Başkan Gümrükçüoğlu, 1. Yılını Değerlendirdi

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye başkanı seçilmesinin üzerinden geçen 1 yılını anlattı.

Başkan Gümrükçüoğlu, 1. Yılını Değerlendirdi
Beraberindeki başkan yardımcıları Osman Gökhan Bali, Fahrettin Aksoy, Osman Necip Sevinç, Nusret Onur, Hüseyin Turan, ve Cengiz Çolak ile birlikte Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı ile 1 yılını değerlendiren Başkan Gümrükçüoğlu, "Bu görevin sorumluluğun taşıyabilmek ve bu sorumlulukla hareket edebilmek için yola çıktık" dedi.
Seçim vaadinde yer alan 61 proje ile ilgili 1 yılda önemli mesafeler aldıklarını kaydeden Gümrükçüoğlu 38 madde halinde yaptığı çalışmaları sıraladı. "Trabzon kabuğunu kırıyor, Trabzon'un çehresi değişiyor. Trabzon marka şehir olma yolunda ilerliyor" diyen Gümrükçüoğlu "Merkezi hükümetin desteği ile Trabzon'un çehresini değiştirmeye çalışıyoruz. En önemli projeler arasında yer alan Akyazı Projesi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onay imzasıyla birlikte TOKİ marifetiyle yapılmasının önündeki engeller kalkmış oldu" diye konuştu.
Ayasofya'nın tarihi kimliğini ortaya çıktığını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Kentsel dönüşümlerde TOKİ ile birlikte hareket etmeyi planladık ve buna göre adım attık. Ayasofya bu kentin önemli bir kültür ve tarih hazinesi. Kentin balkonu diye tabir edilen ve batı tarafında şehrimizin çok önemli bir kültürel hazinesi olan bu müzemizin TOKİ ile yaptığımız protokoller sonrasında uygulamasını başlatarak şu an bu kentsel dönüşümde 13 milyon lira hak ediş sahibiyle anlaşma yapıldı. 44 binanın yıkılacağı proje kapsamında şimdiye kadar 25 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Bir kaç bina ile yıkım işleri tamamlanacak. Rekreasyon işlemleri devam edecek ve bu yılın sonuna kadar yetiştirilmeye çalışılacak" şeklinde konuştu.
Başkan Gümrükçüoğlu, Zağnos Vadisi 2. etap kamulaştırma ve yıkım çalışmaları, Çömlekçi Projesi, Erdoğdu Yolu ile ilgili yapılan çalışmaları da anlatarak şunları söyledi:
"2. etap rekreasyon düzenlemeleri için açılan ihale sonuçlandı. Yapımcı firma çalışmalara başladı. Proje kapsamında ayrıca Bahçecik'e çıkan yol ve 354 konut yapımı inşaat çalışmaları da start aldı. Zağnos Vadisi kentsel dönüşüm projesi ikinci etabında hak sahiplerine 95 milyon TL para ödendi. Tabakhane Kentsel dönüşümde yoğun bir çalışma sergiledik, burası şehrin adeta kemeri. Proje kapsamında 683 bina yıkılacak. Yapılan görüşmeler neticesinde şu ana kadar 308 hak sahibi ile anlaşmaya varıldı. Hak sahiplerinden 137'si Bahçecik'te yapılacak olan konutlardan alma yolunu tercih ederken 171 hak sahibi ise kamulaştırma ücreti almayı tercih etti. Kamulaştırma ücreti olarak ilk etapta 66 hak sahibine 2 milyon 745 bin liralık ödeme yapılırken anlaşma sağlanan 105 hark sahibine de önümüzdeki günlerde 3 milyon 181 bin lira ödeme yapılacak. Çömlekçi'de 'kentsel dönüşümün neresindeyiz?' diye baktığımızda; Avam Projesi yapıldı ve ekipler şu anda çalışmakta. Bunu opsiyonlu olarak konuşuyorum. Bu proje benim sıkı takibim sonrasında 3 ay sonra da tamamlanmış olabilir. Azamisi 2010 yılı sonları olabilir. Erdoğdu Yolu'nun genişletilmesi için başlatılan kamulaştırma çalışmalarında ilk imzalar atıldı. Güzergah üzerinde yer alan 35 parselden 7'si kamulaştırıldı. Karayollarının 2009 yılı ödeneklerinden artan 20 milyon TL'lik kaynak ile kamulaştırmalara başlandı. Erdoğdu Yolu'nun genişletilmesiyle birlikte Atapark ile Ahi Evren Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi arasındaki yol çift gidiş-geliş olarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Erdoğdu Yolu'nun 2014 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Oradaki hak sahiplerinin de en küçük bir mağduriyete uğramamaları için hukuk yolunu açık tuttuk. Onların da gerekli özveriyi göstererek kentin bu güney arterinin açılmasına yardım edeceklerini umuyorum."

