Makbul Ermeni modeli bu mu?

Ermeni cemaati temsilcisi olarak sunulan Bedros Şirinoğlu ile Başbakan Erdoğan'ın buluşması tartışmaları beraberinde getirdi.

  Taraf yazarı Markar Eseyan , geç ; en hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' la bir araya gelen Ermeni cemaati lideri Bedros Şirinoğlu ' na itiraz etti .

Esayan , Ermeni cemaatinin liderliği tartışılır olan Şirinoğlu ile Erdoğan ' ın buluşmasını ' amatö ; r bir kumpanya ' ya benzetti .

Eseyan bugü ; nkü ; yazısında tezini bö ; yle temellendiriyor :

- Kö ; tü ; bir denemeydi , kö ; tü ; oynandı , kö ; tü ; hisler bıraktı .

Her adımı acemilik kokuyordu . Beşinci sınıftı .

Yeteneksiz oyuncuların oynadığı amatö ; r bir kumpanyayı seyredenlerdeki rahatsızlığın aynısını hissettim .

Evet , hafta sonu sergilenen , başrollerinde bizim hiç ; haberimiz yokken birden cemaat temsilciliğine terfi ettirilmiş &ldquo ; makbul&rdquo ; bir Ermeni ve Başbakan Erdoğan ' ın olduğu mü ; samereden bahsediyorum .

Keşke olsa , ama Ermenilerin sivil bir cemaat başkanı yok . Bu hakkı elinden keyfiyetle alınmış ç ; oktan . Ermenilerin patrikhanesinin bir tü ; zel kişiliği bile yok . Patriklik binasının tapusu seç ; ilen patriğin şahsının ü ; zerine yapılıyor . Ö ; ldü ; ğü ; nde cemaate miras bırakıyor .

Rezillik o boyutta yani .

Belli ki buluşma Başbakan ' ın gafının telafi edilmesi iç ; in ayarlanmış . Yedikule Surp Pırgiç ; Ermeni Hastanesi Yö ; netim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu , kendisine uygun gö ; rü ; len rolü ; abartınca , zannederim tekst dışına ç ; ıkmış . Bence bu abartılı reaya rolü ; nden Başbakan da rahatsız olmuştur .

&ldquo ; 1915 soykırım değil , iki samimi arkadaşın birbirini ü ; zmesidir , kavgasıdır&rdquo ; şeklindeki bir tarih yorumunu ben Yusuf Halaç ; oğlu seviyesinde bile duymadım . Şirinoğlu bir de diasporaya sallayarak artistik klasmandaki serisini başarıyla tamamlamış .

Laksınburg , duz pua

Lakin asıl trajedi , Şirinoğlu ' nun ö ; zü ; r ve teşekkü ; rü ; nde zuhur etti .

Efendim , meğerse bu 100 bin gö ; ç ; menin sınırdışı edilmesi krizinin altında yine bir Ermeni parmağı varmış . Hani Hrant da kendi kendini ö ; ldü ; rtmü ; ştü ; ya Tü ; rkiye ' yi zor durumda bırakmak iç ; in , o hesap . Bu şirinlik muskası muteber Ermeniler kasım ayında Başbakan ile gö ; rü ; şmü ; şler de efendime sö ; yleyeyim , adını vermediği bir Ermeni de varmış o gö ; rü ; şmede de , Başbakan Ermenistan ' dan Tü ; rkiye ' ye gelen gö ; ç ; men Ermenilerin sayısını sormuş da , onun da dili sü ; rç ; mü ; ş de , Tü ; rkiye ' de yaşayanları da katarak 100 bin demiş bulunmuş da . Halbuki , Tü ; rkiye ' de 20 bin Ermenistanlı varmış , 100 bin yokmuş da . Başbakan onların sö ; zü ; ne gü ; venerek bu sayıyı vermiş gavuristanda .

Onlara gü ; vendikleri iç ; in Başbakan ' a teşekkü ; r ederlermiş de . AYNI ZAMANDA ONU YANILTTIKLARI İÇ ; İN KENDİSİNDEN Ö ; ZÜ ; R DİLİYORLARMIŞ .

Da . . .

Vallahi Pes! Bu memleket bizi ne hale getirmiş yahu! Meğer Hrant senin kaybın ne bü ; yü ; k bir kayıpmış!

