Erdoğan referandum tarifi: 'Adeta hap gibi...'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinin madde madde değil de, bir bütün halinde referanduma götürülmesi konusunda, "Tek tek oylama referandum mantığına aykırı" açıklamasında bulundu. Başbakan, paketin milletin huzuruna hazır olarak getirildiğini, "hap" gibi sunulduğunu söyledi.

  AK Parti Genel Merkezi ' nde dü ; zenlenen Yerel Yö ; netim Sempozyumu ' nda konuşan Erdoğan , paketin yarın Meclis Başkanlığı ' na sunulabileceğini sö ; yledi .

Tü ; rk milletinin 1982 Anayasası ' nın değişmesi gerektiğini sö ; ylediğini belirten Erdoğan , ' Bu bizim keyfi olarak aldığımız bir karar değil , milletimizin emri doğrultusunda biz bu kararı aldık ' diye konuştu .

Partilerin , sivil toplum ö ; rgü ; tlerinin , yerli , yabancı medya kuruluşlarının dolaşıldığını aktaran Erdoğan , bugü ; n de bağımsız milletvekilleriyle gö ; rü ; şmeler yapılacağını belirtti .

' Hap gibi . . . '

Muhalefetin ipe un serdiğini sö ; yleyen Başbakan , ' Birisi diyor ki , ' Getirin gö ; relim , seç ; imden sonra yapalım ' , bir diğeri , ' Hayır bunları tek tek oylayalım ' diyor . Bir defa referandum mantığına ters , bö ; yle bir şey olmaz . Milletin vekilleri zaten bunu tek tek oyluyor , Parlamento ' da bü ; tü ; n değerlendirmesini yapıyor , milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor , ö ; n ç ; alışma bu Parlamento ' da bitiyor , bittikten sonra da bunu adeta bir hap gibi , tablet gibi sunuyor . Yani , ' Biz bunu gö ; rü ; ştü ; k , bitirdik , size sunuyoruz ey milletim ' diyor . Ama ne diyorlar , ' Hayır olmaz , bu AK Partinin kendi kendine hazırladığı . . . ' Kardeşim sen benimle beraber ç ; alışmazsan ne yapacağım , senin keyfini mi bekleyeceğiz ' dedi .

Erdoğan , dü ; n 7 saat bir ç ; alışma yaptıklarını , yapılan ziyaretlerin sonuç ; larını aralarında tekrar değerlendirdiklerini kaydederek , ' Değerlendirmeler neticesinde son gelinen noktayı gö ; rdü ; k ve arkadaşlarımız bugü ; n de yine ç ; alışmalarını sü ; rdü ; recekler . Temenni ediyorum ki yarın inşallah bunu Meclis Başkanlığına takdim ederler ' dedi .

' Rotayı elitler ç ; izemez '

' Bu ü ; lkenin rotasını elitler değil , millet ç ; izer . Bu ü ; lkeyi sırç ; a kö ; şklerinde , milletten kopuk efendiler değil , bizzat millet idare eder ' diyen Erdoğan , ' Hala bu ü ; lkede gö ; beğini kaşıyanlar-kaşımayanlar tartışmasını yapanlar , daha ç ; ok tribü ; nden AK Parti iktidarını izlerler . Ç ; ü ; nkü ; biz bu ü ; lkede 73 milyonunun her birini eşrefi mahlukat olarak gö ; rü ; yoruz , her birini aziz , saygın , devletin ö ; nü ; nde kabul ediyoruz ' diye konuştu .

AK Parti ' nin hukukç ; u kurmayları dü ; n Başbakan Erdoğan ile parti genel merkezinde bir araya geldi ve taslak metin ü ; zerinde yapılacak değişiklikler konuşuldu .

Bozdağ : ' İlave olabilir '

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ , sendikalarla ilgili kısıtlayıcı hü ; kü ; mlerin ç ; ıkarılması suretiyle Anayasa değişikliğine ilavelerin olabileceğini sö ; yledi .

Arınç ; : ' Halk kabul edecek '

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; da , ' Ana muhalefet partisi teklifin yanlışlığını sö ; ylemek ve halkı uyarmak yerine , eline kılıç ; alıp sallayarak , bunu bir tehdide ve sopaya dö ; nü ; ştü ; rmek gayretinden vazgeç ; melidir ' dedi .

' Ana muhalefet partisi ve muhalefet partisi biliyor ki , bu değişiklik teklifleri referanduma sunulduğu taktirde halk bunları kabul edecektir . Tü ; m anketler bunu gö ; steriyor ' diyen Arınç ; , ' Başının gö ; zü ; nü ; n ü ; stü ; nde millet iradesini kabul etmeyen siyasetç ; ilere de tavsiyemiz , 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seç ; imi iç ; in parlamentoya gitmemeyi tercih eden iki partinin akıbetine baksınlar . Onlardan bir tanesi siyasi hayata veda etti , ö ; bü ; rü ; de 2-3 partiyle birleşerek hayatiyetini devam ettirmeye ç ; alışıyor , ama anketlerde yü ; zde 1 bile gö ; rü ; nmü ; yor ' diye konuştu

Arınç ; , ' Maalesef Sayın Baykal ' ın tutumu ö ; zellikle halka karşı parlamentoda bu tekliflerin gö ; rü ; ştü ; rü ; lmemesi ve Anayasa Mahkemesine gidip bunu referandum ö ; ncesi , hatta 367 mucidi bazı aklı evvellerin sö ; ylediği gibi , referandumdan sonra bile iptal ettirilebileceğini hiç ; sıkılmadan , hiç ; yü ; zü ; kızarmadan sö ; yleyebilmeleridir . Halk karar verecek ama birileri Anayasa Mahkemesine mü ; racaat ederek , geç ; mişteki alışkanlıklarından kalan bir şekilde referandumdan ç ; ıkmış olanları bile Anayasa Mahkemesi ' nde bile iptal ettirebilecek . Bu akıl tutulmasıdır . Allah siyasetç ; ilerimizi bu akıl tutulmasından uzak tutsun diye dua edelim . Daha mesiri yeni hazmediyoruz . Allah da kabul etsin ' dedi .