Dubleks Mobil Karavan

Sakarya'da bulunan Saly Karavan, dünyanın ilk dubleks mobil karavanını üretti.

Dubleks Mobil Karavan
  Sakarya ' nın Arifiye ilç ; esi Yukarı Kirazca kö ; yü ; nde bulunan Saly Karavan , dü ; nyanın ilk 2 katlı karavanını ü ; retti . Boyu 8 , 75 , eni ise 2 , 5 metre olan mobil karavan park ettiğinde duvarlarının hidrolik sistem ile aç ; ılmasıyla birlikte 85 metrekare bü ; yü ; klü ; ğü ; nde bir ev haline geliyor . Karavanın birinci katında mutfak , yemek odası , ç ; alışma odası , oturma odası , banyo , ikinci katında ise yatak odası bulunuyor . 2 bin 200 beygir gü ; cü ; ve ü ; zerindeki araç ; lar tarafından rahatlıkla ç ; ekilebilen karavan park ettikten sonra yazlık ev konumunu alıyor . İç ; inde klimadan LCD ekran televizyonuna , fırından , duşakabinli banyoya kadar ç ; ok sayıda eşya bulunan karavan , ideal bir yazlık ev olarak kullanılabiliyor .

Saly Karavan Endü ; stri Ü ; rü ; nleri tasarımcısı Merve Başoğlu , dubleks mobil karavan projesinin sit alanında arsası olan ve ev yaptıramayan mü ; şterilerin talebi ü ; zerinde yapıldığını belirterek , ' Bunu ilk başta otobü ; s ü ; zerinde denedik . Daha sonra bunu genişlettik ve bü ; yü ; k bir ailenin yaşayabileceği bir ev haline getirmek iç ; in 8 , 75 metre boyunda aracın ü ; zerine 2 . kat koyduk . Hidrolik sistem sayesinde yan duvarlarını aç ; ılır hale getirdik . Yolculuk esnasında Karayolları ' nın trafik kuralları gereği 8 , 75 metre boyunda 2 , 5 metre eninde karavan durduktan sonra 4 duvarı aç ; ılarak 85 metrekare bir ev haline gelir . Karavan yazlık ev olarak rahatlıkla kullanılabilir ' dedi .

2 katlı dubleks karavanın iç ; inde evde olması gereken tü ; m malzemelerin bulunduğunu belirten Başoğlu , ' Karavanın iç ; inde birinci katta bü ; yü ; k bir mutfak , bü ; yü ; k bir yemek odası , oturma odası , ç ; alışma odası ve bü ; yü ; k bir duşakabinli banyo var . İkinci katında ise 2 tane yatak odası var . Karavan , seyyar bir ev gibi . Fiyatı ise iç ; indeki eşyalarla birlikte 75 bin TL . Sit alanlarında ev yapamayan mü ; şterilerimiz bunu rahatlıkla alıp bir yazlık ev gibi kullanabilirler ' diye konuştu .

Tü ; rkiye ' de karavan sektö ; rü ; nü ; n depremden sonra artış gö ; sterdiğini belirten Başoğlu , ' Tü ; rkiye ' de karavan sektö ; rü ; yeni yeni gelişmeye başladı . Kaliteli ö ; zgü ; r , doğa ile baş başa , şehrin iç ; ine saplanmadan tatil yapmak isteyenler karavana ilgi gö ; steriyorlar . Karavan sahibi olmak 2 yıllık otel masrafıyla aynı fiyata geliyor . Bir de karavanı ö ; mü ; r boyu kullanıyorsunuz ' dedi .

Karavan sektö ; rü ; nü ; n devletten destek gö ; rmediğini ifade eden Başdoğlu , Avrupa ' da bü ; yü ; k destek gö ; ren karavan sektö ; rü ; nü ; n en ö ; nemli probleminin ise Ö ; zel Tü ; ketim Vergisi ' nin yü ; ksek olması olduğunu kaydetti .