Bir kere , Başbakan ' ın sö ; zlerinde sorun olan şey sayı meselesi değil , bu ç ; ağda sınırdışı konusunu telaffuz edebilmiş olmasıdır , bir . Ha 100 bin olmuş , ha 20 bin , ha on kişi ne fark eder! Ç ; ıldırtmayın adamı! Bu ü ; lkede ne kadar Ermenistanlı olduğunu Başbakan ' a Ermeni bir vatandaş mı sö ; yleyecek? Bir devlet adamı olarak bunu zaten bilmesi gerekmiyor mu? Yani bü ; tü ; n sorun el penç ; e divan bir Ermeniden kaynaklanan hesap hatası mı? Tü ; m bu ö ; zensizlik , Ermeninin ne kadar dışarılıklı , ne kadar yabancı gö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; n bir ispatı değil mi?

Bu da iki . . .

Akhtamar ' ın o ç ; ok sevdiğim Hicaz şarkının adı gibi , senede bir gü ; n ibadete aç ; ıldığı bu gü ; nlerde vefasızca mı oldu bu yazı?

Belki kendimi zımmi gayrımü ; slim , Tü ; rk olmayan gayrıvatandaş olarak hissetmeyi reddettiğim iç ; indir .

Aç ; ılın Mü ; slü ; manlar geliyor
Başbakan ' ın &ldquo ; 100 bin kaç ; ak Ermenistanlıyı gö ; ndereceğim , bunu yapacağım&rdquo ; sö ; zleri ü ; zerine editö ; rlü ; ğü ; nü ; yaptığım Hertaraf yorum sayfasına sayısız yazı geldi . Kendini ö ; ncellikle Mü ; slü ; man olarak tanımlayan pek ç ; ok vatandaş , Ermeniler konusunun Mü ; slü ; manlar iç ; in ciddi bir sorunsalı iç ; erdiğini , milliyetç ; ilik , ayrımcılık ve sağcılıkla , inanç ; larının bir tutulmasının yanlışlığını yazdılar . Onlara gö ; re , İslam tam da 1915 gibi zulü ; mlere mesafe koymayı , buna karşı ç ; ıkmayı , yü ; zleşmeyi gerektirirdi . Milliyetç ; ilik , Tü ; rkç ; ü ; lü ; k ve Turancılık İslam ' ın evrensel kucaklayışına tezattı . Peygamber ' in Veda Hutbesi ' ni bilen bir Mü ; slü ; man ' ın , mazlumla mazlum olması , komşusuna sahip ç ; ıkması gerekirdi . Mü ; slü ; manlar kendi iç ; lerindeki bu Kemalist milliyetç ; ilikle bu vesileyle yü ; zleşmeliydi . . .

Vallahi , benden mü ; tedeyyin halk tabanını ö ; nemseyen tü ; m siyasilere sö ; ylemesi . Hertaraf ' a yazı gö ; nderenler ü ; zerinden yaptığım kamuoyu yoklamasına gö ; re , nasıl ki halk 1930 model ulusalcı , laikç ; i kemalistleri yaya bıraktıysa , hızla ve kesintisiz değişen tabanı her an ıskalayabilirsiniz . Muhayyilenizde milliyetç ; i , sağcı varsaydığınız Mü ; slü ; manlar sizden ç ; ok daha hızlı ö ; zgü ; rleşiyor , demokratlaşıyor ve devrimci bir heyecan taşıyor olabilirler .

Bu tartışmanın benim ö ; zlem duyduğum bir gelişme olduğunu belirtmeliyim . Ç ; ü ; nkü ; bu ü ; lkenin halkının kimyasında ü ; ç ; ö ; zellik reaksiyona giriyor : Mü ; slü ; manlar , Atatü ; rkç ; ü ; ler ve Milliyetç ; iler . . .

Bunların dışında kalanlar , Ermenilerden bile azlar . Hadi bilemedin kaç ; ak Ermenistanlılar kadar olsunlar , yani en fazla 100 bin kişi : )

Yani nasıl AKP ' yi ve ü ; lkedeki değişimi bu Mü ; slü ; manlar yarattıysa , Tü ; rkiye ' de bundan sonra iyi bir şeyler olacaksa , Mü ; slü ; manlardaki bir ihtiyacın , ileriye gidişin tezahü ; rü ; yle olacak .

Bu bir temenni veya uç ; uş değil , basit bir sosyolojik tesbit . Benim bulunduğum yerden ö ; yle gö ; zü ; kü ; yor .