye çok olumlu değerlendirdi, hakikaten bir dışişleri bakanının gençlik federasyonuna gitmesi büyük bir jesttir. Bu atılan yanlış adımın telafisine yönelik bir girişimdir. Onun için çok çok olumlu değerlendirdik" dedi.
Korutürk ayrıca bir soru üzerine Eylül ayındaki seçimlerde, bir büyükelçi olarak Türklere şu parti veya diğer partiye oy verin diyemeyeceğini ifade etti.