KANUNİ BULVARI'NIN PROJE İHALESİ TAMAMLANDI
Kanuni Bulvarı'nın proje ihalesinin tamamlandığını belirten başkan Gümrükçüoğlu, burasının yapıldığında Trabzon trafiğinin önemli ölçüde rahatlayacağını söyledi.
Başkan Gümrükçüoğlu "Yapıldığında Trabzon'un trafiğini büyük oranda rahatlatacak Kanuni Bulvarı girişimlerimiz ile Karayolları ağına alındı. Yolun proje ihalesinin önümüzdeki günlerde bitirilmesi bekleniyor. Trabzon'un gerdanlığı olacak 18 km uzunluğundaki yol Batı'da Akyazı'dan başlayıp, Doğu'da Akoluk'ta son bulacak. Boztepe'nin tünelle geçilmesi planlanan yola bu yıl içerisinde kazma vurulması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
Atasu Barajı'nda su tutulmaya başlandığını belirten Gümrükçüoğlu "Atasu Barajı'nda çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Normal programda 2012 yılı sonunda bitirilmesi planlanan Atasu Barajı'nın bir yıl erken bitirilmesi için 2009 yılı ikinci 6 ayında 20 milyon TL ek ödenek çıkartıldı. Baraj için 2010 yılında kullanılmak üzere bütçeye 35 milyon TL ödenek konulurken Barajda 2010 yılı ortasından sonra su tutulmaya başlanması planlanıyor" açıklamasını yaptı.
Trabzon'un yıllardır kanayan yarası haline gelen seyyar sorununu çatışma olmadan çözdüklerini ifade eden Gümrükçüoğlu "Trabzon'un en önemli sorunlarından biri olan seyyar sorununu çözmek için gerekli çalışmaları 3 ayda tamamlayarak uygulamaya koyduk. Bu amaçla seyyarların satış yapabilmeleri için Niyazi Şahinbaşoğlu'nun Güney kısmında sabit alan yapıldı. Ayrıca seyyarlara kadınlar hali ve semt pazarlarında yer tahsis edildi. Kent için adeta kangren haline gelen seyyar sorunu kararlı uygulamalar ile tarihe karışmış oldu. Seyyar kardeşlerimizi aldık, onları kardeşimiz saydık, derneklerini muhatap aldık, bir kısmını esnaf ettik. onlara birinci sınıf Trabzonlu kardeşimiz muhataplığını sağlayarak bu sorununun çözümlenmesini sağladık. Türkiye'de nerede olursa olsun en gelişmiş semtlerimizde bu sorunlar büyük çatışmalarla halledilmeye çalışılmıştır. Trabzon'da bu olmadı. Çünkü biz o kardeşlerimizi birer esnaf Trabzon'un kadim insanları olarak muhatap aldık ve çözüm üretmeye çalıştık" dedi.

KENT İÇİ TRAFİK YÖNLENDİRME PROJESİ
Şehiriçi trafiğinin rahatlamasıyla ilgili projeyi de hayata koyduklarını anlatan Gümrükçüoğlu, "Trafik problemine el attık, bunu on aylık bir çalışma ile yaptık. Üniversite ve kentimiz dışındaki üniversiteler ile mimar mühendis odaları, emniyet ile Sivil Toplum Örgütleri ve basın yayın ile yürüttüğümüz çalışmalarla yürüttüğümüz ortak akıl ile ortaya çıktı, şoförler odasını birincil muhatap aldık. Şoförlerimizle birebir görüşmelerimiz aylar sürdü,bir çatışmaya yol açmayacak şekilde çözüm üretmek için çalıştık. Bu düzenlemenin rötuşları bir ay daha sürecek ve trafik düzeni ortaya çıkacak. Bu kısa dönem çözümde ismini zikrettiğim tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum. Trafik probleminin orta vadede çözümü bilindiği gibi kavşak düzenlemeleri ve otopark yapımları vardır. Otopark yapımlarının tümünü projelendirmiş durumdayız. bu anlamda görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Trafik konusundaki söylemleri saygıyla karşılıyoruz. Benim hedeflediğim insanların otoparklardan kaçmamasıydı. Araçların yollarda bırakılmadığı bir Trabzon şehrini hayata geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.